«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Ръчно направен коледен венец

DSCN7542-002Една от най-любимите на всички украса за Коледа, наред с коледното дърво, това е венецът. Поставен над прага на дома – това е нашата семейна защита, символ на надеждата за щастие, благополучие, а също така и покана за гости. Венецът, със своята кръгла форма, без начало и без край, символизира вечността на живота, вечността на Бог.

Идеята за този коледен венец ми хрумна в един мрачен и дъждовен неделен следобед, докато се чудех какво ново забавление да измисля за скучаещите ми принцеси. Споделям и с вас как да си направите самички тази лесна и същевременно красива декорация, използвайки съвсем малко материали, които всеки от нас има в своя дом. Ще са ви нужни само:

1 стар вестник;
1 кълбо прежда;
1 парче плат за основата на венеца;
1 парче плат за декорация;
малко силиконов пух или памук;
хартиено тиксо;
канап или друг цвят прежда;
ножици;
игла, конец, топлийки.

За да направите кръглата основа на венеца, намачкайте и извийте в полукръг 3 цели листа от вестника, после направете още един полукръг и за другата страна и ги съединете с тиксото. Омотайте цялата окръжност в хартиено тиксо, за по-голяма здравина.

За да направите топките към венеца, отново използвайте вестник за основа (така ще спестите доста материал от преждата): за малките топки ви е нужна 1 страница, а за големите – 2 страници. Децата обожават да мачкат и късат, така че тук ще се включат с голямо удоволствие. Омотайте и топките отгоре с хартиено тиксо. Нека да не ви притеснява това, че за момента не са идеално кръгли.  DSCN7505

След това започнете да навивате отгоре им прежда, достатъчно е само да се покрие повръхността, така че да не прозира тиксото/вестника. Сега е момента, в който можете да оправите формата на топките, като на нужните места пристягате конеца повече. Направете си възелче накрая.  DSCN7509

Нарежете дълги ивици от плата, с който ще покриете основата на венеца. Аз исках моя да носи усещане за топлина, затова използвах част от стар бял пуловер. Увийте ивиците нагъсто около основата. Тя ще стане по-дебела и плътна.DSCN7519

След това в противоположната посока навийте от канапа (или преждата с друг цвят). Така основата на венеца ще стане хем по-красива, хем няма да се притеснявате, че плата ще се развие.

DSCN7523

От плата за декорация си изрежете по 2 бр. правоъгълници (за „подаръци“, сърца, камбанки, ботушчета и каквото си пожелаете) . Зашийте ги от външната, лицева страна, на машина или на ръка, като оставите само едно малко отворче, през което ще ги напълнете със силиконов пух/памук. И тук децата помагат с голямо желание и ентусиазъм. После зашийте и него. Изрежете излишните крайчета. Декорирайте фигурките с канап, звънчета, шишарки и въобще каквото имате под ръка.

DSCN7529

После с помощта на топлийки прикрепете към основата на венеца топките и „подаръците“ и ги подредете както искате да изглежда венеца в завършен вид. Зашийте ги с игла и конец или ако предпочитате, можете да използвате силиконов пистолет. Аз лично предпочитам първия вариант, защото става по-здраво и по-трайно.

DSCN75361

И … готово. Вече си имате един ръчно направен и неповторим коледен венец за дома.

Как можете да си направите горски коледен венец от естествени материали, можете да видите тук.

DSCN7115

А в случай, че наистина цените ръчната изработка, можете да разгледате още много и разнообразни ръчно изработени коледни предложения на страничката на Маймунчената работилничка.