«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Първи месец

Едномесечното бебе постепенно се адаптира към заобикалящия го свят, който е много интересен, но и доста плашещ. Трябва да се примирим, че през първия месец нещата, които бебето не може да прави, са много повече от тези, които може.

Поставяне на ваксина
При първия преглед в кабинета на педиатъра се прави втори прием на ваксина срещу Хепатит В. Тя се поставя мускулно в крачето и няма странични реакции, като по-късен дискомфорт или температура.
Хранене и наддаване
Едномесечното бебе спи около 16-18 часа, като с времето периодите на будуване се увеличават. Обикновено се буди на три часа за хранене, като прави по една шестчасова пауза. За късмет на родителите, тези шест часа дълъг сън могат да бъдат и през нощта. Добре е бебето да има режим на хранения и сън, но родителите трябва да се водят основно от неговите нужди и ако бебето има нужда понякога да суче по-често или се буди повече през нощта, това не бива да ги притеснява. По-строг режим бебето ще изработи до третия месец.
Кърмачетата се нуждаят от 8-12 хранения за 24 часа, а децата на адаптирано мляко – веднъж на всеки 3-4 часа.
Обикновено бебето суче около 10-20 минути. За да се увериш, че е поело достатъчно кърма, трябва да го чуеш, че преглъща и след като се отдръпне от гърдата трябва да изглежда видимо доволно и сито.
Бебетата, хранени с бутилка, поемат около 89 до 118 мл адаптирано мляко през първия си месец, като с всеки следващ количеството нараства с около 30 мл.
Обикновено кърмените бебета не наддават плавно, както бебетата, хранени с адаптирано мляко. Тъй като при кърмене се поемат различни количества мляко, е нормално растежът да е скокообразен.  Бебето трябва да е  жизнено, кожата розова, да пишка често и да пълни редовно памперсите си. Това са показатели, които дори без кантар показват, че бебето се развива и наддава добре.
От колко храна се нуждае бебето?
Доброто наддаване е един от начините да разбереш, че детето се храни достатъчно. Ето още няколко положителни знака:
1.Начинът, по който бебето суче, когато поема много мляко от гърдата, е специфичен. То отваря широко уста и суче бавно и стабилно. В момента на максимално отваряне на устата мъничето прави пауза и после отново притваря устата си. Всяка такава пауза е индикатор за напълнена с мляко устичка: колкото по-дълга е тя, толкова повече кърма е поело детето. Етапът на добро поемане на храна може да се смени неколкократно с почивки, по време на които бебето просто “си играе” със зърното. Дете, което редува добро сукане с неколкоминутни паузи, вероятно е поело достатъчно кърма. Това, което смуче или “си играе” на кратки периоди, вероятно не е.
2.Честотата и видът на изпражненията са може би най-ясните показатели за това дали кърмачето приема достатъчно мляко. Много бебета пълнят пеленките след всяко хранене. Ако сменяш поне по 6 мокри пеленки на 24 часа към 4-5-тия ден след раждането, можеш да си спокойна, че детето поема достатъчно храна.
Колко трябва да порасне бебето?
След като изгубят до 10% от теглото си през първите няколко дни след раждането, новородените бързо го възстановяват. Бебетата обикновено порастват с 2.54 до 3.81 см за месец, но това са приблизителни размери, които разбира се варират при всяко дете.
Важно е да се отбележи, че преждевременно родените не трябва да бъдат съпоставяни в развитието си с останалите деца.
От колко сън се нуждае бебето?
През първите седмици бебето може да спи по 16 часа на денонощие, та дори и повече. Може да спи непробудно 2 до 4 часа, след което се събужда, за да се нахрани и да поиграе. А после отново заспива.
За съжаление мъничетата не правят разлика между ден и нощ, а и стомахчетата им са прекалено малки, за да поемат достатъчно количество храна, така че да спят непробудно през цялата нощ.
Физическо състояние и двигателни умения

Към края на месеца бебето повдига главата си за кратко, когато е оставено по корем, но все още не може да я задържи. Препоръчва се бебето да бъде оставяно в поза по корем поне по веднъж на ден, за да се учи само да повдига и укрепват мускулите на шията. Също така продължава да свива юмручета, но има моменти по време на сън, когато ги отпуска. Хващането е част от рефлексите на бебето, както сукането, размахването на ръчичките, и стряскането, например.  Стряска се често от внезапни шумове или просто насън. Реагира на движещ се пред очите предмет. Характерното за бебешките очички е, че обикновено са по-светли и с некоординирани движения. Това са нормални неща, които се променят с времето. Бебето ще може все по-често да фокусира предмети на близки разстояния, както и да проследява движението им.
Умствено и емоционално развитие
Основното средство за комуникация на бебето е плачът. С него то показва например че: – е гладно, – има нужда от суха пеленка, – му е горещо или пък студено, – има нужда от смяна на позата си, – иска да бъде гушкано, – му се спи, – има колики.
Усмивката е все още несъзнателен процес при повечето едномесечни. Съвсем скоро то ще се усмихва и най-често майката ще бъде дарена с първата беззъба усмивка, тъй като бебето разпознава най-добре нея, а с времето разпознава и останалите членове на семейството. Препоръчително е да се говори на бебетата, да получават галене и усмивки. Общуването е много важно за него и всеки контакт, го кара да се чувства добре. Подходящи играчки за първия месец са музикални играчки в ярки цветове над креватчето.
Някои проблеми през първия месец
Колики. Те започват около 20 ден. Макар и болезнени за малкото бебе, коликите са състояние, през което минават почти всички. Започват в края на първи месец, най-силни са около шестата седмица и отшумяват към трети месец. При някои редки случаи коликите могат да продължат до шести месец. Няма точно обяснение защо се появяват, но се характеризират с болки и газове в коремчето. Не се страхувай да гушкаш бебето и да го носиш на ръце. Няма опасност на тази възраст то да се разглези, тъй като в този период има нужда от твоята топлина, от успокоение и люлеене.

