«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Колко ще наддаде кърменото ми бебе?

Кърмените и хранените с формула бебта имат различни темпове на наддаване. В общи линии, кърмените бебета са по-слаби, което е по-здравословно, особено в дългосрочен план. Ето общо ориентиране за наддаването при кърмените бебета през първата година от живота им:

  • Наддаване от порядъка на 112-200 гр на седмица през първия месец
  • Средно 1/2 дo 1 кг на месец за първите 6 месеца
  • Средно 1/2 кг на месец от 6-тия месец до годинка
  • Бебетата обикновено нарастват на дължина с по около 2-3см на месец през първите 6 месеца и по около 1-2см на месец от 6-тия месец до годинка

През 1992г. Д-р Катрин Дюи от Калифорнийския университет в Дейвис провежда изследване, сравняващо моделите на наддаване при нормални здрави кърмачета и изкуствено хранени деца, наречено накратко изследването DARLING (съкращение от Davis Area Research on Lactation, Infant Nutrition, and Growth – Изследване върху кърменето, детското хранене и растеж в окръг Дейвис), резултатите от което показват следното:

  • Кърмените бебета и изкуствено хранените растат с приблизително еднакви темпове през първите 6 месеца
  • Между 4 и 6 месца изкуствено хранените бебета наддават по-бързо от кърмените, макар че нарастването на дължина и обиколката на главата са били почти еднакви при двете групи
  • След първите 6 месеца кърмените бебета са по-слаби. Сравнени с изкуствено хранените им връстници, кърмачетата в това изследване са наддали средно с по 500гр по-малко през първата година.

По-високото тегло при изкуствено хранените бебета вероятно се дължи на задръжка на течности и различно разпределение на мазнините в тялото. Провеждащите изследването заключават, че са необходими нови стандартизирани таблици за ръст и тегло, които да отразяват различните модели на наддаване при нормални здрави кърмачета.

Вариации на нормалния модел наддаване

Наддаването на тегло се определя и от други неща освен от диетата, което е причината да има толкова разнообразни вариации в нормалните модели на наддаване при бебетата. Например, бебета с различен тип тяло, дължащо се на наследственост, имат различна скорост на метаболизма и оттам по различен начин изгарят калориите.

  • Дългите и слаби бебета (ние ги наричаме “бананови” бебета)  са хиперметаболитни. Те изгарят калориите по-бързо от по-пухкавите “бебета-ябълки” и “бебета-круши”. Банановите бебета вероятно ще наддават по-бързо на ръст, отколкото на тегло, така че нормално ще се намират над средното за ръст и под средното за тегло по таблиците.
  • Бебетата-ябълки и круши имат обратния модел, като показват по-бързо наддаване на тегло, отколкото на ръст според таблиците. Всички тези модели са нормални.

Темпераментът на бебето също влияе върху наддаването на тегло.

  • Добродушните и спокойни бебета изгарят по-малко калории и затова по-бързо наддават на тегло.
  • Активните бебета с ярко изразена индивидуалност и подвижност, които винаги изглеждат на педали, обикновено изгарят повече калории и са по-слаби.

Честотата на кърмене също влияе на растежа.

  • Бебета, които са хранени на поискване и на които се предлагат неограничени по време хранения растат по-бързо.
  • Бебета, които спят до майките си и се наслаждават на лукса на неограничавано нощно кърмене също растат по-бързо.
  • Бебета, които са продукт на различните системи за трениране на бебето (родителски методи, при които бебетата се хранят според режим и са тренирани да спят нощем по метода на “нареваването”) често показват забавен растеж. Бебета, които се кърмят по режим от родителите и храненето им се ограничава по време не само получават по-малко мляко, а и млякото, което получават има по-ниско съдържание на мазнини и калории заради по-дългите интервали между храненията.

Различни изследвания показват, че кърмените бебета поемат по-малко калории и по-малко количество мляко от изкуствено хранените. Това не означава, че майките им не произвеждат достатъчно мляко. Вместо това то е показател, че кърмените деца имат удивителна способност да саморегулират приема на калории според индивидуалните си нужди. Тази способност да решават за себе си колко да ядат е може би една от причините поради които кърмените бебета е по-малко вероятно да имат проблем с наднормено тегло в по-късна възраст.