«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Млечните зъби на бебето-никнене, симптоми и проблеми

Залагането на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременността. Следват сложни процеси на изграждане на зъбните структури, за които важно значение има наличието на достатъчно витамини и минерали в организма на бременната жена. От особено важно значение са витамините : D, C, A,E, както и калций, фосфор и флуор. Ето защо приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето.Често процесът на никнене на зъбки е придружен с недоспиване и недояждане, които отслабват имунитета и детето става по-податливо на инфекциите – най-вече респираторни и стомашни. Постарайте се да го предпазите, като ограничите контактите му със странични хора. Внимавайте в устата му да попадат само чисти играчки или други предмети. Не му давайте нов вид храна, не променяйте режима му!

Редът по който зъбите поникват: По правило първите зъби пробиват към 7-ия месец, но още от 3-4-месечна възраст бебето се лигави, хапе и плаче от време на време. Първи се показват двата долни резеца, после двата горни. След това в последователен ред поникват и останалите резци. Между 12 и 18 месец поникват малките кътници, четири на брой, по един от всяка страна, горе и долу. Пространството между малкия кътник и малкия резец, останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 12 – 24 месечна възраст. Големите кътници, четири на брой, излизат между 20 – 30 месец. С това се оформят всичките млечни зъби – общо 20 на брой. Този ред на никнене на зъбите обаче не е абсолютно задължителен, малки размествания са възможни. Голямо нарушение на реда често се среща при рахит.

Ето две примерни схеми:

Почти успоредно с пробива на шестите временни зъби започва смяната на временните с постоянни централни резци. Следват страничните резци (на мястото на млечните странични резци), първите предкътници ( на мястото на първите млечни кътници), кучешки зъби ( на мястото на временните кучешки), втори предкътници ( на мястото на вторите временни кътници) и накрая зад шестиците пробиват вторите кътници на около 11-12 годишна възраст.

Патология на зъбния пробив:

Преждевременен се смята пробивът при временните зъби, когато те пробиват от 3 до 6 месеца по-рано от средните срокове за това, а при постоянните-над 1 година. Ранния пробив носи рискове, тъй като зъбните структури са с незавършено развитие, непълноценна минерализация и по-лесно се атакуват от кариесогенните фактори и се увреждат. Препоръчва се своевременно провеждане на локална и ендогенна флоурна профилактика. Закъснял се смята пробивът на временните зъби,когато те пробиват над 5 мес.след средните срокове за пробив, а за постоянните-над 2 год. Препоръчват се средства с общо укрепващо действие.При проблеми с пробива на зъбките на Вашето дете е най-добре да се консултирате със стоматолог!

За колко месеца трябва да поникнат зъбите? Стоматолозите изчисляват броя на зъбите на детето по формулата: възрастта в месеци минус 6 т.е. на 7 месеца – един зъб, на 8 – два, на 9 – три и т.н. Към края на първата си година детето би трябвало да има от 6 до 8 зъбки и да започва да пробива горният кътник.


Какви са симптомите за никненето на зъбите?
Те са различни за всяко дете. По-долу са посочени симптоми,  които биха могли да се проявят при никненето на зъби у детето, но не е задължително да са свързани именно с това.

Чесане: След третия, четвъртия месец може да забележите как вашето бебе започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците. Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои бебета е по-болезнено отколкото при други.

Хапане и гризане: Бебето на което му никнат зъби слага всичко, което попадне в ръцете му в устата, за да го хапе и дъвче. По този начин то освобождава напрежението върху венеца от никнещите зъби.

Разлигавяне: Ако бебето ви си чеше много венците, това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя да потече по брадичката и да раздразни кожата около устата на детето.

Раздразване кожата на лицето. При обилното слюноотделяне около устата и под брадичката често кожата се раздразва. За да се предотврати това, по-често трябва да се подсушават тези места и да се намазват с омекотяващ крем .

Избухливост: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави детето много нервно. Болката и дискомфорта често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер. Обикновено след тях детето привиква с процеса на никнене и със самите зъби. Възможно е обаче то да е нервно при никненето на всеки нов зъб.

Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината, поради която детето Ви да се буди по-често нощем отколкото обикновено. Не бързайте да го утешавате или да го храните. Вместо това забележете дали не се успокоява само.

