«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Шести месец

  • Бебето вече е удвоило теглото си от раждането
  • Седи в столче за хранене или подпряно на възглавница
  • Обръща се от гръб по корем и обратно
  • Имитира възрастните със звуци и мимики
  • Ако не сте предпочели ранното захранване, шести месец е срокът, в който бебето трябва да премине и към друга храна, освен майчината кърма или адаптираното мляко
  • Повечето бебета са изградили режим и правят дълга нощна пауза, но никненето на зъбки в този период може често да ги буди.
  • Има вече любима играчка
  • Различава строга от гальовна реч
  • Радва се, когато някой го заговори. Все още не се срамува или страхува от непознати.
  • Може да показва своите желания със звуци и жестове
  • Забелязва се характерното за периода „пристрастяване“ към мама- дори и гушнато от друг, търси с поглед мама и протяга ръчички към нея.

Бебето изисква внимание – бебетата искат все повече внимание и игри. Ако не ги получат, ги изискват. Държат се приятелски с всеки, който ги закачи, отговарят на игри и забелязват впечатлението, което правят. Харесва им да привличат вниманието с гукане, протягане, ритане с краченца, махане с ръчички. Ако не получат достатъчно внимание, го изискват със сърдене и плач.Детето показва ясно какво иска и често се сърди, когато не получава желаното. Това не е разглезване, а нормална реакция на бебето да получава това, от което има нужда – внимание, игра, нежност, успокояване. Бебето вече има своя плюшена играчка за заспиване, която го успокоява.

Интересни игри – имитирането на звуци се харесва на мъничето. Някои бебета повтарят срички „ба-ба“, „ма-ма“, „га-га“ или бърборят на свой си език. Вече проявяват голям интерес и внимание към приказките, които им разказвате. Отговарят и се смеят на интонацията ви. Могат дори да се разплачат, ако им се скарате или им говорите със строг тон.

Нощен режим – много кърмачета са изградили неприятния навик да се будят често през нощта. Не са гладни, не са жадни, просто искат да посучат малко и отново да заспят. Ако причината за нощното събуждане не са зъбките, педиатрите препоръчват да се поработи върху режима на детето. На този етап бебето може да се научи да заспива с любима играчка или одеалце, както и да му изградите ритуал за заспиване.

Хранене – Ако не сте захранили в четвърти и пети месец, вече е време за първото захранване. Можете да започнете с пюре или каша. Въвежда се по една лъжичка от един продукт. Количеството се увеличава всеки ден, докато не се достигне грамаж за заместване на едно кърмене /ако майката желае/.

Ходене и пълзене – когато има опора, бебето се изправя почти без помощ. В този период бебето се опитва да прави и първи стъпки. Не се изкушавайте да ползвате проходилка все още. Помагайте му, като придържате под мишничките.

Какво може да прави бебето?
В началото на това тримесечие детето обикновено може да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, да пълзи самостоятелно, да седи без помощ, да хваща активно предмети под зрителен контрол. Върти главата си свободно; има добро равновесие, седи само; достига добре до предмет с една ръка, сграбчва го и го слага в устата си; държи бутилка; върти се във всички посоки; пълзи. Гледа и достига предметите спокойно и бързо, за да си върне онези, които са му били отнети. Предпочита игрите с хора; лапа си пръста; изследва лицата на хората, които го държат. Издава различни звукове; вокализира преживяванията си, свързана с удоволствие или с неудоволствие.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:
Ръце: Малкият човек започва да сочи към всички нови предмети и да имитира възрастните, които сочат към нещо.
Уста: Детето лапа своите ръце, крака и дори части от тялото на родителя, за да направи разграничението докъде свършва то и започва другият човек.
Очи: Разбира, че нещата са триизмерни, а зрението му/й вече е идентично развито с това на възрастен.
Уши: Вслушва се в собствения си глас с особена концентрация. Ще избърбори някакъв отговор на всяка твоя реплика.
Глава: Мускулите на врата заякват и главата стои съвсем стабилно. Детето започва все по-силно да изпитва нужда някой да му обръща внимание.
Гръб: На този етап някои бебета седят без чужда помощ, докато други се нуждаят от още време за това постижение.
Крака: Заравя пръстите на краката в пода, за да се оттласка и да стигне до нещо, което иска.

