«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Четвърти месец

  • От този месец наддаването при бебета е доста плавно. Нормално покачване на теглото е 350-500гр. Ако бебето е все още изцяло на кърма е възможно да наддава по-малко от връстниците си на смесено хранене.
  • Бебето е готово да започне да се обръща само.
  • Може да събира ръчичките си пред лицето.
  • Може да се подпира на ръце и да повдига гръдния си кош, когато е оставено по корем.
  • Слага всякакви предмети в устата си – играчки, одеалце, собственото си юмруче.
  • Рита с крачета, протяга ръчички.
  • Издава най-различни звуци, гука и „пее“.
  • Писука от удоволствие, смее се с глас, когато го закачате, гъделичкате и си играете с него.

Бебето се заиграва – бебето вече може да хваща играчките, макар да ги задържа за кратко в ръчичките си. То се заглежда в тях, размахва ги в ръце и се забавлява с шума, който те правят. Можете да видите бебето си да гука на играчките, а в следващия момент да се опитва да ги захапе. Това е страхотно забавление за малкото човече. Опитва се да се повдига само и когато е поставено на гладка повърхност, се опитва да стъпва с крачета. Това са нормални движения и предшестват обръщането, пълзенето и прохождането на бебето след време.

През този период бебето бръщолеви уверено и използва ръцете и устата си, за да опознава околните обекти. То може да обръща главата си във всички посоки, когато е легнало по корем или седи; все още не може да достига целта си правилно; може да противопостави палеца си на останалите пръсти; сграбчва малки предмети и ги държи в ръката; слага предмети в устата си. Малкото може да се ориентира по звуковете; вторачва се към мястото, където предмета е изчезнал; помни визуално между 5 и 7 сек. Бебчето има избирателно внимание към лицата; дълго гледа привлекателните и не обръща внимание на грозните лица; гледа към посоката, където е излязъл човека; смее се, когато види друго бебе; радва се и се смее, когато някой си играе с него.
Ще те изненада със звуците, които може да издава –  появяват се подобни на съгласни звукове; има разнообразни тонове; имитира тонове; усмихва се на човека, който му говори.

Малък изследовател – бебето вече се заиграва само, заглежда се в телевизора, наблюдава ви, докато разговаряте с някого или да слуша с интерес приказка, която му четете. Много често се случва забавлението бързо да омръзне на детето и то да настоява за нещо различно. Появяват се моменти, в които бебето се уморява от играчките, доспива му се и започва да плаче. Настоява са внимание, да се гушне или да посуче малко, за да заспи. Ако мама има сили и го остави и да поплаче малко, то скоро ще отпусне напрежението и ще се унесе в сън.

Профилактика на рахит – и в този месец профилактиката на рахит трябва да продължи, особено ако бебето наддава бързо на тегло и сантиметри. Според детето педиатърът може да увеличи дозата на витамин Д или да назначи кръвни изследвания, ако има съмнения за рахит.

Режим – Коликите вече са отшумели и повечето бебета вече са си изработили режим на сън и будуване. Нормално е храненето да е на около три часа, будуването да е по-дълго и през нощта да се прави по-дълга пауза. Разбира се, всяко дете е индивидуално и режимът е различен.

На този етап от развитието на детето трябва да проверяваш за следното:
Глава: Детето може да задържа главата си изправена много дълго време, както и да я изправя на 90 градуса.
Очи: Подобрява се координацията ръце-очи.
Уста: Детето опознава обектите, като ги слага в устата си. Освен това променя формата й, за да издава различни звуци. През този период на много бебета вече пониква и първото зъбче.
Уши: Малкото се обръща в посоката на говорещия.
Гръб: Той/ тя може да се търкаля от гръб по корем.
Ръце и длани: Детето може да се протяга и взима различни предмети, както и с вдигнати нагоре ръчички да „каже”: „Вземи ме”.

Къпане
Този ритуал все по-силно се възприема от детето като възможност за игра, а също и като важна част от дневния режим – отпускане преди сън.
Детето ще оцени и елемента на игра, вплетен в къпането. Покажи му как да излива вода от пластмасово тасче, как патето остава над водата или как гъбата задържа вода.

Дебело ли е бебето?
Ако те измъчва този въпрос, консултирай се с педиатъра, но никога не лишавай детето си от храна в стремежа си да му помогнеш да отслабне. За да наддават правилно, бебетата се нуждаят от пълноценна храна, в т. ч. и мазнини. Ето защо, вместо да намаляваш дажбите на детето, по-добре провери дали не го тъпчеш с бедни на калории храни. Например доста бебета пият ябълков сок в големи количества, който е висококалоричен, но има ниска хранителна стойност. Сокът не се препоръчва за бебета под 6 месеца (при това не повече от 118 мл на ден). Давай на бебето пюрирани зеленчуци и плодове без добавена захар и избягвай десертите, богати на захари, но с ниска хранителна стойност. Освен това наблюдавай внимателно знаците, които бебето ти дава, когато е заситено и не го храни, просто за да го успокоиш или занимаваш с нещо. Понякога бебето плаче само защото има нужда от малко внимание.
И още – насърчавай детето да бъде активно. Нека се движи наоколо, вместо само да седи изолирано в кошара, количка или столче, които ограничават движението. Предлагай му игри, които включват търсене на играчки, лазене, търкаляне.

Как комуникира малкото?
Твоето мъниче ше започне да експериментира с различните звуци, които издава с уста, като използва слюнката си. Малкото ще прекарва голяма част от времето, като се опитва да имитира нещата около себе си. Често ще гука. Ще започнат и първите опити с говоренето. Ако се заслушаш, ще видиш как бебчето сякаш повишава интонацията си, все едно ти задава въпрос или я понижава, като че ли иска да ти съобщи нещо. Твоето бебе започва да разбира основните принципи на комуникацията чрез езика. Докато е било по-малко, то те е разбирало само по тона на гласа ти. Сега вече започва да схваща отделни думички и да осъзнава, че те са част от изречения. Малкото разбира, че гласът му ти влияе и с удоволствие се забавлява, когато ти на шега ту се скриеш, ту се показваш. Бебчето започва да разбира и че когато плаче, привлича вниманието ти. Разбира се, това е хубаво, но малкото скоро ще осъзнае, че може да прибегне до сълзите всеки път, щом е отегчено или недоволно от нещо. Така постепенно то ще открие начини да привлича вниманието ти. Не го наказвай за това, а му отдели повече време. На този етап от развитието си детето разбира, че може да повлияе на емоционалното ти състояние, а това означава, че започва инстинско общуване между вас.

Николета:

От 4750кг. на 5130 кг. – 380 гр. само. Продължава да повръща. Яде по малко. Говориме си. Крещи с пълен глас. Забавлява се да я гъделичкам и писука от удоволствие. На 22.09.2010г. за първи път се обърна от гръб по корем. Гушка се и се глези. Много се забавлява докато се къпем – писка и рита ентусиазирано. Не бих казала, че е особено  активна с ръцете, не ги събира пред лицето си.

При педиатъра: на 30.09.2010г., 5100кг., глава 41 см., гърди 39 см., бихме Пентаксим (трети прием) и Синфлорикс, не вдигна температура, само на едното краче около убоденото се зачерви за един ден.