«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Новороденото, нулев месец

И ето, най-накрая настъпи дългоочаквания момент на вашата първа среща. Нищо не може да се сравни с блаженството, когато го вземеш за първи път в ръцете си, когато мъничето те погледне в очите.  С удивление откриваш цяла нова Вселена, която тепърва ще опознаeш. Предстоят ти много вълнуващи дни, в които пред очите ти израства човек. В началото това е малко беззащитно човече, което с неудоволствие е напуснало уютната утроба и се нуждае от сигурност и нежна грижа. Какво трябва да знаеш за новородено бебе, за да му ги осигуриш? Първият преглед на новороденото Първият преглед се осъществява още докато сте в болницата.  Имунизациите започват още в родилния дом – БЦЖ и първи прием на Хепатит Б. След изписване от болницата, в рамките на 48 часа, педиатър ще те посети у дома и ще ти даде своите препоръки.

По време на прегледа:

Глава: Лекарят измерва обиколката на главата на бебето проверява устата за цепнато небце.

Корем: При прегледа на корема се установява размера и разположението на черния дроб, бъбреците и жлъчката.

Бедра: Краката се завъртат при бедрените стави, за да се установят евентуални луксации.

Сърце и бели дробове: Преслушват се за евентуални проблеми.

Кожа: Тенът на кожата се изследва за жълти петна, които могат да са признак на жълтеница.

Тестиси: При момченцата е важно дали са се смъкнали надолу, затова при всеки преглед в първите месеци лекарите проверяват внимателно.

Генетични изследвания: След раждането на всяко новороденото у нас се взимат няколко капки кръв. Това се прави между 3-ти и 5-ти ден. Целта на изследването е да се открият някои болести, преди те да са нанесли непоправима вреда на здравето на малкото ти. Например дефектът в обмяната на аминокиселината фенилаланин (фенилкетонурията). При това заболяване въпросната аминокиселина се натрупва в мозъка и това води до умствена изостаналост на детето. Няколкото капки кръв, взети след раждането, могат да спасят детето ти и от хипотиреоидизъм (дефект в получаването на хормона на щитовидната жлеза – тироксин). Когато проблемът се открие навреме, специалистите просто ще предпишат препарати, съдържащи въпросния хормон.

Как изглежда новороденото

Кожата: Възможно е кожата му да е покрита с бяла кремообразна материя – т.нар. верникс казеоза. Това е естествена защита, която предотвратява прекомерното оводняване на кожата в утробата и улеснява процеса на раждането. Не се тревожи – тя може да бъде отстранена бързо и лесно.

Родилни петна. Родилните петна, които се срещат при новороденото, имат любопитни названия, като плоски хемангиоми по шията (точковидни розови петна по шията, главата, лицето), малинови хемангиоми (изпъкнали, яркочервени петна), монголски петна (синкаво оцветени петна, обикновено по гърба или седалището на бебетата с по-тъмна кожа). Най-често те избледняват още в бебешка възраст. На палеца си бебето може да има мехур или загрубяване на кожата от смукането му в утробата. Лицето може да е насинено или подуто от изпълненото с перипетии спускане по родилния канал. В рамките на няколко дни петната трябва да изчезнат, но придобиването на нормална и симетрична форма на главата, ще отнеме известно време. – Някои родилни петна може да останат постоянни, макар че на този етап е рано да се каже кои ще се запазят.

Очите: Бебето може да не успее да отвори очите си веднага след раждането, но това не бива да те тревожи. По време на раждането може да се получи спукване на капиляр в окото и появата на безобидни червени петънца, които спонтанно избледняват за около 1-2 седмици. Бебето може да се роди със „залепени” очи – жълтеникава течност по клепачите пречи на очите да се отворят. Това е доста често срещано явление и не е сериозно, стига да бъде правилно третирано от лекаря. Новороденото може дори да изглежда леко кривогледо – отново не трябва да се паникьосвате. Това е нормално „физиологично кривогледство“, което изчезва обикновено след втория месец, когато очните мускули са по-добре развити. Повечето деца се раждат със сини очи, но истинският им цвят се проявява към 6-ия месец.

Главата. Главата на новороденото заема една пета от ръста му – много повече, отколкото е пропорцията при възрастните. Въпреки големината, тя изглежда крехка отчасти, поради двете меки фонтанели, където костите на черепа все още не са се сраснали. Във фонтанелите може да се наблюдава пулсът на бебето, но те са покрити със здрава мембрана, която защитава мозъка, затова спокойно мийте кожата на това място. – Тъй като новороденото не може да държи главата си изправена, трябва да подкрепяте тила му и шията, когато го надигате. Но няма причина за тревога, ако главата му клюмне напред или настрани, докато седи във бебешкото си столче, люлката или количката.

