«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Осми месец

– Бебетo продължава да наддава около 300-500гр.
– На височината нараства с 1-3см.
– Вече се е оформил окончателния цвят на очите.
– Бебето може да вижда добре близки и далечни предмети.

Движение – детето вече пълзи, върти се, подскача и има нужда изразходва енергия. Не се учудвайте, ако бързо му омръзва да седи в столчето и количката, а иска да подскача в ръцете ви или да пълзи и да открива света. През този месец ще започнат опитите му да се изправя само, с удоволствие ще опитва да прави стъпки, когато го придържате. Не се учудвайте от странните упражнения, които прави – да изправя дупето си и да се подпира на главата си, да се влачи по корем, за да достигне до някоя играчка, да заспива с вирнато нагоре дупе. Някои деца правят и първи самостоятелни стъпки, но ако вашето не е от тях, няма място за притеснение.

Виждам и чувам – през този месец педиатърът трябва да провери слуха на детето. То трябва да се обръща на звуци, които се издават близо до двете му ушички и зад него. По отношение на зрението, очичките може да са все още леко кривогледи. Това ще се коригира в следващите месеци и не е повод за притеснение.

Какво може да прави бебето?
Бебето само държи бутилката си; използва противопоставянето на палеца си на другите пръсти; манипулира с предметите, за да ги изследва; опитва се да стане, но все още му е необходима помощ; пълзи. То може да сортира цветове и форми; разпознава размерите на предметите; изследва формата, тежестта, материята, функцията и свойствата на предметите. Детето ви започва да се социализира и да проявява все по-голям интерес към други деца. Но, ако го оставите с друго дете, най-вероятно всяко ще си играе само.Майката е все още най-желаният обект за бебето и то се чувства неспокойно, ако в присъствието на други хора не е гушнато от нея или не я намира с поглед, крещи, за да привлече вниманието й. Избирателно слуша; разпознава някои думи; повтаря ударените срички; имитира жестовете и интонацията на възрастните.

Как комуникира твоето бебе?
То ще изпробва вербалните си възможности докато се подготвя за големия си дебют в говоренето. Ще издава все повече и все по-познати звуци, такива като „га”, „ба” и „да”. И така дори може да се справи и с цяла дума като „мама”. Със сигурност ще бъде радостно и развълнувано от реакция ти, когато го чуеш. Малкото ти ще започне да изразява одобрението и неодобрението си чрез езика на тялото – ще кима с глава в знак на съгласие или ще прави гримаси и ще бръчка носле, като е недоволно. Малчуганът ще започне да се опитва да ти каже какво иска чрез посочване, пълзене или други жестове. Ще научиш, че бебето ти разбира какво му казваш, когато попиташ: „Къде е тати?” и то се огледа. Или като кажеш: „Намери синята топка!” и то запълзи точно към нея. Малкото човече би трябвало вече да реагира добре и на собственото си име и да те гледа въпросително или поне да спира за кратко, когато строго му кажеш „Не!”. До края на първата си годинка, мъникът ще реагира на прости команди от типа на „Помахай за чао-чао!” и ще прави смели бърборещи опити да завърже истински разговор. Твоето бебе ще обръща все повече внимание на думите ти и тези на таткото, и ще се опитва да ги имитира, така че внимавайте какво казвате!

Как да подпомогнеш на развитието на детето?
Продължавай да му говориш, като използваш имена, а също и игри с повтарящи се думи. Питай го: „Какво е това?” и изчакай преди да отговориш. Скоро то ще почне да те имитира и да сочи към нещо, издавайки някой звук с познатата интонация, все едно задава въпрос.
Като назоваваш заобикалящите го предмети, това затвърждава убеждението му, че всеки предмет си има име. Направи така, че изучаването да се чувства и физически от детето ти. Докосвай палеца му и казвай: „Палец”. Посочи ухото си и кажи: „Ухото на мама (или на тати)”. Докосни и неговото и кажи: „Ухото на (името му)”. Гледай в лице бебето си докато му говориш, за да може то да вижда и изражението на лицето ти и движенията на устните. Пей на малкото, за да насърчаваш изучаването на думите. Като слуша текста на песничките, детето се научава да разпознава думите и да ги повтаря.  Чети на бебето си от цветни книжки в голям формат и го окуражавай само да прелиства страниците. Дай му шанса да „чете” и време да „отговаря” на твоите въпроси, свързани с книжките.

