«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Кърмаческа стачка

Това явление – кърмаческата стачка, съвсем не е рядкост. На възраст между три и осем месеца, се случва бебето внезапно да откаже гърдата, то не поема зърното, не суче истински, пищи, отказва упорито майчиното мляко. Стачката може да има различни проявления:

  • Бебето отказва изобщо да суче и от двете гърди.
  • Бебето суче добре от едната гърда, но отказва да суче от другата.
  • Бебето започва да суче, но след като направи няколко сукателни движения, внезапно спира и плаче.
  • В периодите на бодърстването бебето отказва да засуче или спира да суче и плаче, но по време на сън суче по съвсем различен начин.

Стачката обикновено трае само няколко дена (3-5 дена), но може да продължи и седмица или повече. Важното е да запазите спокойствие и да се опитате да откриете каква е причината. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието. Някои майки пък избират този момент, за да отбият детето, особено ако то е по-голямо от шест месеца.

Възможни причини за кърмаческата стачка са:

  • Боледуване. Ако бебето ви има запушен нос, настинка, инфекция на ухото или млечница (соор) в устата, сукането може да му бъде неудобно. Ако има възпаление на ухото, лежането на инфектираната страна може да бъде неудобно. Опитайте се да го кърмите изправено или във поза футболна топка), за да избегнете натиска на засегнатото ухо. Ако носът му е запушен, попитайте лекаря си за начини да го отпушите (обикновено с капане на физиологичен разтвор, носни аспиратори, овлажнител на въздуха или може да ви изпише медикамент за намаляване секрецията на носната лигавица).
    Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно. Не се чувствайте отхвърлена, ако то яде от шише, но отказва гърдата. Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето. Все пак, ако храненето от шише е единственият начин да накарате бебето си да яде по време на стачката, не се стресирайте твърде много заради това. Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише.
  • Промяна във вкуса на млякото. Използването на кремове и мехлеми (различни от специално създадения за кърмачки ланолин без вкус и мирис); Използвате нов козметичен продукт като шампоан или парфюм; Нещо различно във вашата диета (като млечни продукти или твърде много кофеин, или сте яли чесън); Прием на витамини или лекарства; Дошла ви е менструацията; Спортували сте преди кърмене; Бременна сте.
  • Никнене на зъби. Някои бебета отговарят на неудобството от растежа на зъбите с желание да сучат по-често, докато други отказват въобще да сучат.
  • Продължително отделяне от майката. Понякога бебето отказва да започне отново да суче, след като мама го е оставила за уикенда или за по-дълго.
  • Мастити. Количеството на млякото ви може да намалее след инфекция на гърдата и нивата на натрий да се покачат, правейки млякото солено на вкус. Това са временни проблеми, но бебето ви не знае това
  • Намалено количество на млякото. Това може да се дължи на големи интервали между кърменията, прекалено честото използване на шише или залъгалка или на боледуване на майката.
  • Силна струя на млякото, която създава проблеми на бебето със сукането и то се дави, вместо да изпитва удоволствие.
  • Реагиране на стрес. Прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето; Тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.); Стрес, причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката докато кърми; Промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща); Тръгнали сте на работа.
  • Бебето е „обидено“, защото сте го оставили прекалено дълго да плаче от глад.
  • Бебето има проблеми със зърното.

Ето няколко препоръки за преодоляване на кърмаческа стачка:

  • Опитайте да кърмите, когато вашето бебе е сънливо или напълно заспало. Обикновено тези кърмения минават без проблеми и отново създават атмосфера на хармония между вас;
  • Кърмете в обстановка без дразнители. Обикновено 6-9-месечното бебе прави кърмаческа стачка, когато става по-осведомен за света. На тази възраст бебетата лесно се разсейват и често предпочитат да „закусят” от гърдата, вместо да седнат да се нахранят. Опитайте да кърмите на замъглена светлина, тиха стая, далече от звука на радиото или телевизора;
  • Посетете педиатъра, за да изключите медицинските причини (като инфекция на ухото или млечница), третирайте запушеното носле с детски капки за нос и аспирирайте;
  • Променете позицията при кърмене;
  • Кърмете в движение. Някои бебета са по-склонни да сучат, когато ги люлеете или се разхождате, отколкото да седите или да стоите неподвижно;
  • Създайте с вашето бебе повече контакт кожа до кожа (опитайте да кърмите без риза или в топла баня). Слинг или кенгуру може да ви помогне да държите бебето близо между опитите за кърмене;
  • Опитайте да елиминирате храни (кафе, шоколад, кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле-бел.пр.) или пикантна храна) от вашата диета, които може да дразнят бебето ви.
  • Ако спортувате, кърмете преди тренировка или около час и половина след нея. Прекомерното мускулно напрежение води до отделяне на млечна киселина, която преминава в млякото.

