«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Крусти , бебешка кал или млечни корички по главата на бебето

Крустите (Crusta lactea), наричани още  бебешка кал или млечни корички по главата на бебето , могат да се появат още през първата седмица от живота на бебето и понякога се задържат чак до навършване на 3-4 годишна възраст. Представляват малки белезникави или жълтеникави люспички, леко мазни на допир, в началото много наподобяващи пърхот. Появават се по скалпа на бебето, веждите, понякога се разпространяват и по челото и слепоочията. Причина за появата на крустите е прехвърлянето на хормони от майката към бебето в края на бременността, което обуславя развитието и разпространението на гъбичката Malassezia furfur-основен причинител на пърхота, а така също и завишеното производство на себум и пот.

За да ги отстраните, можете да използвате преварен зехтин: намажете обилно скалпа на бебето, както и останалите засегнати участаци, ако има такива, и оставете мазнината хубаво да попие – поне 2 часа, а най добре за цялата нощ. След това внимателно, с бебешка четка или бебешки гребен, разрешете, без да натискате-те ще започнат да се отделят от кожата. След това измийте. В никакъв случай не се опитвайте да отстраните крустите с нокти! Съществува и специализирана козметика, която се бори с крустите/бебешката кал: Шампоан на Mustela; Крем против крусти на Mustela StelakerBiodermaXerial; Олио против крусти на FrezyDerm и други.

За да предотвратите появата на крусти, разресвайте косата на бебето всеки ден. Когато миете косата му, просто нанесете шампоана и изплакнете, не го втривайте грубо. Ако бебето няма видими проблеми по главата, препоръчително е да миете косата с шампоан на два-три дена веднъж,  а да я изплаквате с водичка всеки ден.