Site icon Дневникът на принцесите

Колко ще наддаде кърменото ми бебе?

Кърмените и хранените с формула бебта имат различни темпове на наддаване. В общи линии, кърмените бебета са по-слаби, което е по-здравословно, особено в дългосрочен план. Ето общо ориентиране за наддаването при кърмените бебета през първата година от живота им:

През 1992г. Д-р Катрин Дюи от Калифорнийския университет в Дейвис провежда изследване, сравняващо моделите на наддаване при нормални здрави кърмачета и изкуствено хранени деца, наречено накратко изследването DARLING (съкращение от Davis Area Research on Lactation, Infant Nutrition, and Growth – Изследване върху кърменето, детското хранене и растеж в окръг Дейвис), резултатите от което показват следното:

По-високото тегло при изкуствено хранените бебета вероятно се дължи на задръжка на течности и различно разпределение на мазнините в тялото. Провеждащите изследването заключават, че са необходими нови стандартизирани таблици за ръст и тегло, които да отразяват различните модели на наддаване при нормални здрави кърмачета.

Вариации на нормалния модел наддаване

Наддаването на тегло се определя и от други неща освен от диетата, което е причината да има толкова разнообразни вариации в нормалните модели на наддаване при бебетата. Например, бебета с различен тип тяло, дължащо се на наследственост, имат различна скорост на метаболизма и оттам по различен начин изгарят калориите.

Темпераментът на бебето също влияе върху наддаването на тегло.

Честотата на кърмене също влияе на растежа.

Различни изследвания показват, че кърмените бебета поемат по-малко калории и по-малко количество мляко от изкуствено хранените. Това не означава, че майките им не произвеждат достатъчно мляко. Вместо това то е показател, че кърмените деца имат удивителна способност да саморегулират приема на калории според индивидуалните си нужди. Тази способност да решават за себе си колко да ядат е може би една от причините поради които кърмените бебета е по-малко вероятно да имат проблем с наднормено тегло в по-късна възраст.

Exit mobile version