«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

За рахита при бебетата и децата

Рахитът е болест на растящия детски организъм, предизвикана от липсата на витамин D, калций или фосфор. Среща се в периода на най-бурния костен растеж, поради намаленото им всмукване и повишеното им елиминиране. При нея се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. От рахит боледуват кърмачета от 3 до 8 месечна възраст. Недоносените деца боледуват преди 3-ия месец. Оздравяващ рахит може да има и при деца на 3 – 4 год.възраст. Рахитичните деца са предразположени и към други болести – туберкулоза на костите и белите дробове, анемия, късно развитие на речта. Рахитът е временно състояние. Балансираният състав на хранителната смес, масажът, дългите разходки на открито, профилактиката с витамин D – всичко това може да защити детето ви от рахит.

Рискови фактори за появата на рахит при бебетата са:

  • недостатъчното количество калций и фосфор в организма;
  • липсата на витамин D;
  • липсата на движение-бебето трябва да размахва ръчички, да рита с крачета, редовно трябва да се масажира телцето му. Ако по някаква причина то е ограничено в движенията си, например заради фиксирани крака при тазобедрени луксации, рискът от развитието на рахит значително нараства.
  • животът в големите градове;
  • смогът над градовете, който трудно пропуска слънчевите лъчи с определена дължина, под влиянието на които се образува витаминът в кожата;
  • за родените през есента и зимата, когато слънчевите дни са малко;
  • твърде младата или обратното – напредналата възраст на майката, защото пикът на натрупване на костна маса при жените е 25 години. Майките, които не са навършили 17 години, имат недостатъчно калций в костите и по тази причина не могат да дадат на детето си нужното количество калций. А майката около 40-те вече започва да губи калций, на нея също й е трудно да снабди бебето си с това необходимо вещество.

Както сами виждате рахит и витамин D не са синоними.

 

Клинична изява:

Рахитът в детската възраст може да засегне различни органи и системи.

Първият симптом, който се появява на 1-2-месечна възраст, е обилното потене на главичката и челото по време на хранене. Когато храни бебето, майката придържа главичката му с ръка и така усеща обилната влага.
Втори симптом – потта на детето става “кисела”. Целувайки рожбата си, майката го усеща. Нарушеният кисело-алкален баланс предизвиква потенето, от което детето не може да се спаси само с къпане. Започвайки да приема витамин D, балансът бързо се възстановява и потенето спира.
Трети симптом – запекът, който се появява като резултат от общата хипотония на мускулите, в това число и на мускулите на червата.
Четвърти признак – червен дермографизъм. Докосването до детето предизвиква появата на червена следа, която минава след няколко минути.
Ако сте забелязали всички тези признаци у вашето дете, кажете на педиатъра.
След време се появява плашливост, стряскане при по-силен шум, детето става неспокойно, нервно върти главичката си, косичката на тила окапва.
По отношение на костната система признаците засягат тези кости, които в момента растат най-интензивно: череп, гръден кош, крайници. Характерен признак на рахита е задебеляването на ребрените хрущяли в областта на залавянето им за гръдната кост /стернума/. Те изпъкват под кожата и образуват т.н. рахитична броеница. Поради намалената минерализация, ребрата са меки и огъваеми. Гръдният кош се сплесква страничко, в долната част се разширява, а в горната се стеснява. В по-тежки случаи гръдната кост силно изпъква напред. Гръбначният стълб в поясната си част изпъква напред и образува рахитична гърбица, а понякога настъпва и странично изкривяване т.н. рахитична сколиоза. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените надебеляват. Краката се изкривяват О-образно, по-рядко Х-образно. Намаленият тонус на мускулите, които се изразява в “жабешки“ корем, запек, диспепсия/ пневмония и забавено прохождане, също са сред симптомите на заболяването. Болните деца са в състояние да извършват движения в голям обем /например, лежейки по гръб те могат да докоснат главата си с крака си и дори да го преметнат зад врата/. Поникването на зъбите закъснява, те често са деформирани и лесно се развалят.

Профилактика и лечение:

1.                  Профилактиката на рахита започва още преди раждането на бебето-бременната трябва да прави дълги разходки и да се храни правилно,тя трябва всеки ден да изяжда достатъчно количество млечни продукти и риба, за да се оформи правилно костната система на бебето.

2.                  За превенция на заболяването е изключително важно на бебето редовно да се правят масаж и гимнастика, тъй като физическата активност укрепва отслабените от рахита мускули, подобрява кръвообращението и помага за доставянето на витамина в костната тъкан.

3.                  Детето трябва да се извежда на разходки по всяко време и колкото повече са те, толкова по-добре. Новороденото още на третата – четвъртата седмица трябва да се извежда навън, на свеж въздух.

4.                  Важно е и правилното хранене, богато на витамини, белтъчини и минерални вещества. В края на първия или втория месец след раждането се дава витамин D самостоятелно (вигантол, деавит, дитревит и др.) или във вид на обогатено мляко. За предпочитане е естественото хранене, защото в майчиното мляко калцият е два пъти повече, отколкото фосфорът, кърмата съдържа още и специални белтъчини, които регулират усвояването на калция. Бебетата, които се хранят с кърма, много рядко боледуват от рахит. Прехранването също трябва да се избягва.

5.                  При тежки форми на рахит лечението се извършва с високи дози витамин D, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на калций, фосфор, витамини. Витамин Д се прилага в инжекционна форма, в желатинови капсули, както и в течна капелна форма, приемана през устата.

Няколко интересни факти:

  • Според едно изследване във Финландия, обхванало 12 000 деца, витамин D намалява шанса да развият диабет тип А с 80 %.
  • В регионите с малко слънце, много облачни дни или дълги нощи, като северните страни, рискът от рахит се повишава. Теоретично, всички деца на северните нации трябва да са болни от рахит. Но природата го е решила мъдро: северните народи за хилядолетия живот са се адаптирали към полярната нощ и потребността от витамин D при тях е по-малка, отколкото у южняците. Затова именно децата на пришълците от юг, родили децата си на север, често и тежко боледуват от рахит.
  • В Африка, където има слънце в изобилие и в организма на децата се изработва достатъчно количество витамин D, въпреки това има доста деца, боледуващи от рахит. Причината – африканските майки повиват стегнато бебетата си до четвъртия месец и това обездвижване води до заболяването и даже витамин D не може да ги спаси.