Как да помогнеш на двигателното развитие на детето?
Основна задача на гимнастиката през третото тримесечие е да съдейства за развитието на мускулите на трупа и краката. В легнало положение малкото да се може да се изправя само, като се хваща за околни предмети, да стои стабилно с помощ, да пристъпва встрани, като се придържа за неподвижна опора.
През цялото тримесечие продължи да правиш масаж и пасивна дихателна гимнастика с ръце. Ако детето не се обръща от гръб по корем и обратно, продължи да го упражняваш, докато започне да прави това. Подпомагай и при пълзенето, сядането, изправянето и стоенето с упражненията, които си прилагала през второто тримесечие. Пълзенето трябва да се стимулира, докато детето започне да ходи около неподвижна опора. След това трябва да се подпомага ходенето, което е естественото човешко движение.
През цялото тримесечие продължи с подпомагането на стоенето. Нека детето стои, хванато за креватчето или за твоите ръце. Това му доставя удоволствие и стимулира развитието на силата и координацията на мускулите на краката.
Сядането ще подпомогнеш, докато детето започне само да сяда, което обикновено става през осмия месец. По същото време то започва само да се изправя, като се хваща за неподвижни предмети.
Когато детето стои стабилно, като се придържа, трябва да започнеш да го упражнява да пристъпва встрани. Поставете детето изправено, хванато за креватчето. Сложете интересна играчка на около 20 см встрани от него и с говор и мимика го карайте да я вземе, за да направи първата си крачка. Постепенно това умение се развива и детето започва да ходи в креватчето си, като се придържа в оградата му. Дай му възможност да упражнява това ходене.
Когато детето започне да пристъпва и да ходи, като се придържа в околните предмети, не се изкушавай да включиш проходилката. В шестия месец е твърде рано за нея. Изчакай до осмия. Сега е по-добре ти да му помагаш да ходи. Малчуганите с проходилка прохождат по-трудно, свикнали са с опората и падат без нея.
По това време е полезно да упражняваш детето да пристъпва напред. Отначало го дръж под мишниците и го притегляй леко напред. Когато напредне, можете да го държиш само за китката или дланите на ръцете.

Как комуникира бебето?
Шестмесечният малчуган обича да бъде заобиколен от хора и започва да показва задоволството си от присъствието на близките си. Любими му стават онези игрите с мама и тати, които му позволяват да гледа лицата им. През този период се формират и основите на разбирателството и доверието между детето и родителите му. Малкото все по-често казва някои срички като “дадада”. Вече с по-голяма увереност се обръща по гръбче и по корем. Търси любимата си играчка, дори тя да не му е пред погледа. Успява да хваща предметите и да си ги подава от едната в другата ръка. Опитва се да сграбчи и малки предмети (наприммер етикети), но това е все още трудно за него и бързо губи интерес. Показва недоволството си, когато например е изпуснало любимото си мече. През този период са и първите опити да се храни само. Често се усмихва, кикоти се и имитира различни звуци, които чува около себе си. Успява да играе с две играчки едновременно.

Време ли е за твърдите храни?
Повечето деца удвояват теглото си от раждането до 5-6 месец. Това обаче няма да се повтори в следващите 6 месеца, защото растежът малко са забавя. Така че,е нормално да очакваш апетитът на твоето дете леко да намалее. Продължи с кърменето или с адаптираното мляко. След 6-ия месец може да започнеш с въвеждането на твърдите храни, като го правиш постепенно. Помни, че основната храна на малкото все още е майчиното или адаптираното мляко. Режимът на хранене също е много важен. Ако има възможност го съчетай с този на семейството. Така малкото по-лесно ще свикне с правилата у дома. При въвеждането на твърдите храни е добре да започнеш с плодове и оранжевите зеленчуци (моркови, тиква-под формата на пюрета) или, много подходяща за начало е също кашата от елда, която е богата на желязо, крайно необходима на бебето през този период. Следвай сигналите на малкото за това какво количество храна да му предложиш. Нормално е малкото да ти покаже своите предпочитания -да се мръщи на дадено ястие и да хапва с охота от друго. За да предпазиш детето от задавяне трябва да избягваш някои храни. След шестия месец е добре да го запознаеш с чашите. Така ще ти е по- лесно, тъй като след първата му годинка ще се наложи да ги използвате. Хитър начин за това е да използваш естествения стремеж на детето да те имитира. Можеш да купиш 2-3 пъстри чаши, за предпочитане пластмасови. Има специални, които наподобяват формата на шишетата и това ги прави лесни за хващане. Ако детето не е заинтригувано от тях, не се отчайвай. Опитай пак с чашите след ден-два.

