«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Повръщане и рефлукс при кърменото бебе

Повръщането, понякога наричано физиологичен или протичащ без усложнения рефлукс, е често срещано при бебетата и обикновено (но не винаги) нормално. Повечето новородени бебета понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода (тръбата, свързваща устата със стомаха).
Бебетата често повръщат, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо. Това може да се получи, когато бебето е хранено много бързо или агресивно, или когато гърдите на майката са препълнени. Количеството повърнато обикновено изглежда много повече, отколкото всъщност е. Ако бебето се разсейва лесно пускайки гърдата, за да разгледа наоколо) или нервно на гърдата, то може да погълне въздух и да повръща по-често. Някои бебета повръщат повече, когато им растат зъби, започват да пълзят или започват да приемат твърди храни.

Малко статистика (за всички бебета, не само за кърмените):

• Повръщането обикновено се появява веднага след храненето на бебето, но е възможно също така да се появи и 1-2часа след хранене.
• Половината от бебетата на възраст между 0 и 3 месеца повръщат поне по веднъж на ден.
• Повръщането обикновено продължава от 2до4 месеца.
• Много бебета надрастват повръщането около 7-8м.
• Най-много бебета престават да повръщат около 12м

Ако вашето бебе е “Щастливо повръщащо” – качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време – то повръщането е главно социален проблем и ви създава проблеми с прането, а не толкова медицински въпрос.

Някои случаи на прекомерно повръщане

• Свръхлактация или бързо потичане (рефлекс на потичане на млякото) може да причини симптоми, наподобяващи рефлукса, и обикновено проблемът може да се реши чрез прости мерки.
• Чувствителност към храната може да причини прекомерно повръщане. Най-честия причинител са продуктите от краве мляко (или диетата на бебето или майката). Други неща, за които трябва да се запитате: бебето получава ли нещо друго, освен кърма- адаптирано мляко, твърда храна (включително каши), витамини (флуорид, желязо и т.н.), лекарства, билкови препарати? Майката приема ли някакви лекарства, билки, витамини, желязо и т.н.?
• Бебетата с болестта Гастроезофагиален рефлукс (ГЕР) обикновено повръщат много (виж по-долу).
• Въпреки че рядко се наблюдава при кърмени бебета, редовното повръщане на фонтан при новородено може да бъде признак за пилорна стеноза, стомашен проблем, налагащ операция. Той се появява четири пъти повече при момчетата, отколкото при момичетата, и симптомите обикновено се наблюдават между 3 и 5 седмици от раждането. Новородените, които повръщат на фонтан поне веднъж на ден, трябва да бъдат прегледани от техния доктор.

Моето порастнало бебе изведнъж започна да повръща повече – какво става?

Някои поотраснали бебета започват да повръщат повече след период от време, в който са повръщането е било малко или е липсвало. Не е необичайно да се случи около 6м., въпреки че се наблюдава и в друга възраст. Ако повръщането е много често (в частност, ако бебето не изглежда добре), трябва да имате предвид вероятността от стомашно-чревно заболяване.

Ако бебето не изглежда болно, тогава има няколко вероятни причини:
• Малко вероятно е вашето бебе изведнъж да придобие чувствителност към нещо във вашата кърма, освен ако няма нещо ново в диетата ви или ако сте започнали да ядете МНОГО от определена храна в последно време. По-вероятно е повръщането да бъде причинено от някакви храни, които бебето яде. Започнало ли е бебето да яде твърди храни на скоро или е опитало нова храна? Приема ли бебето нови лекарства? Започнали ли сте да пиете витамини вие или бебето ви, или пък да сте сменили старите?
• Дали напоследък бебето е по-нервно от обичайното или плаче повече? Ако е така, е възможно да поглъща повече въздух от обикновено, което причинява повръщането.
• Повръщането може да е причинено от растеж на зъби. Когато растат зъби, бебетата произвеждат повече слюнка и често поглъщат много от тази слюнка, което може да предизвика повръщане.
• Настинка или алергии могат да доведат до поглъщане на слуз и до повече повръщане.
• Бебето може да преживява скок в растежа и да поглъща повече въздух, когато се кърми, особено ако наскоро е преяло.
• Ако имате склонност към свръхлактация или бързо потичане на млякото, някои майки изглежда възобновяват симптомите (които могат да включват повръщане) след скок в растежа.
Като цяло, обаче, ако бебето ви е здраво и се развива добре, независимо от повръщането – наддава добре, мокри/цапа достатъчно памперси – тогава имате проблем с прането, а не медицински проблем.

Гастроезофагиален Рефлукс (ГЕР)

Малък процент от бебетата преживяват дискомфорт и други усложнения заради рефлукс- тази болест се нарича Гастроезофагиален Рефлукс . Болните бебета се наричат от някои “Мършави кресльовци” (като сравнение с “Щастливите повръщащи”). Изглежда има семейна обремененост при този рефлукс. ГЕР е особено разпространен при недоносените бебета (поради тяхната незрялост) и при бебета, които имат други здравословни проблеми. ГЕР обикновено се подобрява между 12-24м.

