«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Симптоми при повръщане – как да се ориентираме

Повръщането може да е сигнал за най-различни неща: от хранителна алергия до апендицит. В повечето случаи повръщането е травмиращо преживяване и за детето, и родителите му. Малкото е разстроено и уплашено, а ти нямаш идея на какво се дължи инцидентът и се чувстваш безпомощна. Сега е моментът да се обадиш на лекаря.

Междувременно успокой малчугана. Той и без това е достатъчно разтревожен, за да всяваш допълнителна паника. Ето как да се ориентираш каква е причината, за да вземеш бързо мерки.

* Повръщане + диария + температура

Какво може да бъде: гастроентеритът е често срещан при децата на възраст между 6 и 24 месеца. Той често се дължи на ротавирус, лесен за прихващане от другите мъници. При 5-годишните се наблюдават най-вече друга група – калицивируси. В тези случаи симптомите отминават бързо (от 24 до 48 часа).

Какво да правиш: Избягвай да даваш на детето храна и напитки няколко часа след като повръщането е спряло, а след това бавно давай по малки количества. Избягвай дразнещите храни и наблягай на щадящите стомахчето (препечена филийка, варен картоф, ориз без подправки). Ако се е обезводнило, за възстановяването на електролитния баланс ще ти е нужно средство срещу дехидратация (прахчета за деца). Обади се на доктора, ако малкото не спира да повръща или проявява симптоми на обезводняване: пресъхнал език или устни (при по-големите деца) или хлътнала фонтанела (при бебетата) ацетонов дъх от устата.

* Повръщане + обрив

Какво може да бъде: Ако малкото повръща след хранене и има обрив около устата, по врата, зад колената или по лактите, вероятно е алергично към млякото, което приема или към някоя друга храна.

Какво да правиш: Незабавно потърси спешна помощ, ако детето диша затруднено или забележиш подутини по устата или гърлото. Тежката алергична реакция може да е опасна, ако не реагираш бързо.

За да намалиш риска от алергии, много лекари съветват да се изчака навършването на 6 месеца, преди да се въведат твърди храни, и 12 месеца преди добавянето на кравето мляко към менюто. Когато даваш нова храна, наблюдавай следващите дни за реакции, преди да включиш и друга.

* Повръщане + кръв

Какво може да бъде: често се дължи на спукване на кръвоносен съд, в резултат на повръщането. Кървенето обаче може и да е предизвикано от бактерията Хеликобактер пилори, или от употребата на лекарство с дразнещи съставки.

Какво да правиш: Незабавно потърси педиатъра във всички случаи, когато детето повръща кръв.

* Упорито повръщане след хранене с шише

Какво може да бъде: пилорна стеноза. Пилорът се стеснява и придобива ширината на графита на молива. По-често се среща при първородните синове между 3-ата и 8-ата седмица, но се среща и при момиченцата.

Какво да правиш: Ако новороденото повръща след всяко хранене 1-2 дни, потърси педиатъра. Веднъж диагностицирано, състоянието се контролира с прости оперативни разширявания на пилора. Бебето може да се прибере у дома след 2 дни престой в болницата.

* Зелено-жълти примеси

Какво може да бъде: Зеленикавият оттенък означава, че детето повръща жлъчен сок, което може да се дължи на вроден дефект, запушване или преплитане на червата. Те често се диагностицират още през първия месец от живота на бебето.

Какво да правиш: Обади се на педиатъра или заведи детето в Бърза помощ, тъй като това състояние се счита за спешно и обикновено налага оперативна намеса.

Повръщане + температура + пронизителен плач (при бебетата) или схванат врат (при по-големите дечица)

Какво може да бъде: Бактериален менингит, потенциално сериозна мозъчна инфекция. За щастие тези състояния са редки. Освен повръщане, при по-големите деца се наблюдава и главоболие, схванат врат, и дезориентация.

Какво да правиш: Незабавно се обади на педиатъра, ако бебето повръща, има температура, и е раздразнително, или ако по-голямото ти дете повръща и се оплаква от схващане във врата, или изглежда замаяно и объркано.

Повръщане + постоянна болка в корема

Какво може да бъде: Възможно е да става дума за апендицит (възпаление на израстъка на сляпото черво), но обикновено това се случва при по-големи деца. Първоначално малчуганът може да чувства слаба, но постоянна болка около пъпа, която след няколко часа прераства и се измества отдясно. Имай предвид, че при перфорация болката отслабва, тъй като напрежението в областта отслабва. От 6 до 8 часа след това обаче състоянието му отново се влошава, след като токсините се разпространят в коремната кухина. Това състояние не е непременно фатално, но е сериозно! Ако подозираш перфорация, не губи време! Подобни са оплакванията и при инвагинация (влизане на черво в черво) при кърмачетата и малките деца. Когато се открие навреме, заболяването лесно се преодолява чрез вкарване на въздух под налягане в дебелото черво.

Какво да правиш: Обади се на доктора, ако детето повръща в продължение на няколко часа и се оплаква от болки в стомаха, особено около пъпа или вдясно. При апендицит се налага оперативна намеса.