«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Въздействие на храните върху кърмата

Като повечето кърмещи майки и вие сигурно се притеснявате, че определени храни или напитки, които поемате, може да навредят чрез кърмата на бебето ви. Вярно е, че това, което ядете или пиете се отразява на кърмата ви, но това количество в кърмата е много по-малко в сравнение с това, което поемате като цяло. По-долу ви представяме няколко таблици относно различните видове храни и напитки, които биха могли да окажат неблаготворно влияние върху кърмата ви. Предлагаме също и примерни предпазни мерки, които можете да вземете.

Храни
През деветте месеца на бременността сте спазвали някаква хранителна диета и сега, когато вече сте родили вашето бебе, не е уместно да се връщате веднага към старите си навици на хранене отпреди бременността. В случай, че кърмите, е препоръчително да продължите да избягвате пикантните храни, лука, сиренето, поне, докато не се убедите, че бебето ви не реагира чувствително на тях. Когато бебето е нервно и има газове, то вероятно не понася някоя от поетите чрез кърмата храни или напитки. Ако бебето се изрине или пък страда от диария, вероятно се касае за развитието на някаква алергия. В такива случаи най-добре се посъветвайте с педиатъра си, преди да пристъпите към рязка промяна на хранителната си диета.

Храни Как да решите проблема
Зеле, лук, чесън, броколи, брюкселско зеле, карфиол, пипер, краставици и ряпа – могат да причинят нервност и отделяне на газове; това състояние трае обикновено до 24 часа след приема на храната и след това изчезва. Не консумирайте тези продукти (поне в първите месеци, докато кърмите), докато не се развие достатъчно добре храносмилателната система на бебето ви.
Млечните продукти (прясно мляко, сирене, кисело мляко и дори масло) в хранителната ви диета могат да причинят алергична реакция у вашето бебе. Симптомите могат да се проявят както няколко минути, така и няколко часа след кърменето и могат да се изразяват в: диария, обрив, нерност, газове, хрема, кашлица, конгестия (прилив на кръв). Спрете консумацията на тези продукти поне за две седмици и наблюдавайте дали състоянието на бебето ви ще се подобри.
Цитрусовите плодове като портокали, лимони, грейпфрути, мандарини са сред често срещаните дразнители. Симптомите при бебето могат да са: нервност, повръщане, диария, обрив, уртикария, хрема. Спрете консумацията на тези продукти поне за седмица (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви). След това възстановете яденето на тези продукти, но един по един, за да откриете виновника.
Шоколадът съдържа химикал, наречен теобромин, който е стомашен дразнител. Симтомите на неразположението на бебето могат да са: нервност, диария. Спрете консумацията поне за седмица (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви) и наблюдавайте дали състоянието на бебето ви ще се подобри.
Яйца, пшеница, зърнени растения, риба, фъстъци, ядки, соя – всички тези продукти могат да причинят алергична реакция у бебето. Симптоми: нервност, повръщане, диария, обрив, уртикария, хрема. Направете си схема на това какво и кога ядете. Не консумирайте поне седмица продуктите, в които се съмнявате (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви). След това възстановете яденето на тези продукти, но един по един, за да откриете виновника. Не променяйте драстично хранителната си диета без да сте се посъветвали с лекар.

Билки и подправки
Въпреки че билките са смятани за естествена алтернатива на много лекарства, те могат да са също толкова силни и токсични. Както лекарствата, така и химичните компоненти на билките попадат в кърмата. Всеизвестно е, че сминдухът и копърът стимулират образуването на по-голямо количество кърма. Малко се знае обаче за въздействието на билките върху кърменото бебе. Консултирайте се с лекаря си, преди да решите да вземете някакво лекарство на билкова основа.

Билки и подправки Какво трябва да знаете
Лайка, джинджифил, ехинацея Приети под формата на чай, тези билки по-вероятно не представляват опасност за бебето. Пийте билкови чайове внимателно, особено, когато не знаете съставките им. Повечето чайове са безопасни, но има и такива, които могат да навредят на черния дроб например.
Сминдух, анасон, пореч, малинови листа, магарешки бодил, копър, чесън, коприва, копърени семена, върбинка, канела Тези билки често се използват като стимулатори за производството на повече кърма и като цяло са безопасни за бебето.
Мента, градински чай, магданоз Тези билки, съдържащи се често в храните, могат да спрат кърмата ви. Избягвайте ги, когато започнете да кърмите и започнете да ги приемате, когато решите да отбивате бебето си (те няма да навредят на бебето ви).

Алкохол, кофеин, никотин
Много е важно да предпазите максимално бебето си от нездравословния ефект на алкохола, никотина, кофеина, както докато го кърмите, така и през време на бременността.

Какво причинява Какво можете да направите
Алкохол Въпреки че алхолът преминава в кърмата ви, неговото количество е много по-малко, от това, което сте изпили. Изследванията показват, че нивата на алкохола в кърмата са най-високи след 30 до 90 минути след изпиването му. Няма проблем да изпиете чаша-две бира или вино веднъж в седмицата. Добре е да направите това обаче, след като сте накърмили последно за деня бебето си, за да има време до следващото хранене, алкохолът да се изхвърли чрез естествения метаболизъм.
Кофеин Ако поемате голямо количество кофеин, бебето ви може да е по-раздразнително и да има нужда от повече хранения. Помнете, че кофеинът се съдържа в шоколада, безалкохолните напитки, някои билкови чайове и лекарства и не на последно място в кафето и чая. Твърде голямото количество кофеин може да предизвика безсъние и нервност. Една или две чаши кафе на ден няма да навредят на бебето ви, но все пак се опитайте да избягвате или да намалите количеството на кофеина, докато кърмите. Можете да пиете безкофеиново кафе или чай. Избягвайте газираните напитки, които съдържат допълнително количество кофеин.
Никотин Никотинът, поет при пушенето на тютюн, преминава в кърмата. Пристрастените към пушенето (повече от кутия цигари на ден) трябва да знаят, че тютюнопушенето води до намаляване на произвежданата кърма и до неблагоприятни реакции у бебето като повръщане, диария, учестено сърцебиене, безпокойство. Като цяло обаче, никотинът не се абсорбира лесно в храносмилателния тракт на бебето и бързо се изхвърля чрез естествения метаболизъм.
Бебетата на пушачи, кърмени или не, са предразположени към колики и респираторни инфекции. Пушенето повишава и риска от синдрома на внезапната смърт при новородените (и все пак кърмените бебета на пушачи са много по-здрави от изкуствено хранените).
Отказването на цигарите е както във ваш интерес така и в интерес на бебето. Ако все пак не можете да се откажете от този вреден навик, то поне намалете драстично броя на цигарите и не пушете точно преди да кърмите и около бебето си.