«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

DHA-Докозахексаенова киселина

Алфа-линоленова киселина, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина (DHA) са трите вида на Oмега 3 мастните киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни. Докозахексаеновата киселина (DHA) отговаря за приблизително 20% от сивото вещество в мозъка и 97% от общото съдържание на мазнини в него. Тя е и една от ключовите съставки на кърмата, чрез което се гарантира нормалното умствено развитие на бебето. Недостатъчният прием на докозахексаенова киселина особено по време на кърмене може да доведе до забавяне на умственото развитие на децата, както и да влоши здравето на майката, водейки до намалена концентрация, нарушаване на способността за запаметяване и поведенчески отклонения.

Човешкият организъм е в състояние да синтезира докозахексаенова киселина въз основа на друга важна Омега-3 киселина – алфа-линоленовата, съдържаща се в лененото, конопеното и рапичното масло, за което обаче е необходимо ензимната система на тялото да функционира нормално.

Тъй като тези киселини не могат да се произвеждат в тялото ни, трябва да си ги набавяме чрез храни с високо съдържание на омега 3 мастни киселини.Необходимата дневна доза DHA е 2-4 грама. Главните източници на тази киселина са морските организми, както и зелените листни зеленчуци, ленено масло и повечето ядки. Достатъчен прием на докозахексаенова киселина може да се осигури с включване в дневното меню на мазна риба, като скумрия, сьомга, херинга и сардина.

Ето един списък с храни богати на Омега 3 мастни киселини:

Хранителен продукт Количество Омега 3 мастни киселини (мг)
Ленено масло 1 с.л. 7196
Сьомга (течен вид) 1 с.л. 4767
Босилек 2 с.л. 16,6
Лозови листа (консерва) 30 гр. 236
Риба тон 100 гр. 1664
Броколи 100 гр. 258
Орехово олио 1 с.л. 1404
Спанак 30 гр. 104
Пъстърва 100 гр. 1175
Херинга 100 гр. 920
Бяла риба 100 гр. 450
Масло от пшеничен зародиш 1 с.л. 932
Яйчен жълтък 30 гр. 159
Риба 100 гр. 375

Изследователите са установили, че докозахексаеновата киселина (DHA) има антиканцерогенно действие, като намалява натрупването на бели кръвни клетки и оксидативния стрес, допринасящи за растежа на туморите, и в същото време действа превантивно спрямо нежеланите странични ефекти от химиотерапията, особено върху бъбреците. Редовното приемане на омега 3 мастни киселини предпазват от мозъчен инсулт, ревматоиден артрит, депресия, рак и сърдечни заболявания. Също така съдържат антикоагуланти, които пречат на съсирването на кръвта в артериите. Освен това, мастните киселини повишават нивото на добрия и намаляват нивото на лошия холестерол, а наскоро изследванията доказаха полезните им свойства при лечение на болeстта Алцхаймер. Недостигът на Омега 3 мастни киселини може да доведе до сериозни проблеми, като например загуба на паметта и депресия.