«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Пози за кърмене

За да можете да се от пуснете и рефлексът на потичане на кърмата (let-down reflex) да се задейства, се настанете удобно. Гърбът ви трябва да е изправен, за да на го натоварвате. За целта може да си подложите възглавници. Ето някои примерни пози за кърмене:

•Седнете и вземете бебето. Телецето му минава отпред, като придържате главичката му с ръката си. Подложете възглавница, за да повдигнете бебето на нивото на гърдата. Нека коремчето му се допре до вас, брадичката да е под зърнота на гърдата. Ръката и хълбокът му са на една линия. Можете да сложите малко столче под краката си, вместо да подлагате възглавница.Не забравяйте да сложите възглавница зад гърба си, за да не натоварвате кръста и гърба!
•Можете да сложите бебето така, че телцето му да минава отстарни, под ръката ви, а главичката да е отпред, на гърдата. Сложете възглавници отстрани, под бебето, и под ръката, с която придържате главичката му. Повдигнете бебето на нивото на гърдата, за да не се изгърбвате. Това е т.нар. поза ръгби, защото ръгбистите държат така топката.
•В легнало положение, гърбът ви трябва да е изправен. Вземето бебето до вас и му дайте да суче – ако лежите на дясната си страна, от дясната гърда; ако сте легнали на лявата страна, от лявата гърда (тази гърда е на нивото на бебето). Не е необходимо да се повдигате. Само подложете възглавница под главата си.
•В легнало положение можете да кърмите бебето и от другата гърда, без да се обръщате удобно е за нощните кърмения). Само извъртете тялото си към бебето така, че то да поеме зърното на другата гърда.
Как да познаете, дали сте поставили бебето правилно на гърдата? Ето някои признаци:

•Виждате розовата част от устничката на бебето. Това показва, че устните на бебето ви са обърнати навън, а не са стистнати навътре.
•Бебето е захапало добре ареолата. Бебето е поело добре ареолата в устата си. Голяма чaст от ареолата е в устата на бебето. Когато гледате гърдата си, не виждате основата на зърното, а само външната част на ареолата.
•Езикът на бебето е между долния му венец и гърдата. Ако дръпнете леко долната му устна, можете да го видите. Когато бебето е сложено добре на гърдата, езикът му е над долния венец, минава под зърното и заедно с челюстта упражнява натиск.
•Ушите на бебето се “движат”. По време на активно сукане, мускулите пред ушите на бебето се движат, което показва, че бебето суче добре, като използва долната част на челюстта.
•Чувате бебето си да гълта. През пъвите дни след раждането, бебето може да суче 5 до 10 пъти, преди да го чуете да преглъща. Причината за това е, че коластрата идва по малко в устата му. Може да се наложи да се заслушате внимателно, за да чуете преглъщане. Когато кърмата ви дойде, преглъщането ще стане очевидно. След като първоначалното сукане на бебето задейства рефлекса на потичане на млякото, трябва да чувате преглъщане след всеки 1-2 сукателни движения. Активното сукане и преглъщане трябва да продължат по 5-10 мин. на всяка гърда.
•От ъгълчетата на устата на бебето не изтича кърма. Вместо това, то я гълта.
•Не чувате звуци, подобни на цъкане, което би означавало, че езикът на бебето не е разположен добре под гърдата.

Вероятно сте чули всякакви съвети и коментари от страна на близки, роднини, приятелки и познати. Внимавайте, в какво ще се вслушате. Имайте предвид, че майките често забравят, какви проблеми са имали, и помнят само хубавите моменти, прекарани с детето си. Затова не вярвайте на всичко, което ви разправят. Някои могат да говорят с часове за това, как бебето им се е будело като часовник, сучело си е, наддавало е и е нямало никакви проблеми. В същото време, близките им още помнят техните притеснения за това, че бебето се буди често, плаче по много, получава обриви или почти не наддава и е много слабо за ръста си. Така че винаги имайте едно на ум.