«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Пети месец

  • Бебетата наддават около 500гр.
  • Добре е бебето да премине на петкратен режим на хранене, като препор. доза е 150мл. мляко на хранене.
  • Повечето бебета са изградили режим и правят дълга нощна пауза.
  • От този месец бебето би могло да седи с помощ, но все още не е готово да седи само.
  • Бебето се обръща само от гръб по корем.
  • Може да прехвърля предмети от едната ръка в другата.
  • Обръща се по посока на познат глас, стряска се от силни шумове и звуци.
  • Разпознава тона, с който му се говори, различава приятелски и сърдит глас.
  • Имитира някои звуци.
  • Реагира на името си.

Бебето показва своята емоционалност – то може да ви покаже кога е гладно, да ви се сърди, когато напускате стаята, да вдига ръчички, когато иска да го гушнете. То си има и свое чувство за хумор – смее се на различни неща, закача се с вас и отговаря на смеха ви. Смехът с глас е вече обичайно явление.

Първи зъбки – при някои бебета вече има първи зъбки, при други само венците са подути и слюнкоотделянето е засилено. Някои родители имат късмета да открият някоя сутрин, че просто едно зъбче се е показало. При други деца обаче, растежът е съпроводен с лошо настроение, болки и безсънни нощи.

Режим – повечето деца вече са изградили своя режим и правят по-дълги нощни паузи, за сметка на съня през деня. Някои кърмачета продължават да се будят и нощно време, като с кърмене успокояват дискомфорт от зъбки или просто си изграждат навик да се хранят и нощно време. Всяка майка може да реши индивидуално дали да откаже детето от нощното хранене. Може да опита с изцедена кърма, вода или залъгалка.

Хранене – През пети месец вече е безопасно детето да бъде захранено. Избор на майката е дали да започне сега или да изчака до шести месец. Повечето деца вече са удвоили теглото си от раждането и бурният растеж от първите месеци се забавя. Детето започва да наддава по-малко и по-плавно. Млякото остава важна храна, а захранването започва постепенно. Независимо дали ще се започне с каша или пюре, стартът е една лъжичка и всеки ден се увеличава дозата, докато не се достигне количеството за едно хранене. Ако детето прояви алергия, захранването се спира и се оставя за следващия месец.

Какво може да прави твоето бебето?
На този етап от възрастта си координацията и опитите на бебето да общува се развиват изключително бързо. То седи с помощ около 30 минути;обръща се от корем на гръб; може лесно да бъде изправено; може да противопоставя палеца на всеки отделен пръст; мести предметите от едната ръка в другата. Започва да играе; зрително проследява изчезващ предмет; различава познати предмети; може да разпознае цял предмет само по неговите отделни части; има 3-часова зрителна памет; изследва предметите като ги лапа или пипа; помни твоите действия и ги имитира по-късно. Малкото реагира различно на усмивки и сърдити физиономии; различава родителите и роднините си от останалите; имитира някои движения на другите; радва се, когато си играят с него. Детето различава сърдит от приятелски глас; експериментира със звуковете; имитира някои звукове; реагира на името си; усмихва се и вокализира, когато се види в огледалото.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:
Крака: Детето се задържа изправено дълго време, разбира се, с помощта на родител.
Ръце: Може да се повдига от легнало положение, така че гърдите и част от корема са отлепени от пода.
Уста: Използва различни звуци за изразяване на някои свои нужди.
Очи: Вече може да фокусира наблизо и надалеч. Наблюдава движението на устните ти, докато говориш и разпознава даден предмет, дори ако част от него е скрита.
Крака: Обича да сграбчва ходилцата си, докато лежи по гръб.
Корем: Обръща се от корем по гръб.
Ръце: Успешно се протяга и взима даден предмет, след което го прехвърля от едната ръка в другата. Използва ръцете си, за да избута настрани нещата, които не му харесват.
Уши: Обръща се към източника на шум и разпознава името си.
Глава: Държи я стабилно изправена.