Загуба на апетит. Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето. Желанието да има винаги нещо в устата, за да получи облекчение кара детето да се държи така, сякаш винаги иска да яде. Но тъкмо когато започне да се храни, се засилва чувството на дискомфорт и то го заставя да се откаже от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е искало. Дете, което е започнало да яде твърда храна може да загуби за известно време интерес към нея. Това не трябва да ви безпокои, тъй като то получава всички необходими вещества от кърмата или адаптираното мляко. Апетитът му ще се възстанови в момента, в който пробият зъбите. Разбира се, ако детето отказва повече от две хранения поред или не се храни в течение на няколко дни, трябва да се обърнете към лекар.

Кашляне: Увеличеното слюнкоотделяне през деня може да предизвика закашляне у детето. Това не е нещо, за което трябва да се притеснявате, ако детето изглежда добре и няма никакви признаци за настинка, температура или някакво неразположение.

Повишена температура: Вдигането на висока телесна температура е друг симптом, който лекарите обикновено свързват с никненето на зъби. Ако при никненето на зъби се повиши температурата, за всеки случай я свалете така, както бихте постъпили при болест (Високата температура при децата – как да се борим с нея). Обърнете се към лекар, ако детето поддържа повишена температура повече от 3 дни.

Симптоми на простуда (треска): Вярва се, че тези симптоми (течащ нос, кашляне и др.) идват от това, че детето много често пъха ръцете в устата си. За да сте спокойни, винаги информирайте лекаря си при такива симптоми.

Диария: Диарията е симптом, който предизвиква различни мнения у лекарите, родителите и проучванията. Смята се, че причината за това е голямото количество погълната слюнка, която оказва влияние на изпражненията. За да сте сигурни, че това е от никненето на зъбите,  информирайте вашият педиатър.

Триене на бузите и ушите: Причината за триенето на бузите и бъркането в ушите може да е предизвикана от болката . Най-често това става при никненето на кътниците. Но не забравяйте, че това би могло да е и причина за ушна инфекция.

Хематом на венците. Понякога на венците могат да се появят синкави издатинки. Такива хематоми не трябва да ви безпокоят. Лекарите препоръчват те да се разсеят сами без медицинска намеса. Хладен компрес може да отслаби неприятните усещания и да ускори разсейването на хематома.

Отклонения при зъбките:

Млечните зъби на здравото дете са с правилна форма, с блясък на емайла, без черни петна и кариес.

Лоши зъби с недостатъчен емайл, с черни петна и кариес могат да се наблюдават още в кърмаческа възраст, като причината не винаги е ясна. Тези смущения може да са резултат на отклоненията в диетата на майката по време на бременността или на смущения на обмяната на веществата на самото кърмаче. В някои случаи причината може да бъде наличието на рахит у детето. Ако бременната е приемала тетрациклинови антибиотици, млечните зъби могат да бъдат жълто оцветени и с лош емайл.

Неправилната захапка, при която горните зъби не срещат долните, може да бъде вродена аномалия. В повечето от случаите обаче тя е резултат на продължително смукане на биберон-залъгалка или на пръстчето.

Нелекуването на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе до сериозни увреждания на намиращия се под тях постоянен зъб.

Как да запазим зъбките здрави? За да се заздрави емайла, педиатрите съветват при поникване на зъбите в продължениена 2 седмици 3 пъти дневно да се дава по 1/3 таблетка калциев глюконат. Таблетките не се разтварят във вода, те трябва да се стрият и добавят към храната. Вместо таблетки може да се дава яйчена черупка. Черупките от няколко яйца внимателно се измиват, нагряват се в горещ тиган, стриват се на прах в кафемелачка до вид на пудра, като се добавя в храната (отново 3 пъти дневно) много малко количество – само на върха на ножа.

Как да научим детето да си мие зъбките: Зъбките трябва да се мият сутрин и вечер преди лягане. Особено важно е вечерното миене, за да не остават хранителни остатъци, които през нощта, в затворената уста стават идеална среда за развитието и размножаването на микроби. За правилното миене трябва да се изработи следната схема: Разделете мислено горните и долните зъби на три групи – предни странични и задни. За всяка група направете по 8 вертикални движения отвън и по 8 отвътре. По този начин зъбите се измиват от всички страни, изчистват се междузъбните пространства и венците се масажират.

Една мисъл относно “Млечните зъби на бебето-никнене, симптоми и проблеми”

Коментарите са изключени.