«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Домашен ябълков оцет

urlОт всички видове оцет най-полезен е ябълковият, защото има лечебна сила. В него се съдържат ябълкова, млечна, оцетна, аскорбинова киселина и голямо количество витамини и минерали. Всички тези вещества влияят благотворно върху човешкия организъм, като го защитават от неблагоприятните въздействия на околната среда. Ябълковият оцет пречиства тялото и помага за изхвърлянето на шлаки и токсини. При систематична консумация на ябълков оцет се постига отслабващ и оздравителен ефект върху организма

Как да си приготвите домашен ябълков оцет?:

Ябълките си измиват добре на течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят.

Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло (можете да използвате кухненски робот). Месомелачката може да се ползва, само е с много остър нож и не съвсем ситни дупки на решетката – за да не излизат ябълките намачкани; Сокоизстисквачката излиза на каша и сок, а не трябва да е така; Ако са само нарязани – няма да успеят да ферментират както трябва.

След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията – по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб.

Ако желаете, можете да добавите и 1 шепа шипки (сухи-натрошени или пресни-нарязани). Шипките ще обогатят оцета с витамин С; ще му дадат по-особен аромат и леко ще го оцветят.

Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30 градуса. Имайте предвид, че в началото ябълките винаги ще стоят на повърхността на водата. Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена (или пластмасова) лъжица.

После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло и тъмно място за още минимум 30 дена (някъде се споменава и за 70-90 дена). Сега е времето да се сложите и оцетна гъба, ако имате такава. В този период оцетът узрява, утаява се и се избистря. Но домашния оцет винаги ще има малко утайка, дори и да е добре прецеден. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.

Една мисъл относно “Домашен ябълков оцет”

Коментарите са изключени.