Симптомите на ГЕР (които варират в различни степени и е необходимо да бъдат диагностицирани от лекар) са:

• Често повръщане или повръщане на фонтан; дискомфорт, когато повръща бебето. Някои бебета с ГЕР не повръщат – тихият рефлукс се появява, когато стомашното съдържимо стига до хранопровода и след това бива отново погълнато, което предизвиква болка, но не и повръщане.
• Гадене, задавяне, често оригване или хълцане, лош дъх.
• Бебето може да е нервно и да спи по-малко заради дискомфорт.

Предупредителни знаци за тежък рефлукс:

• Неутешима или тежка нервност или плач, свързан с храненето
• Лошо наддаване, загуба на тегло или слаб растеж. Трудно ядене. Отказ за хранене/кърмене.
• Трудно преглъщане, възпалено гърло, прегракналост, хронично носно/синусово запушване, хронични синусови/ушни инфекции.
• Повръщане на кръв или зелени/жълти секрети.
• Синдром на Sandifer : бебето може да “наглася” и извива врата и гърба си, за да облекчи болката от рефлукса – това разтяга хранопровода и намалява дискомфорта.
• Дихателни проблеми: бронхити, хриптежи, хронична кашлица, пневмония, астма, аспирация, апнеа, цианоза.

ГЕР може да причини на бебетата както недояждане (ако те асоциират храненето с болката след него, или ако боли по време на преглъщане), така и преяждане (защото сученето задържа стомашното съдържимо в стомаха и защото майчиното мляко е естествен антиацид).

Настоящата информация за рефлукса показва, че тестването или лекуването на рефлукс при бебета по-малки от 12м. трябва да бъде обмислено само, ако повръщането е съпроводене с слабо наддаване или загуба на тегло , тежко хълцане, белодробни болести или други усложнения. Donna Secker, MS, RD, в статията Гастроезофагиален рефлукс пише: “Бебето с ясно изразен рефлукс, което расте добре и няма други значими здравословни проблеми най-често се подобрява след малка терапия или въобще не е необходима такава.”

Когато има подозрения за наличие на ГЕР, много доктори първо се опитват да приложат различни лекарства против рефлукс (без да извършват тестове), за да видят дали лекарствата повлияват върху симптомите на бебето. Ако трябва да се направи тест, 24-часово изследване на рН е настоящият “златен стандарт” за тестване на рефлукс при бебета; това е процедура, при която се слага тръба в гърлото на бебето, за да се измери нивото на киселина на дъното на хранопровода. Поглъщане на барий не е толкова инвазивно (бебето поглъща бариева каша и след това се прави рентгенова снимка), но реално не е ефективно за диагностициране на рефлукс при бебетата, тъй като повечето бебета ще повърнат дадения им барий. Поглъщането на барий няма да определи дали стомашното съдържимо е с по-високо съдържание на киселина и дали им някакво нарушение на хранопровод заради рефлукс, но ще покаже дали има блокажи или стеснения на стомашните клапи, което може да предизвика или утежни рефлукса. Допълнителни тестове може да бъдат препоръчани при определени обстоятелства (виж линковете под допълнителната информация). В редки случаи, когато бебето има много тежък рефлукс, който не се облекчава от лекарства, се препоръчва операция.

Съвети за кърмене

• Стремете се към често кърмене, всеки път, когато бебето загатва, че иска да яде. Тези малки, но по-чести хранения ще улеснят смилането на храната.
• Опитвайте се да поставяте бебето в полулегнала или седнала поза, когато го кърмите или го подпрете на гръб, за да може бебето да е над или корем- в- корем с майката. Вижте информацията за повдигнати пози за кърмене.
• За нервни, злояди бебета, пробвайте повече контакт кожа-в-кожа, кърмене в движение (люлеене, разхождане), в банята или когато бебето е сънливо.
• Осигурете добро обхващане на гърдата, за да минимизирате поглъщането на въздух.
• Позволявайте на бебето да завърши напълно храненето от едната гърда (като чакате, докато бебето я пусне или заспи) преди да предложите другата. Не прекъсвайте активно сучене, за да смените гърдите. Смяната на гърдите прекалено скоро или прекалено често може да предизвика прекомерно повръщане. (виж Прекалено много мляко?). За бебетата, които искат да бъдат кърмени прекалено често пробвайте да редувате гърдите на всеки няколко часа, вместо на всяко хранене.
• Окуражавайте сученето предизвикано не от глад, а поради нужда от успокоение, тъй като това сучене намалява раздразнението и ускорява стомашното изпразване.
• Избягвайте грубото или бързо движение или ненужното бутане или държане на бебето веднага след хранене. То може да се чувства по-удобно, когато му помогнете да стои изправено през повече време. Помага и да се оригва по-често.
• Както винаги, следете бебето си и следвайте неговите знаци, за да определите какво върши най-добра работа за облекчаване на симптомите на рефлукс.

Какво мога да направя, за да намаля повръщането/рефлукса?

