«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Колики при бебето

Думата колики идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част от дебелото черво). Никой не знае със сигурност какво точно представляват коликите. Ако бебето е здраво, наддава добре, но има периоди на неутешим плач и остри пристъпи на раздразнителност, то вероятно има колики. Това е състояние, което се наблюдава при всички бебета, в по–лека или по-силна форма, без значение по какъв начин се хранят, с адаптирано мляко, смесено или само с кърма. Обикновено коликите започват около 30 минути след ядене, появяват се около 3-та седмица от раждането, проявяват се поне 3 пъти седмично, продължават поне 3 часа на ден, продължават от 3 седмици до 3-я месец.

Ако коликите продължат и след като бебето навърши 4 месеца и виждате, че то страда, това може да се дължи на здравословен проблем. Коликите могат да стана причина за отказ от гърдата или биберона.Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспасъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към немайчино мляко. При такава непоносимост, освен колика се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничава физиологичната колика от парафизиологичните състояния на детето и някои болести на коремните органи.Диагнозата физиологична колика следва да се постави от лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване. Поведение и лечение при абдоминалната колика се провежда задължително след преглед от лекар.

Как да разпознаете коликите: плачът на бебето е пронизителен и продължителен, повтарящ се през еднакви интервали и по едно и също време на деня; лицето му е почервенява за секунди, става дори мораво; около устата му се наблюдава посиняване или побеляване; бебето присвива колене кьм коремчето си или да ги държи изпънати и неподвижни или пък си извива гръбнака назад, а когато пристъпа премине,то се отпуска; ръцете му понякога са стиснати в юмрук; коремчето е твърдо на пипане и подуто, чува се и се усеща как къркори; бебето изпуска газове.

Какви са причините за коликите: Най – разпространената теория за коликите е, че те са резултат на отделяните от храносмилателната система газове. Когато мехурчетата с газове са много на брой, се образува пяна, която “засяда” в червата и не може нито да се изходи, нито газът в нея да се отдели или абсорбира. Чревната стена се раздува, което причинява болка. Когато процесът е уравновесен и газовете наистина се отделят от обработваната течност, те се изкарват навън с изпръцкване, като част от тях преди това се абсорбира от стените на червата.

Храносмилателната система на бебето е все още незряла. Изследвания са доказали, че в чревната микрофлора липсва т.нар. лактобацилус ацидофилус Lactobacillus acidophilus , което води до появата на колики.

Друг недостатък на храносмилателната система на бебето води до т.нар. лактозна нетолерантност lactose intolerance. Временната физиологична непоносимост към лактозата у бебетата е резултат от недостига на ензима лактаза в чревната лигавица, който е необходим, за да се разгради лактозата до монозахаридите глюкоза и галактоза. Непонисмостта към лактозата при бебетата е временен и напълно нормален етап ,съпровождащ тяхното развитие, за това и се нарича „физиологична”. Неусвоената лактоза причинява прилив на флуиди (осмоза) в дебелото черво. Там тя е подложена на атаката на бактерии, част от микро флората на дебелото черво, при което настъпва т.нар. вторична ферментация. Резултат от тази ферментация са млечна киселина, водород и въглероден двуокис. Бебето се храни само с мляко (кърма или адаптирано), чиято основна съставка е лактозата. Неспособността на организма на усвои такова голямо количество лактоза, води до напрежение, подуване, дискомфорт, болка, плач, газове, познати на всички като колики. Добавянето на лактаза към млякото на бебето разгражда лактозата в шишето и бебето може да се храни без затруднения. Когато процесът е уравновесен, т.е. храната (лактозата ) е напълно усвоена, газове паксе отделят от обработваната течност, но в много по–малки количества. Тогава те се изкарват навън с изпръцкване, като част от тях преди това се абсорбира от стените на червата. Когато (с помощта на медикаменти) се избягва засядането на непреработена храна в дебелото черво на бебето, освен премахване на причината за появата на колики, се избягва и появата на друг доста често срещан проблем при бебетата, а именно запека!

Други причинители на колики могат да бъдат различни ентероколи (бактерии) или възпаление на стомашната лигавица. Но това са причини, характерни за нездравото бебе.

Не на последно място коликите също се свързват със свръхчувствителност към стимулация. Това включва дразнители от околната среда (ярка светлина, силен щум, множество дейности) и нови преживявания (например, срещи с непознати). Една от теориите гласи, че коликите се появяват под формата на плач вечерно време, когато стимулацията, на която бебетата са били подложени през деня, затихне. Чувствителността на детето към стимулации зависи от техния темперамент (собственото емоционално състояние), което се отразява на начина, по който детето се справя със стреса. Свръхчувствителните деца е възможно да имат силна реакция към промените в създадения ред или стимули, които ги стряскат или плашат. В добавка, развиващата се нервна система може да направи бебето по-чувствително към стимули като ярки светлини или силни шумове.

Как евентуално да предпазите и облекчите бебето:

Хранете бебето по-често и по малко така то няма да суче лакомо и да поглъща твърде много въздух. Не го прехранвайте, това ще засили болезнените спазми

Оригвате бебето редовно след хранене и го дръжте изправено няколко минути след това.

Ограничете поглъщането на въздух. Ако бебето е на изкуствено хранене, поднасяте му шишето така, че в биберона да няма останал въздух, а да е пълен с мляко (чай, вода). Ако бебето е на кърма, поставяйте го на гърда така, че да захапе колко се може по-голяма част от ареолата, а брадичката и носът му да докосват гърдата.

