«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Трети месец

  • Наддава от 700гр. до 1000гр., увеличава ръста с около 3см. и обиколката на главата с около 2см.
  • Храни се пет пъти за 24 часа – 170-230 мл на всяко хранене, поети от гърда или бутилка.  Възможно е в този период бебето само да се откаже от нощното хранене.
  • Държи стабилно главичката си, когато е изправено или е обърнато по корем.
  • Може да събира ръчичките си пред лицето.
  • Може да хваща различни предмети и да се опитва да ги сложи в уста.
  • Стряска се от силни шумове; заслушва се в музика.
  • Обръща се по посока на на звука на дрънкалка, наблюдава съсредоточено музикалната си играчка над леглото.
  • Смее се на отражението си в огледалото.
  • Разпознава лица, гука и имитира звуци, писука от радост.

Втора ваксинация срещу пет заболявания – дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, Хиб /причинител на менингити и пневмонии/. Същата ваксина следва да се направи и в четвърти месец.

Рефлексът за хващане – бебето вече разтваря юмручетата си и се опитва да хваща подадени играчки, може да разперва ръчички и да ги събира пред лицето си. Ще започне да изследва околното пространство, използвайки ръцете си. Дланите са широко отворени през повечето време, докато малкият човек е буден. Той хваща едната ръка с другата, пипа попадналите му предмети и ги слага в уста.Даването на предмети с различни повърхности и материи стимулира този рефлекс. Ще забележи пръстчетата на краката си и много ще се забавлява като гледа как се мърдат. Движенията на бебето стават все по-координирани и то с удоволствие маха с ръчички и рита с крачета. Докосването под формата на милувка, масаж или целувка дава чувството за сигурност на детето.

То вече говори с вас – когато говорите на детето, то вече не само се усмихва, но и ви отговаря под формата на гукане и издаване на различни звуци. То разпознава близките си и показва радостта си, като маха с ръчички, рита с крачета и имитира звуците, които те издават. Когато говорите на детето, вие му помагате, не само да имитира вашите думи, но и да изразява своите емоции.

Не се страхувайте да носите бебето на ръце – тъй като в този период умственото развитие изпреварва физическото, бебето иска все повече да опознава света, да разглежда и да контактува с родителите си, то ще иска внимание и носене на ръце. То иска да вижда и чува, но за съжаление не може да се движи само. Можете спокойно да му показвате света, като го носите на ръце, без да се притеснявате от разглезване.

Как комуникира бебето?
Плачът все още остава основното му средство за комуникация. Освен че чрез плача си изразява нуждата си от нещо, мъничето може да плаче дори просто от преумората си: то изведнъж е осъзнало, че светът е място препълнено със звуци и пъстри предмети. Понякога може да плаче също така и съвсем безпричинно – ако детето е в добро здравословно състояние не изглежда болно, опитай се да не се притесняваш прекалено много.
В този период неговата усмивка ще бъде запазена предимно за мама и татко. С непознати мъничето може да не се държи съвсем дружелюбно.

Как играе и се учи?
Твоето мъниче вече разпознава гласа ти, лицето ти, докосването на ръцете ти и ги асоциира с чувството за спокойствие и безопасност. Вече ще прекарва повече време будно и ще започне да проявява засилен интерес към предметите наоколо и към нещата, които ти правиш. Ще координира все по-добре движенията си и ще става все по-силно и самостоятелно.
До този момент детето е изразявало емоция единствено в отговор на твоите действия. През третия месец обаче то ще започне само да инициира общуването с теб – посредством издаване на звуци, с изражението на лицето си  (като ти се усмихва съзнателно). То наблюдава също внимателно твоето изражение и интонацията на гласа ти.

Помогни му да се развива по следния начин:
Давай му шарени играчки от различни материали, форма и размери.
Задръж играчка, която то се опитва да достигне на границата на неговия обхват, за да го провокираш да се придвижи към нея;
Остави го да я сграбчи и да си поиграе
Внимавай за знаци, че детето се е преуморило. Трябва навреме да прекъснеш играта, за да го предпазиш от превъзбуждане.
Не се стеснявай да си говориш с него, измисли си бебешки език дори. Според направени изследвания, колкото повече говориш на детето, толкова по-бързо то ще проговори. Бебетата реагират най-бързо на женски глас – и не случайно, изглежда у нас е заложено да асоциираме гласа на майката с усещането за сигурност, ситост и комфорт. Така че не е случайно, че повечето хора започват да говорят гальовно почти на фалцет – изтъняват гласа си и използват „бебешки“ думички, когато говорят на най-малките. Този тип бебешка комуникация не забавява развитието на истинската реч и не трябва да те притеснява.

Как да създадеш ритуали за сън?
Това е най-подходящият момент да създадеш заедно с мъничето ваши лични ритуали за сън. В тях ще е хубаво да включите и таткото. Най-важното е двамата родители да успеят да създадат на детето положителни асоциации, свързани със съня.
Добре е да присъстват много галене, целувки, любими песнички, къпане, (без много силни емоции), след което намалете осветлението и излезте от стаята. Ако детето се успокоява по този начин, можеш да му пуснеш нежна приспивна музика или пък да направите леко масажче, след което да го завиеш с топлото одеялце.

Околна среда
Поддържайте стаята на бебето чиста, нека редът в нея да не се променя драстично. Така детето ви ще свикне със специфичния аромат на леглото си, на звука на отварящия се прозорец или на поскърцването на паркета. Скоро новороденото ще започне да асоциира тези невидими за вас детайли със съня. Много деца се страхуват от тъмното, за това вие може да оставите в началото включена една нощна лампа. Не вдигайте шум докато сменяте пелената или докато храните детето. Не оставяйте до него през нощта шише с мляко. Има реална опасност то да глътне прекомерно голяма доза течност и да се задави. Биберонът е добро временно решение.

Как да закаляваш детето?
За да растат децата здрави, от най-ранна възраст се препоръчва те да бъдат закалявани. Можеш лесно да започнеш като поддържаш подходяща температура в спалното помещение – тя не трябва да е много висока, а най-добре е да е около 20°. Всеки ден помещението трябва да се проветрява, като детето не бива да стои на течение.
Не навличай детето с прекалено много дрехи. Освен, че ще се изпоти, те ограничават свободата на движенията му, а това е важно за неговите растеж и развитие. Честите разходки навън предпазват от изнежването в домашна обстановка и са добро начало на закалителния процес.
Слънчевите бани при кърмачетата също са подходящи закалителни процедури. Започни постепенно (отначало можеш да разголваш само ръчичките и краченцата по време на разходка) и внимавай за зачервяване на кожата. В случай на нужда спри за известно време, докато зачервяването изчезне.

Николета:

От 4290 на 4750 – 460гр., малко са 🙁 Все още е много горещо. Правим й бани със слънчева вода на открито. Започна да хваща предмети, които и подавам, мести ги от едната ръка в другата, макар и доста плахо за сега. Постоянно рита с крачета! Говори си на играчките, и по специално на Коте-Кате, писука с най-разнообразни звуци, експериментира с гласа си. Пъни се да пълзи, но й е трудно, ядосва се и плаче. Новата дума е „гин-гин”, което означава „много съм ядосана”, „много съм гладна”. Опитва се да си пъхне и двата юмрука в устата. Разпознава се в огледалото и много се харесва, забавлява се. Има най-страхотната усмивка на света!

При педиатъра: на 20.08.2010, 4440 гр., 57 см., глава 39 см., гърди 37 см., бихме  Pentaxim и Sinflorix (на 30.08.2010г.) -добре ги понесе.