Кожен обрив  (по лицето и вратлето). Ако бебето е изцяло на кърма, майката трябва да внимава с храните, които поема. Обикновено бебетата реагират различно на някои храни, затова майката трябва да следи храненето си и при подобни проблеми, да премахва алергизиращите храни от менюто си.

Повръщане.  Обикновено след хранене, бебетата връщат по малко мляко, някои повръщат повече. За да се избегне това е добре бебето да се оригва след всяко хранене, както и да се повдигне малко матрачето на детското креватче.

Какви са ежедневните грижи за бебето?
Най-подходящата материя за бебешката кожа е чистият памук. За да избегнеш неприятните обриви, сменяй пеленките веднага, след като се изцапат. Урината има известно количество киселинност и може да увреди нежната бебешка кожа. След смяна и почистване е добре да намажеш кожата с подходящ крем против подсичане. Момиченцата винаги се почистват в посока отпред назад, за да се избегнат пикочни инфекции.
Къпането в баня е нужно минимум два пъти седмично. Въпреки това, вечерната баня има здравословно и успокояващо въздействие върху пеленачето. Преди да е паднало пъпчето, само обтривай с влажни кърпи телцето на бебето.
Когато режеш ноктите на бебето, не ги оформяй в дъга, както при големите хора. Режи ги по права линия, за да избегнеш врастване. Най-подходящият момент за рязане (както мнозина майки са установили), е когато бебето е заспало.
Какви са правилата за безопасност?
За безопасен сън – слагай детето да спи по гръб. Все още няма окончателно становище какво причинява синдрома на внезапната детска смърт. Тютюнопушенето също допринася за появата на синдрома.
Махни също така всякакви плюшени играчки и възглавнички от бебешкото легълце. Медът е забранен при кърмачетата, тъй като би могъл да съдържа бактерията, причиняваща опасното заболяване ботулизъм.

Николета


 

От 3190 гр. на 10.07.2010г. е 3880 гр. – 690 гр. Още има жълто в склерите, затова сложих малко захар във водата, но не пие много . Изключително подвижна, върти си главата наляво-надясно, върти се около главата си. Събужда се гладна на 2-2.30ч. и иска веднага да яде, много реве по този повод, много. После яде лакомо /макар и за кратко/ и се дави. На 15.06. през нощта 2.30ч. скочи от кошарата на мокета! Нямаше натъртено, успокои се за 15на секунди. На следващия ден беше много нервна, започна да се скуби /несъзнателно разбира се/, прави се на барон Мюнхаузен. Всичко това когато е гладна. Реших-край с режима на 3 часа!, ще давам „на поискване“. Даде резултат, детето се успокои. Майки, не мъчете децата си „на режим“, няма никакъв смисъл. Понеже бебка иска постоянно да яде /и после повръща/, започнах да и давам биберон-залъгалка. Невероятен успех-спокойна и щастлива е. Продължавам да оригвам след всяко ядене. След падането кърмата ми намаля рязко. Започнах да пия чая за кърмачки на HIPP, бира-безалкохолна, вода и сокчета, ядях сурови ядки и лук, много, по една глава лук на ядене. Възстанових лактацията. Николета започна да се оглежа. Получих първата й съзнателна усмивка, невероятно беше, цял ден бях щастлива 🙂 Погледна ме в очите и ми се усмихна… Просълзих се. Когато я сложа по корем не иска да си вдига главата; запира с крачета и пълзи напред, оттласка се, но оре с носа или ушите по леглото, мързи я. Като я карам да прави гимнастика, реве и се сърди. Иначе пък много рита, постоянно е развита. Гука си. Продължава и да ръмжи, особено нощно време. Ръцете са здраво стиснати в юмруци. Миглите й пораснаха и се извиха. Харесва да й пея 😉 Спи по-малко – будува между едно-две хранения. Към края на месеца разредихме нощните хранения – като яде в 20-21ч. после чак в 3-4ч. през нощта и после в 8-9ч. сутринта. Памперса пълни редовно.

Започна да повръща, на фонтан, на тласъци; особено се засили около 25.06 и нататък. Повръща по цял ден-преди хранене, след хранене, като се събуди, след оригване, постоянно и по много. Бяхме на Круша за 2 седмици, първата седмица за 7 дена наддаде 200гр., за втората нямах наблюдения /после се оказа, че не е наддавала/.

При педиатъра: на 17.06.2010г., 3600 гр. /или 3450 гр. в къщи/, 50.5 см., биха й ваксина  срещу Хепатит В, втори прием.