Site icon Дневникът на принцесите

За рахита при бебетата и децата

Рахитът е болест на растящия детски организъм, предизвикана от липсата на витамин D, калций или фосфор. Среща се в периода на най-бурния костен растеж, поради намаленото им всмукване и повишеното им елиминиране. При нея се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. От рахит боледуват кърмачета от 3 до 8 месечна възраст. Недоносените деца боледуват преди 3-ия месец. Оздравяващ рахит може да има и при деца на 3 – 4 год.възраст. Рахитичните деца са предразположени и към други болести – туберкулоза на костите и белите дробове, анемия, късно развитие на речта. Рахитът е временно състояние. Балансираният състав на хранителната смес, масажът, дългите разходки на открито, профилактиката с витамин D – всичко това може да защити детето ви от рахит.

Рискови фактори за появата на рахит при бебетата са:

Както сами виждате рахит и витамин D не са синоними.

 

Клинична изява:

Рахитът в детската възраст може да засегне различни органи и системи.

Първият симптом, който се появява на 1-2-месечна възраст, е обилното потене на главичката и челото по време на хранене. Когато храни бебето, майката придържа главичката му с ръка и така усеща обилната влага.
Втори симптом – потта на детето става “кисела”. Целувайки рожбата си, майката го усеща. Нарушеният кисело-алкален баланс предизвиква потенето, от което детето не може да се спаси само с къпане. Започвайки да приема витамин D, балансът бързо се възстановява и потенето спира.
Трети симптом – запекът, който се появява като резултат от общата хипотония на мускулите, в това число и на мускулите на червата.
Четвърти признак – червен дермографизъм. Докосването до детето предизвиква появата на червена следа, която минава след няколко минути.
Ако сте забелязали всички тези признаци у вашето дете, кажете на педиатъра.
След време се появява плашливост, стряскане при по-силен шум, детето става неспокойно, нервно върти главичката си, косичката на тила окапва.
По отношение на костната система признаците засягат тези кости, които в момента растат най-интензивно: череп, гръден кош, крайници. Характерен признак на рахита е задебеляването на ребрените хрущяли в областта на залавянето им за гръдната кост /стернума/. Те изпъкват под кожата и образуват т.н. рахитична броеница. Поради намалената минерализация, ребрата са меки и огъваеми. Гръдният кош се сплесква страничко, в долната част се разширява, а в горната се стеснява. В по-тежки случаи гръдната кост силно изпъква напред. Гръбначният стълб в поясната си част изпъква напред и образува рахитична гърбица, а понякога настъпва и странично изкривяване т.н. рахитична сколиоза. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените надебеляват. Краката се изкривяват О-образно, по-рядко Х-образно. Намаленият тонус на мускулите, които се изразява в “жабешки“ корем, запек, диспепсия/ пневмония и забавено прохождане, също са сред симптомите на заболяването. Болните деца са в състояние да извършват движения в голям обем /например, лежейки по гръб те могат да докоснат главата си с крака си и дори да го преметнат зад врата/. Поникването на зъбите закъснява, те често са деформирани и лесно се развалят.

Профилактика и лечение:

1.                  Профилактиката на рахита започва още преди раждането на бебето-бременната трябва да прави дълги разходки и да се храни правилно,тя трябва всеки ден да изяжда достатъчно количество млечни продукти и риба, за да се оформи правилно костната система на бебето.

2.                  За превенция на заболяването е изключително важно на бебето редовно да се правят масаж и гимнастика, тъй като физическата активност укрепва отслабените от рахита мускули, подобрява кръвообращението и помага за доставянето на витамина в костната тъкан.

3.                  Детето трябва да се извежда на разходки по всяко време и колкото повече са те, толкова по-добре. Новороденото още на третата – четвъртата седмица трябва да се извежда навън, на свеж въздух.

4.                  Важно е и правилното хранене, богато на витамини, белтъчини и минерални вещества. В края на първия или втория месец след раждането се дава витамин D самостоятелно (вигантол, деавит, дитревит и др.) или във вид на обогатено мляко. За предпочитане е естественото хранене, защото в майчиното мляко калцият е два пъти повече, отколкото фосфорът, кърмата съдържа още и специални белтъчини, които регулират усвояването на калция. Бебетата, които се хранят с кърма, много рядко боледуват от рахит. Прехранването също трябва да се избягва.

5.                  При тежки форми на рахит лечението се извършва с високи дози витамин D, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на калций, фосфор, витамини. Витамин Д се прилага в инжекционна форма, в желатинови капсули, както и в течна капелна форма, приемана през устата.

Няколко интересни факти:

Exit mobile version