Косата: Някои бебета се раждат с неестествено много коса, а други са напълно плешиви. Както и при очите, цветът на косата на новороденото не е окончателният. Окосмяването по тялото на бебето е напълно нормално явление – скоро след раждането то изчезва от само себе си.

Гениталиите: Много бебета се раждат с уголемени гениталии и набъбнали гръдни жлези. Това се дължи на рязкото покачване на нивото на хормоните в организма на жената по време на раждането, част от които преминават в бебето. Новороденото момченце може дори да отдели малко количество мляко от гърдите си, при момиченцата е възможно леко вагинално течение. Това не е ненормално и скоро изчезва.

Пъпчето: Пъпната връв, която е синкаво-бяла и влажна при раждането, се отрязва. От нея остава съвсем къса част, която след 2 до 4 часа изсъхва и почернява. Остатъкът изсъхва и пада сам след около 7 дена, но бебето не усеща никаква болка от това. Сестрата ще ви покаже как да почиствате внимателно мястото с памуче, натопено във спирт. Повикайте лекар, ако пъпната връв кърви малко повече или ако кожата около нея се зачерви или подуе, което е признак за сериозно възпаление.

Какво може

Още при първата си глътка въздух бебето е „снабдено” с основните естествени рефлекси, спомагащи оцеляването му в новия за него свят:

Сукателен рефлекс. Ако нежно докоснеш устните на новороденото или поставиш показалеца си в устата му, то веднага извършва ритмични сукателни движения.

Хватателен рефлекс. При дразнене на дланта пръстите на новороденото се сгъват и хващат предмета. Този рефлекс е толкова силен, че пръстчетата на бебето могат да удържат тегло, равно на неговото!

Рефлекс за търсене на опора. Ако вдигнете бебето отвесно, то сгъва крачета, а когато го спуснете, така че да усети някаква опора, то разгъва крачета и плътно с цяло стъпало се опира на повърхността й.

Рефлекс на автоматичното ходене. При лек наклон на тялото напред и при опора на ходилата новороденото започва да „ходи” (движи крачетата си).

Рефлекс за „пълзене”. Когато поставите новороденото по корем, то почти веднага заема поза като за пълзене – с прибрани колене и повдигнат таз. Ако размърда крачета, дребосъчето е способно дори наистина да се премести, пълзейки.

Рефлекс на Бабински. При дразнене на стъпалото палецът се сгъва, а останалите пръсти се разперват ветрилообразно.

Рефлекс на Моро. При рязка промяна на тялото му в пространството бебето първо разперва ръце, а после ги свива като защитна реакция.

Физиологични особености на новороденото. Телесната маса на доносеното новородено е 2500- 3500 грама и намалява с 5-10% в първите 4-5 дни. Повечето деца достигат първоначалната си телесна маса към десетия ден. След това телесната маса нараства седмично с 120-240 грама. Новороденото вдишва около 30-40 пъти в минута. Сърдечната честота е по-висока в сравнение с тази у възрастен човек тя е 120-140 удара/минута и се влияе от движенията и плача. Артериалното налягане е около 80/60 мм. Броят на червените кръвни клетки /еритроцити/ е 5-7 милиона/мм3, на белите кръвни клетки /левкоцити/ – 20 000-30 000/мм3, а хемоглобинът – от 100 до 150%. Две седмици след раждането стойностите на кръвните показатели се приближават към нормалните.

През първите 2-3 дни след раждането кожата на новороденото е интензивно розова или леко зачервена, мека и пухкава. След това зачервяването постепенно изчезва и започва залющване на повърхностния й слой. Това лющене продължава една до две седмици. В първите дни след раждането по нослето, бузите и челото на бебето се наблюдават леко надигнати възелчета с белезникаво-жълтеникав цвят. Те представляват изява на свърхсекреция на мастните жлези. Нередко се установяват и дребни мехурчета по челото на бебето, изпълнени с бистра течност. Те се дължат на свърхсекреция на потните жлези. Някои новородени имат по раменете и гърба малки фини косъмчета /лануго/, които опадат за няколко седмици. У почти всички новородени се наблюдават т.н. „майчини петна“. Те представляват малки червеникави, понякога сливащи се петна по кожата в областта на тила, в основата на носа и по челото. „Майчините петна“ се състоят от разширени кръвоносни съдове, те изчезват до края на първата година след раждането и не се нуждаят от лечение. Т.н. „Монголски петна“ се установяват рядко и също не се нуждаят от лечение. Те са по-чести у новородени с по-тъмна кожа, голями са колкото длан и имат мастилено-черен цвят, локализират се главно по гърба, поясно-кръстцовата област и седалището. Те изчезват в края на първата година, рядко по-късно. Сухата кожа е характерна за преносени деца, но може да се наблюдава и у доносени деца. Тя може след къпане да се намазва с олио или зехтин. Обичайно след 2-3 седмици кожата добива нормален вид.