Кърмаческите стачки са обезсърчаващи и разстройващи както за майката, така и за бебето. От една страна кърмачето е нещастно и неспокойно поради някоя от по-горе изброените причини и има нужда от вас, за да го успокоите. От друга страна майката се чувства отблъсната, виновна, безпомощна, разочарована,  притеснена, че детето й не се храни. За да се справите с проблема, трябва да бъдете изключително търпеливи и настойчиви. Нужно е да обръщате още повече внимание на бебето, предлагайте гърдата често, не спирайте да се изцеждате, за да поддържате лактацията и да избегнете запушване на млечните канали. Опитайте да предложите изцеденото мляко с малка чашка, лъжичка, капкомер или спринцовка с мек накрайник, използвайте шише само в краен случай, защото това може да задълбочи проблема. Ако се притеснявате, че бебето не приема достатъчно храна, наблюдавайте памперса му: пет-шест мокри памперса за деня показват, че всичко е наред.

Мнима кърмаческа стачка:

  • Някои майки се плашат, приемайки за стачка поведение, при което новороденото бебе си върти главичката до гърдата. При него подобно поведение не е свързано със стачка. Това е инстинктивно поведение, проява на рефлекса на откриване на зърното, който помага на бебето да се ориентира и да намери гърдата. В този случай майката трябва да се научи правилно да поставя бебето на гърдата и да контролира неговото поведение. Тогава рефлексът скоро ще изчезне тъй като вече няма да е необходим.
  • Бебето може да започне да се безпокои на гърдата, когато изпитва физически дискомфорт. Например, заради нуждата да се изпишка или да ака.
  • Около шест седмици след раждането си, бебетата стават по-социални, по разсеяни и раздразнителни. Новороденото суче блажено цял час или повече, тотално незабелязващо заобикалящата го среда. Даже да стане голямо земетресение, то ще суче през цялото време докато трае, просто защото новороденото обича да суче. Веднъж научило се обаче активно да контактува с вас и да ви се усмихва, бебето става много по-разсеяно. Иска да суче, но едновременно с това иска да играе и да ви се усмихва. То е много заинтригувано от заобикалящите го неща и иска да гледа, ако телевизорът работи или сестричката му си играе в ъгъла.  Освен това бебето е вече по-нетърпеливо. В началото на кърменето млякото бързо потича надолу, после се забавя и тече едва-едва. Ако бебето продължи да суче, след около 15 мин. ще бъде възнаградено с нова порция бързо течащо мляко. Но докато новороденото е изпълнено с желание да суче, докато слезе следващата порция, то по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане.
    Много от по-големите бебета изсукват млякото, необходимо им да се нахранят, за по-малко от 15 минути. Рефлексът на потичане е добре установен до това време и бебетата стават много ефективни в сукането. Бебе, което се дърпа от гърдата след няколко минути и отказва да поеме втората гърда, може би просто се е нахранило. Ако пък бебето е нервно и иска да суче често, предлагайте му една и съща гърда, докато суче от нея поне 20 минути. При прекалено честото сменяне на гърдата бебето ще поеме повече от предното, по-богато на лактоза мляко, което може да предизвика газове.

Запомнете: Каквито и да са причините за отказа на бебето ви да суче, вие можете (почти) винаги да го убедите да се върне към гърдата, стига да сте достатъчно търпеливи и упорити. Няма по-добра „инвестиция“ за вашето дете от кърмата, така че – не се предавайте 😉

Вижте клипчето: Игра ли е…? Стачка ли е…? Реална ли е или мнима…?

Източници:breastfeedingbasics.com

babycenter.com