– Ако бебето е на кърма, на едно хранене предлагайте само едната гърда и едва след като е добре изпразнена, предложете другата. Ако например се храните често, на 2-2,5 часа, при следващото хранене предложете повторно същата гърда. Идеята е, че при кърмене от двете гърди на едно хранене бебето поглъща само т.нар. предно мляко, което е с ниско маслено съдържание, бързо преминава от стомаха в червата, а лактозата (млечната захар), която се съдържа в него бързо ферментира и това провокира образуването на газове.

Променете диетата си. Някои храни биха могли да станат причина за появата на колики. Премахвайте ги една по една от менюто си, за да разберете, коя точно е причината за коликите на бебето, тъй като за някои храни е необходимо да минат две седмици, докато организмът се изчисти от тях. Препоръчително е пресните плодове и зеленчуци да бъдат заменени с варени или приготвени на пара. Могат да се използват успокояващи храносмилането билки и подправки като джинджифил, анасон, мащерка и копър.
Добре е да избягвате следните продукти:

  • Млечни продукти (особено прясното мляко) – на около 70 % от бебетата с колики кравето мляко не им понася.;
  • Зеленчуци, които предизвикват образуването на газове: броколи, карфиол, зеле, лук, чесън, зелени чушки, домати, бобови култури;
  • Цитрусови плодове, банани, ягоди;
  • Шоколад;
  • Кофеин: кафе, чай, кола, газирани напитки;
  • Яйца;
  • Пилешко, телешко;
  • Ракообразни;
  • Соеви продукти;
  • Пикантни храни  и тези богати на фибри и влакнини
  • Ядки;
  • Царевица;
  • Витамини за бременни или кърмачки (желязото може да дразни храносмилателната система на бебето. Ако то е причината, попитайте лекаря си за алтернативи.)

Масажирайте коремчето с длан, по посока на часовниковата стрелка, в областта на пъпа. Използвайте бебешко олио.

– Сложете бебето да легне по корем.

Опитайте да го храните в притъмнена, тиха стая  – на много бебета им липсват уютът, топлината и спокойствието на майчината утроба.

Изведете бебето на разходкас детската количка или с автомобила.

Не пушете и избягвайте задимени места. Според едно проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики, в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки. Причината е, че тютюневият дим повишава ниво на хормона мотилин в кръвта, което от своя страна увеличава контракциите на стомаха и червата. Бебетата могат да бъдат изложени на дим още в утробата, на майката, чрез кърмата или ако се намират около пушач след раждането.
Бъдете внимателна, търпелива и нежна. Носете го на ръце и го гушкайте-на тази крехка възраст (до към третия месец) няма опасност да се разглези, използвайте кенгуру/слинг; люлейте го-на ръце или в люлка; пейте му песнички-то обожава тембъра на гласа ви, дори и да пеете фалшиво, за бебето това няма значение.

Петте правила на д-р Краб за задействане на т.нар. „успокоителен рефлекс” (който според него се задейства през последните седмици в утробата на майката, за да предпази плода от прекомерно движение и заемане на неблагоприятна позиция) са: – повиване (не бабешкото повиване за изправяне на крачетата, а прибиране на ръчичките плътно до тялото на детенцето и ограничаване на неговите движения); – носене на ръце в странично положение или по корем; – силен бял шум ( прахосмукачка, сешоар, всякакъв еднообразен шум); – люшкане; – сукане.

Лечение:

Някои билки помагат значително при колики. Например лайка, копър, анасон, кимион, карамфил, мента, маточина, резене, джинджифил и др. Давайте на бебето преди всяко хранене топъл билков чай от чашка или с лъжичка на малки глътки но не надвишавайте дозата от четвърт чаша дневно.

Някои хомеопатични препарата също облекчават коликите, например Magnesia phosphoric, Chamomila или Colocynthis. Задължително преди употребата им се посъветвайте с лекар хомеопат. Хомеопатични капки против колики са Enterokind.Употребата на капки БиоГая BioGaia ще спомогне за изграждане на добра чревна микрофлора, поради съдържащите се в тях живи активни Lactobacillus reuteri Protectis.

Съществуват и лекарствени препарата,с различнини търговски наименования (Infacol, Espumisan L и др.), но разработени на основата на едно и също действащо активно вещество – симетикон-simethicone. Симетиконът е газогонно вещество, което не се абсорбира от организма и развива своето действие в стомаха. Има една основна цел – да се премахне пяната, като причина за коликите (според някои теории). Симетиконът няма странични действия, но той не отстранява причината за образуването на тази пяна. За разлика от тях капките Colief съдържат ензима лактаза.   

 Колкото и да ви е трудно в този тежък период, старайте се да запазите спокойствие – умно ви бебче усеща, когато сте стресирани или изнервена. Неутешимият плач на бебето е много тежък емоционален момент за родителите – говорете за това и не се чувствайте виновна, че не винаги успявате да му помогнете. Когато сте изтощена, не се страхувайте да оставите малкото да поплаче 10 минутки и след това опитайте да го успокоите отново! Помолете някого да ви отмени в грижите за мъничето – отдъхнете за няколко часа. Това ще ви зареди с нови сили, нужни и на вас, и на бебето.