Как да подпомогнеш развитието на детето?
Помогни на развието на езиковите умения на малкото, като не спираш да му говориш докато го обличаш, храниш, къпеш и т. нат. Отдели време да му разказваш за предметите около него, за интересни неща, които видиш, че го интригуват.
Говори му със спокоен и уверен тон. Сега е времето на първите уроци по дисциплина. Но все пак става въпрос за начинаещи ученици, така че не прекалявай, когато например малкото не те слуша и се разсейва.
Окуражи малкото да си играе с малко по-сложни играчки. Бебета в тази възраст обичат да достигат предмети, да ги удрят един в друг, да се опитат да ги разглобят. Така че предмети от бита като малки тенджерки, пластмасови кутийки, дървени лъжици стават особено полезни в този период. Пък и малкото трудно ще ги счупи.

Как да създадеш ритуал за лягане?
Добре е също да започнеш със създаването на режим за лягане. Така ще избегнеш много главоболия за вбъдеще. За целта ще ти помогнат любимата му играчка или одеялце, които трябва да станат неизменна част от ритуала на приспиването. Слагай бебето, докато е будно. Ако малкото ти често се буди, можеш да провериш дали е добре, но за кратко. После бързо го остави. Иначе винаги, когато се събуди вместо само да заспи отново или да се заиграе в леглото, ще търси твоето внимание.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?
Твоят малък палавник е на път да стане “мобилен”, така че сега първата ти грижа е да обезопасиш дома си. Постави на недостъпно място препаратите и опасните шишета, които може да налапа малкото.

Николета:

От 5200кг. на 5760-560гр. На 18.11.2010г. се завъртя от корем на гръб. Когато е по корем си вдига много смешно дупето и „плува” с ръце. Може сама да си държи шишето, макар засега да отказва категорично да пие вода. Чеше си настървено венците, долу в дясно сякаш има побеляло, а и доста са се очертали зъбките. Вече изобщо не си иска биберона. Дъвче си езика, лапа си краката (най-накрая ги откри) и ръцете, непрестанно си върти ходилата, като миксер е, изправя се сама от полуседнало в седнало положение, може дълго време да седи права, прави муси, листи`, ръмжи, закача се и се кипри, „танцува”-кима с глава, дърпа покривката, църка когато й е скучно, хвърля си играчките като й омръзнат и има предпочитани, голяма забава и ритане пада в банята, прави „боц” и „муш”, смее се на глас макар и не толкова често, радва се много на шишето ми с вода, разпознава си името. Вече почти не спи през деня, само по около час предиобед и евентуално толкова следобед. Вечер след банята заспива и откарва до 5-8ч. сутрин. Храненията са: закуска 8ч., обяд 12ч., следобедна закуска 15ч., хранене 18ч., къпане и вечеря 21ч., нощна закуска 24ч., евентуално 5ч. сутрин.

За захранването: До 20.11.2010г. стигнахме до 160 гр. каша за обяд. До сега съм й дала следните инстантни каши: ориз на Милупа, елда на HIPP, ориз с просо на HIPP и чист ориз на Blevit. На 24.11.2010г. предложих пюре от картоф (домашно)-много й хареса, изяде 5л. и искаше още. Пюрира си акото. После се запече зверски. Давам Лактулоза. На 25.11.2010г. се изрина. И по време на кашите този обрив се появи, но аз го отдадох на мокрите лигавници. Ходихме при кожен д-р, той препоръча да спра захранването, козметиката и къпането и да давам само кърма за седмица. Изписа ни Фенистил капки 3х7 капки и крем Atoderm  сутрин и вечер. Ако не се повлияе от този крем да я мажа с крем Topiayse plus.  От уплаха покрай обрива кърмата ми намаля. Поуката-заради детето никога не се поддавай на емоции! Николета почна да слабее. Предположих че обрива може да е от запека и на 01.12.2010г. започнах захранване наново, този път с тиква и много постепенно. Стомахчето се нормализира. На 02.12 започнах да давам АМ :(, драстично. Започна да наддава. Като прибавих картоф към менюто пак се запече. Затова на 07.12 за следобед дадох 2л.пюре от круша (дом.) На следващия ден сутринта ме събуди с ужасни, болезнени писъци и скимтене – мъчеше се да ака милото. Цял ден страда. Ужасно беше … И аз се разплаках. Накрая я обезчестих. ДАНО ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОВТАРЯ ТОЗИ ДЕН!!!!!

При педиатъра: на 17.11.2010г., 5500кг. (5310кг. в къщи), 63 см., глава 42см., гърди 40.5см., бихме Хепатит Б (Eugerix) трети прием, пуснахме изследвания кръв и урина.

A ето какво се научи да прави Ники, при това без помощта на баба 🙂