Как да се погрижа за зъбите на малкото?
След появата на първото зъбче е време и за първата четка. С нея внимателно и нежно почиствай зъбките на бебето с чиста вода. Подходящи са и силиконовите напръстници, защото са меки и няма опасност да се наранят венците. На този етап няма нужда от паста за зъби.

Как да подпомогнеш развитието на детето?
Говори постоянно на своето бебе. Използвай кратки ясни изречения. Произнасяй „думички“, които то може да копира, като „ааа“, „ма-ма“, „ба-ба“. Така чрез играта и забавлението малкото ще се опознава света около себе си. Показвай му нови играчки, като му обясняваш какво е това, какви звуци издава, за какво се използва. Предпочитай нещата, които лесно се хващат с ръка и могат да се лапат.Остави някоя от любимите му играчки под възглавничката. Бебето ще приеме предизвикателството и ще започне да я търси. Така ще стимулираш любопитството му и ще помогнеш за усъвършенстването на движенията му.

Николета:

От 5130 кг. на 5200 кг. Бихме всички рекорди. Този месец беше доста динамичен във всяко отношение, с изключение на теглото. Започна със нова дума: „гинганга”, т.е. „по-ядосана и сърдита от това не мога да бъда!”, употребява я предимно когато е гладна. Колкото и много гинганга да е обаче, повече от 10 мин.(в редки случаи) активно цокане не прави, съмнявам се, че изпива нужното си количество мляко.  Започнах да давам Биогая. Този месец се записахме на частно при д-р Желева (кабинетът й е на ул.“Тодор Шишков“ 3), много подробна и внимателна, доволна съм. На 12.10.2010г. през нощта ходихме в спешния, защото Николета повръщаше кръв (на нишки). В последствие се оказа, че причината е в Стеримар-спрей, който й връсках в носа, затова от сега нататък за носна хигиена ще ползваме Низита гел, или омазнена със зехтин клечка. Още в първата седмица на петия си месец започна да се изправя до седнало положение. Вече си ползва ръцете, събира ги пред лицето си и хваща. Подава ръцете си като й кажа, за да я хвана и изправя. Закача се, казва „гхих” когато е много доволна. Диша като Дарт Вейдър, за да привлече внимание киха и кашля нарочно. Има си любима играчка (дъервеното пате). Пипа отражението си в огледалото. Разпознава се на снимка или видеоклип. Чеше си венците и хапе пръсти, но няма зъбче все още. На 25.10.2010г, видях кръв в акото, като власинка; не се разбра от какво е. Ака слуз. Правих изследване DSC – отрицателен резултат. В края на октомври пак пипнахме някакъв вирус (и двамата с тати бяхме болни преди това), кашляше сухо, д-р Желева ни изписа следната хомеопатия: В носа: Nisita gel и Euphorbium -2х1 впръскване. Allium cepa 5CH-на всеки час х5 гранули и като свърши шишенцето – Арсеникум Йодатум 9СН 3х5 гранули. Nux vomica 9CH 1х5 гранули, само сутрин. Кalium yodatum 9CH 3х5 гранули. Pulmex baby за мазане на гръбчето 3-4 вечери. Оправихме се за по-малко от седмица, без сополи, без температура. В края на месеца вече не си иска биберона. Смуче си пръстите, когато е гладна, сърдита или й се спи. Познава си името.

Заради прекалено ниското и тегло започнах захранване по-рано отколкото бях намислила. На 04.11.2010 й дадох 2 лъжици безмлечна безглутенова каша ориз на Милупа, като до 11-ти стигнахме до 100гр. каша за обяд. Резултат-акането намаля.

При педиатъра: на 12.10.2010г. , 5400гр. (с висчки дрехи), 43см. глава, гърди не запомних, понеже ги замери с блузите, 60.5 см.дължина. Същия ден при д-р Желева резултатите са следните: 5210кг. тегло, 40 см. глава, 38 см. гърди, 62 см. дължина. За сравнение на същата дата в къщи я изтеглих 5100кг.