Как мога да окуражавам детето си да се учи?
Способността на бебето ти да се придвижва наоколо и безкрайното му любопитство са основна движеща сила за обучението му през този период. Затова е важно да му създадеш възможности (и безопасни места) за изследване. Малкото  ще се радва да играе с празни кутии, кубчета, топчета, със най-различни играчки с подвижни части. Когато то е в банята, дай му гумени играчки или купички, с които да пръска във водата и наоколо.
Насърчавай пълзенето. Това е най-добрата гимнастика за детето. Помагай му да застане в удобна позиция на ръчички и колена. Постави любимата му играчка малко по-далеч и го подкани да отиде до нея; продължавайте да играете на игри като „ку-ку!”, но разнообразявай, като например скриеш лицето си с кърпа, така че детето ти да го дръпне, за да те види, или пък покажи на детето си как само да скрие лицето си с ръчичка;
Продължавай да играеш и на криеница пред детето, за да тестваш как то се ориентира в местоположенията на предметите. Остави го да гледа докато криеш играчка – първо частично, а след това напълно скрита – и го остави само да си я намери.

Какво научава детето ми?
Детето ти ще е много заето с това да се научи как да се движи наоколо. Малките на този етап се научават да пълзят, макар някои да развиват и по новаторски методи за придвижване. Например да се влачат на коремчето си или да се търкалят до мястото, до което искат да стигнат. Как се придвижва няма толкова голямо значение, стига детето да може да движи ръцете и краката си еднакво и да може да координира и двете страни на тялото си. С подобряването на координацията между очите и ръцете, бебето ти ще започне да изследва предметите с повече подробности. А също така ще научи и функциите им – четката или гребена за косата, телефона до ухото за говорене. Притесненията от чужди хора и от разделяне с познатите са емоции, които са характерни през този период. Твоето дете може да се уплаши, когато непознат човек се доближи или когато ти се отдалечаваш от него – независимо дали отиваш просто в съседната стая за няколко секунди, или го оставяш с бавачка за цялата вечер. Детето ти може да плаче, да се вкопчи в теб и да отхвърля вниманието, което му отделят другите. Това е нормална реакция и е напълно приемлива през този период на развитието. Тези емоции дори се усилват през следващите месеци, след това постепенно намаляват, докато бебчето усвоява езика и социалните контакти, за да се справя с подобни ситуации и да се чувства по-сигурно.

 

Николета

От 6300 гр. на 6590 гр.-290 гр. Чукна и второто зъбче-долен ляв (мое ляво) резец и трети-горен десен резец. Започнахме да ги мием – с детска паста Nenedent-baby и силиконов накрайник-хареса й. Стана доста нервна, буди се нощем и плаче. Този месец два пъти падна от леглото, като втория прескочи обезопасителните възглавници. Провлачи се напред, нещо като пълзене може би. Когато я държа за ръце, ходи, най-дългото ни разстояние-от спалнята до хола. От седнало положение се обърна по корем, а малко по-късно се изправи от легнало в седнало положение без да се придържа никъде. Вече и се къпем седнали, даже се и набира на ръба на коритото. Имаше период, когато памперса и беше пак съвсем сух. Но постепенно започна да пие вода, стигнахме до цели 30 гр. в някои дни. Започна да вдига ръчички, за да я взема; разпознава тати на снимка  и му се радва; търси го къде е; дава „гепи”; казва „здравей” с ръчичка; пляска си за „браво”; дава целувки; научи се да прави „боб-цунки”; плези ми се; открива сред играчките си котето и мишлето. И речника й се разшири – казва „ба-ба”, „бабуууу”„да-да”, „дай-дай”, „дидя”, вика „айди-айдиии” като тръгваме на разходка.

Хранене: Въведох глутен-първо с каша овес на HIPP, после смлени овесени ядки с плод, след това- трохи от домашен ръжен хляб; харесва й, дъвче с удоволствие. Въведох също жълтък, масло (President) и сирене; от плодовете-кайсия, давам и да си гризка сурова ябълка и банан; от зеленчуците-пащърнак; за повече работи не остана време. Храненията са: 6ч. (понякога)мляко-9ч.каша-12ч.пюре месно/зеленчуково с жълтък-15ч.каша-18ч.мляко-21ч.мляко-24ч.мляко. Средно изпитото мляко на ден е около 400-420 гр. Ядем трудно и по малко.

При педиатъра: Д-р Желева на 12.01.2011г.: 6415 гр., ръст 67 см., глава 42.5 см., здрави сме. Сменихме си ДК, записах я при д-р Дияна Радославова, МЦ Младост-Варна, 4 ет.-ужасна е!, не я препоръчвам. Нито има подход към децата, нито пък изобщо я интересува какво става с тях.