«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Сънят на вашето бебе

Новородените общо спят или дремят от 16 да 20 часа дневно. Техният най-дълъг период, прекаран в сън е общо около 4 или 5 часа, защото толкова могат да издържат без храна. Обаче, някои бебета  могат понякога да спят почти 10 часа непробудно, докато други спят единствено по 2 часа. Няма формула, по която бихте могли да определите колко трябва да спи новороденото, защото техните вътрешни часовници не са напълно разработени.Често за младите родители е трудно да определят колко дълго и колко често би трябвало да е будно бебето. Поначало бебето няма режим и доста често то разменя деня и нощта.
Средно бебето спи 8-9 часа през деня и 8 часа през нощта. Повечето бебета до 3-месечна възраст не спят без прекъсване през нощта. Причината е че стомахчетата им са малки и се будят на всеки няколко часа, за да ядат. Не е необходимо да будите бебето, за да яде, освен ако това не е изискване на Вашия лекар. Все пак не оставяйте новороденото (до 6 седмици) да спи непрекъснато повече от 5 часа.
Наблюдавайте внимателно съня на бебето. Ако то спи продължително и се буди внезапно, може да има инфекция на ушите. Никога не хранете бебето докато е легнало – това е погрешна практика, която може да доведе до задавяне на бебето.

На 6 месеца пеленачето може да прекарва в дрямка едва около 3 часа през деня и да спи около 11 часа нощем.

Фази на бебешкия сън

Бебетата, както и възрастните имат различни фази на съня си. През различните фази бебето може да мърда или да лежи неподвижно. Тези фази се формират още по време на бременността. Те са:

  • REM (rapid eye movement) – през тази фаза бебето сънува и очите му се движат по клепачите. Въпреки че средно съня е около 16 часа на денонощие, REM отнема около половината от това време. При възрастните хора сънят и REM са много по- кратки.
  • Non- REM –  При нея има 4 етапа:
  1. Задремване – клепачите се затварят.
  2. Лек сън – бебето се движи и може да се стряска и издава звуци.
  3. Дълбок сън – бебето не се движи.
  4. Много дълбок сън – бебето не се движи.

Сънят на бебето представлява: етап 1 – етап 2 – етап 3 – етап 4 – етап 3 – етап 2 – REM. Този цикъл може да се повтори няколко пъти по време на съня. Бебето може да се събуди при прехода етап 3 – етап 2 и после трудно може да заспи (особено през първите месеци).

Събуждане

Събуждането при бебето също може да се раздели на два етапа;

  1. Първи етап – бебето е неподвижно и тихо. През този етап бебето възприема звуци и гледки.
  2. Втори етап – бебето се активизира и започва да се движи. Започва да плаче и да се движи по – динамично. Тогава е необходимо то да бъде успокоено. Добре е бебето да бъде хранено преди да достигне края на този етап – плача. Обикновено при новородените плача е сигнал, че бебето вече е гладно.

Да помогнем на бебето да спи

Първоначално бебетата нямат режим за сън и будене. Можете да му помогнете, като следите за сигнали на бебето, с които то показва, че заспива. Тези сигнали са:

  • Търка си очите
  • Прозява се
  • Изнервя се

Не всички бебета могат да заспят без чужда помощ. Много родители предпочитат да люлеят бебето на ръце или да го нахранят, за да заспи. Не оставяйте бебето да записва в ръцете Ви – това може да се превърне в негов навик и няма да може да заспи, когато го слагате в леглото. Освен това, когато го оставите заспало в леглото и поради някаква причина то се събуди, няма да може да заспи отново, освен ако пак не го приспите в ръцете си.

Няколко съвета относно подготвянето на бебето за сън:

  • Добре е бебето да спи на твърда основа – например матрак.
  • Махнете от леглото възглавнички, играчки и всякакви други предмети, които не са му необходими за съня.
  • Главата на бебето трябва да е открита.
  • Не слагайте бебето да спи на диван, възглавница или други меки повърхности.
  • За предпочитане е да не слагате бебето да спи заедно с Вас поради риск да го натиснете или да падне от леглото.
  • Дръжте леглото му близо до Вашето, за да можете по- бързо да го нахраните, ако се събуди.
  • Бебето трябва да е леко облечено, за да се избегне прегряването му.

REM фаза: