«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Втори месец

  • Наддаване от 680 гр. до 1000 гр.
  • Увеличение на ръста с около 3 см.
  • Увеличение на обиколката на главата с около 1,5см
  • Отговаря на усмивки и звуци

Ваксинацията срещу пет заболявания – дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, Хемофилус инфлуенце/причинител на менингити и пневмонии/.

Преглед при педиатъра:
Глава: Изследва се фонтанелата, тъй като сега задната й част е затворена.
Уста: Бели петна по езика и венците могат да са признаци на болестта млечница.
Корем: Могат да се установят хернии – често срещан проблем при бебетата.
Полови органи: Момченцата се преглеждат за hypostadias (състояние, при което уретрата се отваря под пениса). И двата тестиса трябва да са се смъкнали.
Ръце и крака: Наблюдават се движенията на крайниците и тонуса на мускулите.
Очи: Наблюдава се дали бебето проследява с очи движещ се обект на разстояние 25 см.
Уши: Важно е да проследиш дали бебето реагира на гласа ти и дали се плаши от силен шум.
Сърце и бели дробове: Пулсът и дишането се проверяват за евентуални отклонения.
Бедра: Чрез нежно въртене на крачетата се правят прегледи за вродени бедрени луксации.

Пъпна връв. На този етап тя вече трябва да е паднала без възпаления.

Профилактичният преглед при ортопед, който се прави най-късно до края на втори месец. Това е важно, тъй като в този период могат да се вземат превантивни мерки срещу евентуално изкривяване на крачетата и различни форми на дисплазия.

Даването на Вигантол /витамин Д/, който е изключително важен за изграждане на костите и затваряне на фонтанелата на бебето.
Капките се дозират според темпа на растеж на бебето и размера на предната фонтанела, сутрин на гладно, с лъжичка и разтворени в кърма или мляко. Последното е много важно, тъй като има опасност да се предозира, ако капките не се разтворят.
Важни за бебето са разходките на слънце, поне по 20-30 минути дневно. Така то набавя своята дневна доза от УВ лъчи, необходими за метаболизма на витамин Д2.

Какво може да прави твоето бебе?
Бебето повдига главата си на 45 градуса, когато лежи по корем. Може да поставя ръчички под гръдния си кош и да се надига от тази позиция. Рита активно с ръчички и крачета. То започва да движи ръцете си плавно в кръг. Вглежда се внимателно в лицата наоколо, „открива“ ръцете си и ги наблюдава с интерес. Реагира на музикални играчки, които през следващия месец ще се опитва да хваща и се впечатлява от цветни и движещи се предмети, поставени непосредствено пред очите му. Вече разпознава близките си и им се усмихва, отговаря и гука, когато му се говори или пее. Радва се при появата на хора, опитва да контактува с помощта на гърлени звукове. На четири седмици: Взира се в лицата на околните, може да реагират на звук и да проследява с поглед обекти. На шест седмици: Усмихва се съзнателно на познати лица. Стряска се от силни и непознати звуци.

От колко сън се нуждае бебето?
Бебетата все още спят през по-голямата част от деня, но навиците на всяко дете са строго индивидуални. Независимо дали спи с вас или отделно, научи го още от най-ранна възраст да заспива само, веднага щом придреме.

От колко храна се нуждае бебето?
През втория месец бебето се храни между 5-7 пъти на ден. Някои кърмачета имат нужда да хапват по-често в някои от дните. Все още е рано се изпробват нови видове храни освен майчината кърма или адаптираното мялко. Прекалено ранното въвеждане на нови храни може да предизвика появата на сериозни алергии.

Как да подпомогнеш развитието му?
Новородените обожават да бъдат държани на ръце и гушкани. Оказва се, че това е изключително важно за правилното развитие на мозъка му. Бъдете сигурни, че бебето ви обича да бъде близо до вас. Не пренебрегвайте най-близкия контакт, при който се допирате до кожата му. Нежният ви глас и изразяването на любов са част от незаменимата ежедневна грижа за всяко дете. Така то се чувства защитено и сигурно и се развива нормално като не се страхува да изявява своите способности по-нататък. Давай на бебето да хваща или просто да докосва различни предмети, така развива сетивата си и научава нови неща за зобикалящия го свят. Усмихвай му се и му говори по-често. Показвай му пъстри играчки. Бебетата вече правят разлика между цветовете: например между бяло и черно и жълто и червено.

Как играе и се учи?
Смешни изражения: Упражнявайте мимиките си, смейте се, цупете се, въртете очи, махайте нежно с ръце. Бебето ви ще бъде запленено и постепенно дори ще се опитва да ви имитира.
Криеница: Тази проста игра е изключително забавна за малките. Може да се криете зад играчка или зад собствените ви дланите.
Пеене: Ако това ти се отдава, не се колебайте да попеете на своето дете. Пък и да не ти се отдава, майчиният глас е най-прекрасното и желано нещо за твоето мъниче, така че – пей на воля
Играчки: Те не трябва да са сложни произведения на търговския гений. Най-простичките, меки и пухкави играчки са любимите спътници на бебето. Като пипа и усеща различни предмети, бебето опознава света и развива своето осезание. Важно е играчките да са чисти и безопасни за бебето. Не бива да има малки части, които се отделят и които има опасност да бъдат глътнати.
Как комуникира бебето?
Освен с плач, бебетата използват телата и лицата си, за да общуват. Ако не се чувства комфортно, то ще извива телцето си, ще прави физиономии, докато не се намести.  То показва кога е уморено, кога е стреснато или доволно чрез очите си, чрез лицето си и с ръкомахания.
Ето и няколко ключа към информацията, която може да получиш от тяхното поведение.
– когато се прозява и слага ръчички върху очите си означава, че му се спи
– когато постоянно отваря устата е време да го нахраните
– ококорило е широко очички и прави бързи движения с ръце и крака – „Готов съм за игра”
– а когато извръща глава настрани и извива гръбче, означава, че му предлагате нещо не по вкуса му

Как да му създадеш дневен режим?
Сън, храна и игра са основните опорни точки в ежедневния режим на всяко бебе. Детето се чувства по-сигурно, когато знае какво го очаква през деня.
Установявайки този режим, вие постепенно ще изградите и дълготрайна привързаност с този малък човешки индивид.

 

Как да правиш масаж и гимнастика?
Между 4-тата и 6-тата седмица след раждането, ако детето е здраво, се препоръчва да започнеш с бебешките масаж и гимнастика. Прави ги всеки ден, например сутрин, като от храненето е минал поне 1 час. Тези приятни и за детето, и за майката занимания протичат по следния начин: съблечи бебето в добре проветрената стая и го сложи на твърда повърхност, покрита с бебешкото одеалце. Редувай техниките поглаждане, почукване, размачкване и разтриване. През втория месец ще започнеш с поглаждането за няколко седмици. Поглаждай последователно ръцете (от китката към рамото), гърдите (кръгообразно нагоре към раменете), корема (кръгообразно в посока на часовниковата стрелка), и краката (от глезена нагоре по крачето). Всяко движение повтаряй по няколко пъти.
Сложи детето по корем и направи поглаждане на гърба (от двете страни на гръбначния стълб в посока нагоре към раменете, а после надолу.)
Вече си започнала периодично да поставяш детето по корем. Към това включи и следното упражнение: увеличавай постепенно времето от десетина секунди до няколко минути и, когато детето започне да се справя добре със задържането на главата изправена, подпри с дланта си стъпалата му, когато краченцата са сгънати в коленете. Детето самичко ще се отблъсне и ще успее да се придвижи малко напред.

Какви са правилата за безопасност?
Не оставяй бебето си само с бутилката с мляко. Поддържай бутилката, така че да му е удобно и го наблюдавай, докато се храни.
Не вдигай детето за ръцете, никога не го люлей прекалено силно, не го разтръсквай, нито хвърляй във въздуха.
Бъди особено внимателна по време на преобличане или преповиване – не оставяй детето само на плота.
Никога не оставяй детето само в присъствието на домашния любимец.
Не слагай на бебешкото вратле украшения като синджирче и не закачай дрънкалките или биберона с верижка през врата му.

