«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Кърмене на бебе без сукателен рефлекс

„Дъщеря ми се роди без сукателен рефлекс. Това е доста необичайно, но се случва. Ще напиша как се справих с това. Преди да родя, прочетох три книги за кърменето, и за такъв случай там нямаше глава.

Дъщеря ми се роди в 13 ч. на обяд.След раждането сложиха дъщеря ми на гърдата. Тя я лапаше, гледаше ме и започваше да плаче, без да суче. Борихме се около час след раждането, после я пратихме с медицинската сестра и татко й на преглед. Мислехме, че може би я боли да суче, тъй като докторът изсмукваше мекониум от дробовете й.

Към десет вечерта прекарах 2 часа с медицинските сестри, един час с майка ми, един час с учителката от курса за бременни, която приема раждане у дома. Въпреки всички старания, дъщеря ми не засука гърдата. Учителката каза, че е време бебето да яде. Аз поплаках и изцедих мляко с болничната електрическа помпа за кърма, и сестрата нахрани Валя от спринцовка. Отказах бутилка.

Пробвахме пак да я кърмя към 3 часа през нощта, отново безуспешно. Дъщеря ми отново яде мляко от спринцовка.

ЗАБЕЛЕЖКА 1: На нея напълно й стигаше 10-15 мл на ядене. Коластрата е много концентрирана. Ако детето се роди по-голямо (ние тежахме 2,700), е възможно да се нуждае от малко повече. Децата в действителност не са гладни до 36 часа след раждането. Опитайте се да съхраните коластрата и после да я използвате като лекарство. Аз я давам преди ваксинации.

В 6 сутринта дойде Глория, отлична консултантка по кърмене. Тя ни показа, че Валя не умее да суче пръст, който й е сложен в устата. Тя ни показа как да научим детето са суче пръста.

1. Слага се маминото кутре с нокътя надолу (за да не одраска небцето).
2. Погъделичква се небцето.
3. Ако детето се опитва да суче, и изтиква пръста с език, леко се притиска езика и се продължава. Това е порок на сученето, среща се често.
4. Прави се, докато на детето не му омръзне.
След 2 хранения от спринцовка дъщеря ми можеше малко да суче пръста ми. Започнахме едновременно да й даваме да суче пръста и да я храним от спринцовката. Нашата цел беше да създадем асоциация между сукането и храната, да изпълним ключовата цел, без която бебето не можеше да суче сама.

ЗАБЕЛЕЖКА 2: Ако детето суче лошо или въобще не суче първите един или два дена от мама, може да слезе малко мляко. Аз се цедях до капка на всеки 3 часа с помпа. Ако бебето суче лениво, нека по-добре млякото да бъде с голям излишък, тъй като от пълна гърда е по-лесно да се цеди.
След първото успешно хранене със сукане на пръст, следващия път нахранихме бебето с половин спринцовка и повикахме Глория. Тя ни помогна да сложим Валя на гърда за първи път. Като капак на всичко, гърдите ми са малки, с плоски зърна. Тялото на бебето отива под мишницата на мама, с нос към зърното.

Подложете си много възглавници отстрани. С една ръка поддържайте бебето, а с другата му изцеждайте мляко в устата. През първата седмица ще суче много лениво, около 5-6 пъти по-рядко, отколкото трябва. През втората седмица всичко ще потръгне по-леко.

Може да има ден след изписването, когато да се наложи да изцедите мляко от гърдата и да нахраните бебето от спринцовка преди то да се съгласи да поеме гърдата. Опитайте се да избегнете този ден, но не превивявайте много силно, когато той дойде. Не би било лошо, ако имаше кой да ми каже това, преди да ме изпишат от болницата.

Бебето няма да суче от много пълна гърда – в този случай трябва устата да се отваря и затваря, а новороденото без сукателен рефлекс не е готово на такива подвизи. През първата седмица преди кърмене ще трябва да цедите гърдите така, че да омекне поне ареолата.

ЗАБЕЛЕЖКА 3: Даже след като се приберете у дома, често давайте на бебето да суче пръста ви (такова дете ще суче от гърда само от страшен глад, а на вас ви трябва да суче често и да се учи). Когато усвои как да суче кутрето, давайте останалите пръсти, чак до палеца. Когато усвои как да суче палеца, свийте показалеца така, че върха на пръста да се докосва до основата му.

Нека бебето да суче втората става на показалеца, тъй като тя много прилича на зърното на гърдата (маркирано със зелено). Давайте му да суче пръста ви, докато кърменето не се установи добре. Смятайте го към 3 седмици.
ЗАБЕЛЕЖКА 4: Ако раждате в болница в САЩ и имате проблеми с кърменето, поискайте да говорите с Консултант по лактация. Всички медицински сестри се смятат за специалистки, но по принцип не са запознати с усложненията. Сестрите на няколко пъти ми носиха изкуствено мляко и се ядосваха, че исках да говоря с консултант преди да последвам съвета им, че дъщеря ми няма да поиска да суче от гърдите ми. Прекарах в болницата 2 дена и до последният път, когато я кърмих там, само консултантката можеше да сложи бебето на гърдата ми. После аз за първи път я накърмих сама, и се съгласих да ме изпишат.

И до сега съм ужасно благодарна на консултантките в болницата, особено на Глория. Както вече отбелязах, този метод на обучение не е описан в нито един познат ми текст за кърмене, и сама не бих знаела какво да направя.“

(източник: http://community.livejournal.com/malyshi/25141.html, с благодарност за превода на Anna_D )