Физиологичната жълтеница на новороденото се появява на 3-6-тия ден след раждането, постепенно отслабва и изчезва напълно към 7-8-мия ден. Жълтеницата е резултат на нормално за възрастта разпадане на част от червените кръвни клетки на новороденото и образуване на жълт пигмент /билирубин/. Черният дроб не успява да елиминира билирубина изцяло чрез жлъчката, капилярите стават пропускливи и той се натрупва в кожата, която се оцветява в портокалов цвят. При по-силна изразена жълтеница очите на бебето могат също да се оцветят в жълто-портокалов цвят. Урината и изпражненията не променят цвета си. Новороденото е в добро общо състояние, но е сънливо и не суче добре. У по-дребни и недоносени деца жълтеницата е по-силно изразена и може да продължи по-дълго, дори две седмици. Физиологичната жълтеница не изисква лечение. Обаче ако тя продължи повече от две седмици е необходима консултация с лекар.

Урината на новороденото е бистра, но в първите два-три дни може да е по-тъмна поради повишено съдържание на пикочни соли. Те й придават керемидено-червен цвят, който се установява и по пелените. Това оцветяване не трябва да създава безпокойство и страх у майката.

През първите два-три дни след раждането изпражненията на новороденото представляват тъмно-зеленикава лепкава материя с консистенция на паста за зъби, или мехлем. Тази материя се натрупва в червата на плода по време на вътреутробния живот и се нарича мекониум. Количеството й е около 100 грама, които се отделят за три-четири дни. През следващите дни новородено започва да изхожда нормалните за него златисто-жълти изпражнения, които имат кисела миризма. Броят на изхожданията в денонощие е обикновено 3-4 пъти.

У някои новородени, независимо от пола, през първите 3-4 дни се появява набъбване и уплътняване на млечните жлези. Това явление се свързва с хормоните /естрогени/, които преминават от майката в детето и затова се нарича „хормонална криза“. Млечните жлези достигат големина на орех. Това състояние се задържа за една до две седмици и преминава спонтанно, лечение не се налага. При новородени от женски пол през първите дни след раждането може да се наблюдава наличие на оскъден, прозрачен, стъкловиден секрет, който изтича от половата цепка. Това явление е нормално и е свързано с хормонално въздействие. Секретът се почиства, като се спазват правилата за тоалет на седалището. При почти всички бебета от мъжки пол през първите дни и седмици след раждането се установява физиологично набъбване на тестисите. Те могат да достигнат големина на лешник, дори на орех, но не са болезнени. Това набъбване обикновено изчезва към края на първия месец. Нерядко се наблюдава и събиране на течност между обвивките на тестиса /хидроцеле/. По-често се засяга единият тестис. Това състояние преминава за няколко седмици. Ако тестисът е доста увеличен, то при повиване на бебето се поставя допълнителна пелена между крачетата му и половите органи се повдигат към пъпа, за да не се притискат.

Николета:

Роди се 2560 гр., на 16.05.2010г. ни изписаха 2430 гр., след месец на 10.06.2010г. наддаде до 3190 гр. /според домашния кантар/ – 760 гр.

Изключително на кърма. За жълтеницата дадохме банка и половина глюкоза, после продължих да давам по глътка вода /без захар/ след хранене. Ядем стриктно на 3 часа, 8 пъти на ден, по 20-30 мин., не е много активна. Но се буди на около 2-2.30 часа, гладна е и плаче. Аз обаче не се давам. Установих, че плаче само от глад, гевезелък няма. Залъгалка не давам. Повръща по малко след хранене. Пълни памперси преди, по време и след хранене, без проблем, не се пъне. Ако не яде, спи, добро дете. Няма колики слава богу! Спи много дълбоко, трудно я будя и продължително. Често ръмжи като таласъмче, много е забавна, обикновено когато се разбужда.  Здрава е, кокори се много.

При педиатъра: на 02.06.2010г., 3120 гр. /или 2190гр. в къщи/, 49 см., предписа ни Vigantol, 2 капки/ден, сутрин на гладно. Ваксини: в АГ бити: на 13.05.2010г. Хепатит В, на 14.05.2010г. БЦЖ /следващ прием 02.2012г./