Кога да се обърнеш спешно към лекар?
Най-важното правило: търсете съвета на лекаря при всеки необичаен симптом, който ви притеснява. Задължително се обърнете към педиатъра при поява на някое от следните:
температура
детето не наддава на тегло
обилно повръщане “на фонтанче”
липса на апетит
необичайни обриви
бебето изглежда отпуснато, неадекватно

Николета

От 3880 гр. до 4290 гр. – 410 гр., много малко. Жълтеницата мина. Адска жега е. Втората седмица на Круша не е наддавала. Ходихме на консулт с гастроентеролог. Прилагаме позиционна терапия 😉 т.е. вдигнахме леглото и количката на 30 градуса, денем седи и в шезлонга, непрекъснато и тикам биберона в устата, отпуснах памперса. Освен това намалих времето за кърмене на 15 мин. и давам по на често, понякога иска да яде на 2 часа. Всичко това като че ли даде резултат /за периода 26-31.07 наддаде 160 гр./  Според мен освен рефлукса я мъчат и жегите, яде много вяло, джаса се вместо да суче. Взехме й отпечатъци с темперни боички, весело се получи.

На 31.07.2010г. ходихме „на частно“ на педиатър. Изключително съм доволна. Препоръчвам горещо – специалист детски болести д-р Рада Соколова, гр. Варна, тел. 052 608986.  Прегледа детето изключително обстойно, на голо!, беше много внимателна. Изтегли я 4210 гр., 55 см., глава 38 см. Забеляза, че от задната страна на крачетата гънките не са симетрични, има 1 в повече. Ходихме на ехограф (д-р Калин Цонев, клиника Темелков) – всичко ни е наред и в норма.

Понеделник, 02.08.2010г., Николета се събуди с бълбукащ нос, чак не може да суче, задушава се. Вероятно вирус. Педиатърът ни е в отпуска; заместничката й д-р Мариана Димитрова я бива само да се звери, лоша, злобна жена, не погледна детето. Д-р Соколова ни прие по спешност и предписа: осцилококцинум по  схема (1 цяло-след 6часа 1/2-след 6 часа 1/2-след 12 часа 1/2-след24 часа 1/2), беладона 9СН,  на всеки час по 3 гранули, за носа черните капки (Collargoli 2%) 3 пъти по 1-2 капки след промивка със Стеримар; и ако това не подейства-Augmentim 312/5 ml-3 пъти по 1,5,мл. на 8 часа. Давам също и ампули витамин С, 1/2 за пиене и 1/2 в носа 3 пъти по 1 капка. Още на следващия ден детето беше значително по-добре, температура не е вдигала. На третия ден обаче започна да кашля и сополите се върнаха. Започнах да й давам антибиотика, в началото го повръщаше (около 2 часа след прием), също ампули Калций 2 пъти по 2 ml, като свършиха Collargoli – 10 ml физиологичен разтвор с 5 капки клеева тинктура-в нослето.  Три дена давах и капки за гърло Синекод. Мога да кажа, че на 10-я ден нямаше нито кашлица, нито сополи. През цялото време дробовете бяха чисти. Към края на месеца памперса е ОК.

Лигави се доста, устата й е постоянно мокра. Вече разпознава кога се каня да й дам да яде и се усмихва доволна.  Като цяло държи ръцете в юмруци. Заглежда се и се заслушва в музикалната въртелешка на кошарата. Въодушевено рита с крачета, усмихва,гука си и ръкомаха. Кефи се и на дрънкалките за количка. Дриска редовно. Не пишка! В дните на голяма жега памперса е сух. Имало е дни да пиша само по 1-2 пъти. Отказва ми да пие вода, карам я насила. Косата й почна леко да изсветлява отгоре, пораснала е. Започна да си търка очите, когато й се спи. Първите и думи: „ангъ“ когато е ядосана (говори и английски вече 😉 ), „угу“ и естествено „а-гуу“ когато е радостна. На 09.08.2010г. – разпозна се в огледалото и се осмя цялата 🙂

При педиатъра: на 20.07.2010г., 4000 гр. /или 3980 гр. в къщи/, 36 см. глава и гърдички, 54 см. височина. На 30.07.2010г. измерихме 4300 гр., бихме ваксини Pentaxim и Sinflorix. Не вдигна температура.