• Кърмете! Рефлуксът е много по-рядко срещан при кърмените бебета. В допълнение, при кърмените бебета с рефлукс се наблюдава по-къси и по-малки епизоди на рефлукс и по-леки форми през нощта, отколкото хранените с формула бебета [Heacock 1992]. Кърменето е най-добро за бебетата с рефлукс и защото кърмата се усвоява от стомаха много по-бързо [Ewer 1994] (и така има по-малко време за нея да се върне обратно в езофагуса) и евероятно по-малко дразнеща, когато се върне обратно.
• Колкото по-спокойно е вашето бебе, толкова по-рядко има рефлукс.
• Не излагайте бебето на цигарен дим, тъй като той е значим фактор, който допринася за рефлукса.
• Намалете или премахнете кофеина. Прекомерния кофеин в диетата на майката може да допринесе за рефлукс.
• При всички случаи на бебешки рефлукс трябва да се допуска вероятността за наличие на алергия. Според статия в Pediatrics (Salvatore 2002), около половината от всички случаи на ГЕР при бебета под година се свързват с Алергия към белтъка на кравето мляко. Авторите отбелязват, че симптомите могат да бъдат сходни и се препоръчва педиатрите да проверяват всички бебета с ГЕР за АБКМ. Алергичните бебета като цяло имат други симптоми заедно с повръщането.
• Позициониране:
o Рефлуксът е най-лош, когато бебето лежи по гръб
o Много родители установяват, че носенето на бебето в слинг или друго подобно може да бъде от полза.
o Избягвайте натискането на стомаха на бебето – това може да увеличи рефлукса и дискомфорта. Обличайте бебето в широки дрехи и памперси с широки колани; избягвайте пози, в които бебето е наведено напред или надолу; например завъртайте бебето настрана, вместо да повдигате краката към корема при смяна на памперсите.
o Последните изследвания сравняват различни пози, за да се определи коя е най-добра за бебетата с рефлукс. Повдигането на главата на бебето не показва сериозна разлика в тези изследвания ([Carroll 2002, Secker 2002, Craig 2004], въпреки че много майки установяват, че бебето се чувства по-добре, когато е в изправена поза. Позите, при които се наблюдава значимо намаляване на рефлукса включват лежане на лявата страна и по корем. Слагането на бебето по корем трябва да става само, когато е будно и може да бъде наблюдавано. Спането по корем почти никога не се препоръчва заради риска от СВДС [Secker 2002]
o Въпреки че последните изследвания не препоръчват да се поставя бебето в полуизправена позиция (под наклон от 30 градуса), това си остава честа препоръка. Установено е, че слагането на бебето на 60 градуса в бебешките легла или люлки увеличава рефлукса в сравнение с лежането по корем [Carroll 2002, Secker 2002].
o Както винаги, пробвайте различни неща, за да разберете кое ще свърши работа при вашето бебе.
• Ако детето ви взима лекарства против рефлукс, имайте предвид, че дозите като цяло трябва да бъдат наблюдавани и коригирани в съответствие с възрастта на бебето.

Ами сгъстените храни?

Кашите за бебета, прибавени към кърмата или формулата, за да ги сгъстят, се изполват от много години при ГЕР, но тяхната полза е противоречива.

Това върши ли работа? Сгъстените храни могат да намалят повръщането, но изследванията не показват намаляване на резултатите на индекса на рефлукс (т.е., “тихият рефлукс” все още съществува. Според Donna Secker, MS, RD в статията Гастроезофагиален рефлукс “Ефектът от сгъстените храни е по-скоро козметичен (намалена регургитация и увеличено следобедно спане), отколкото полезен”. Сгъстените храни се свързват с нарастването на кашлица след хранене и също така може да намалят времето за изпразване на стомаха, а да увеличат случаите на рефлукс и аспирация. Забележете, че оризовото брашно няма да сгъсти ефективно кърмата, заради амилазата (ензим, който разгражда карбохидратите), която съществува естествено в кърмата.

Здравословно ли е за бебето? Ако сгъстите храните, наблюдавайте количеството поета храна от бебето, тъй като то може да поема като цяло по-малко мляко и по този начин да намали хранителния прием. Има ред причини да се избягва въвеждането на житни и други твърди храни рано. Доказано е, че въвеждането на ориз или житни храни, съдържащи глутен преди 3-месечна възраст повишава риска от диабет І-ви тип. В допълнение, децата с ГЕР по-често имат нужда от защита срещу алергии, респираторни и ушни инфекции- а изследванията показват, че ранното въвеждане на твърда храна, увеличава риска за бебето при тези случаи.

Връзката с кърменето: Ранното въвеждане на твърди храни е свързано с ранното отбиване. Бебетата с рефлукс са подложени вече на по-висок риск от нервно поведение при сучене, кърмачески стачки и преждевременно отбиване, ако бебето асоциира рефлукса с дискомфорт при кърменето.

Мерки за сигурност: Никога не прибавяйте каши към шишето без медицински надзор, ако вашето бебе има слаб или некоординиран сукателен рефлекс.