«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Предпочитан родител

DSCN1893Сблъсквали ли сте се с проблема „Аз обичам само мама.“ или „Искам само тати да ме слага да спя.“ или „Не искам целувки от теб.“?

Пристрастията на детето през втората година от живота се променят ежедневно. До скоро вашето съкровище е било нежно и любвеобилно, а сега направо ви разбива сърцето. Не сте си и представяли, че може да се отчуждите с него още на такава крехка възраст.Това е наистина много труден момент, но бъдете спокойни – между 18 и 24 месеца такова поведение не само че не е притеснително, но напротив, говори за правилното емоционално развитие на детето. Всищност това е знак, че детето се събужда и осъзнава: Аз съм отделен индивид и мога сам да направя моя собствен избор“.Капризите, упорството, всички тези негативни прояви се явяват и като признаци на личността на детето.Изказвайки определени нужди и установявайки свои правила, малкият човек определя собствените си граници в отношенията с родителите. Когато показва явно предпочитание към единия родител, това определено не означава, че се отказва от втория.Също така на тази възраст на децата им е много трудно да поддържат отношения с двама човека. Привързването към един определен човек, дава чувство на сигурност на детето. Има деца, които се колебаят напред-назад в предпочитанията си между двамата родители, в зависимост от необходимостта им да се идентифицират с единия от тях в различни етапи от развитието си. Най-често детето започва да капризничи когато мама и татко го хранят, обличат или приспиват, т.е. в ситуациите, в които родителите са най-лесно манипулируеми. И обичайно то демонстрира своята „антипатия“ в присъствието и на двамата родители.

д-р Елън Фостър казва: „Всички хора имат предпочитание към тези, с които общуват с лекота или имат симпатия. Това не означава, че детето не обича и двамата родители еднакво … това означава, че дадения родител откликва на емоционалните му нужди в момента по по-подходящ начини.

И все пак д-р Елън Фостър казва, че любимия родител може да се промени с времето и кой ще е той, зависи от ситуацията. Фаворизирането обикновено е безвредно , стига другият родител да не кара детето да се чувства виновно за това предпочитание, или да си „купува любов“, или ако любимият родител се възползва от предпочитания си статут, за да манипулира отношенията си с „нелюбимия“.

DSCN0566Естествено е децата да търсят по либералния и отстъпчив родител, който е по-спокоен и мек във възпитанието, който купува лакомства/играчки и т.н. Детето изключително манипулативно използва примамката , че вие сте неговия любим татко или заплахата , че не сте любимата му майка. Но предизвикателството за родителите е именно да не бъдат манипулирани! И желанието им да бъдат фаворитизирани не бива да подкопава качеството на родителството им като правят компромиси с него. Защото ако децата усетят, че с поведението си засягат „нелюбимия“ родител , те са склонни да засилят дразненето с „любимия“ на своя страна. Затоваако детето ви игнорира, постарайте се да скриете огорчението си и му покажете, че това негово поведение не ви засягави и разстройва.

Понякога родителите сами не осъзнават, че усилват пристрастията на своето дете. Не се съревновавайте за любовта му. Когато детето играе с татко, не се бъркайте. Бъдете внимателни и се въздържайте от коментари от рода на: „Ти целуваш мама, а татко кой ще го целуне?“. Редувайте се, като разпределяте родителските си задължения. Не си отправяйте критики пред детето.

Резките промени във външния вид също могат да бъдат причина детето внезапно да спре да иска единия си родител. Драстичните подстригвания, променящите се цветове на косата, брадата, могат да повлияят на привързаността на детето към един от родителите. Важното е да бъдете търпеливи, докато детето свикне с промяната.

Нелюбимият родител се притеснява, че ще загуби близката връзка с детето си. Но бъдете търпеливи – това поведение ще продължи само няколко месеца. Напълно възможно е след този период предпочитанието на детето да се прехвърли пък към другия родител. Изключително важно е да споделите чуствата с партньора си, да действате заедно, като един отбор и да демонстрирате тази своя единност пред него. Например, ако то каже „Искам татко да ме облече“, вие отговорете; „Разбира се, нека татко да те облече, аз пак ще те обичам“. Така вие ще покажете на детето, че не се поддавате на манипулациите му, но все пак му оставяте право на избор. Всеки един от родителите има своята важна и незаменима роля за детето. Например детето може да се чуства по-спокойно да разговаря с майка си, но да предпочита да играе на футбол с баща си. Сега е важно да се замислите защо за дадено занимание детето предпочита другия и да помислите какво може да промените. Вместо да чуствате егото си наранено.

DSCN8842Какво можете да направите:

Първата стъпка , е да се погледнете в огледалото и да признаете, че имате нуждата да бъдете любимеца на детето. На първо място – отговорете си на въпроса: Какво правя? Опитвам се да възпитам добре детето си или искам АЗ да бъда No.1?

Най-добрият начин да спечели сърцето на вашето дете е да прекарвате повече и пълноценно време с него. Как?:

Споделяйте. Нищо не привлича малчуганите така както лакомствата. Чаша горещо какао или тава с топли бисквитки, които заедно сте приготвили веднага ще ви спечелят „червени точки“.

Играйте. Заедно.

Четете. Гушкане с книга означава споделяне на идеи , в допълнение към любимите приказки. Според Университета на Мичиган, четене заедно с децата всеки ден отваря важните линии за комуникация между родител и дете.

Слушайте. Преди всичко, децата просто искат да бъдат чути. Попитайте ги как е минал деня им и след това просто ги оставете да разказват. Не ги поправяйте, не се опитвайте да ги образовате. Слушайте активно това, което ви говорят, какви са самите те като личности и къде отиват в света. Това е по-добър подход, отколкото да им купите фунийка сладолед .

И не притискайте детето в опитите си да станете „по-любимия“ родител като прекалено много го глезите или като се месите повече от нормалното в живота му.

 

 

Една мисъл относно “Предпочитан родител”

Коментарите са изключени.