«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Девети месец

– Детето може да стои седнало 10-15 минути, без да подпира гръбчето си.
– Навежда се да вземе играчка и се изправя, без да пада.
– Може да задържа малки предмети между палеца и показалеца си.
– Детето вече търси предмети с поглед, защото разбира, че не всичко, което съществува се вижда.
– Прави стъпки, когато го държат за ръчичките.
– Имитира речта на възрастните, дори тяхното кихане и кашляне.
– Използава кратки и насечени звуци, за да привлече внимание.
– Може да казва „мама“, „баба“, „тата“, макар и не съвсем правилно.
– Много деца в този период вече имат и един или два долни предни зъба.

Движение – детето вече пристъпва, когато го държат за ръчичка. Може да се катери по мебелите, но не знае как да слезе от тях. Изправя се в креватчето само, стои хванато за опора, подскача или сяда на дупето си. В началото бебето не се сеща как да се върне в седнала позиция, но с времето започва да се досеща, че тупването по дупе може да стане внимателно и по-плавно.

Имитатор – Най-голямото забавление през този месец е имитирането на звуци. Бебето се опитва да цъка с език, да подсвирва по свой си начин, да се плези и да кашля и киха, като големите. Говорете му докато, го обличате, къпете или се разхождате-това развива езиковите му умения. Детето слуша внимателно и се опитва да отговаря по свой си начин, с жестове и звуци.

Игрите – с пълзенето детето започва да изследва и света наоколо. Вече не му харесва да стои само в кошарката, на столчето за хранене или на малкото си килимче за игра. То иска да изследва света, да хваща и хвърля предмети. Доставя му невероятно удоволствие да удря една в друга капачки, лъжици, кутии и чаши. Изследването на кухненските шкафове се превръща в разхвърляне и тропане, което не бива да ви притеснява.

Безопасност – Колкото по-подвижно е детето, толкова по-опасна става околната среда за него. Вече не може да бъде оставяно само на едно мястото, без да е завързано. С лазенето се налага и обезопасяването на жилището. Наведете се и огледайте стаята през нивото на детските очи и ще установите почти навсякъде опасности – кабели, разклонители, висящи покривки, саксии, остри ръбове на шкафове и маси, дълги пердета и още много други опасни предмети. Никога не забравяйте, че детето изследва света и не може да прецени, че някъде го дебне опасност. Когато искате да го предпазите, не му викайте „Не!“, не го пляскайте през ръчичките, а просто отвлечете вниманието му с нещо друго.

Как комуникира моето бебе?
По време на този период твоето бебе вероятно ще се научи да пълзи или да се придвижва по други начини из стаята. Дори може да се изправи, изтегляйки се с ръчички за леглото или мебелите и да се придвижва, крепейки се към тях. Появяват се реакциите към собственото име.
Бебето вече разбира малко думи като „не-не” или „чао-чао”.
Започва да развива и различни концепции – например как да намери играчка, която сте скрили под одеялото. Може дори да каже „тата” или „мама”, но не със специфична цел. Ще блъска две играчки една в друга. Ще взима участие и в интерактивни игри като „ку-ку!”.Може би най-впечатляващото  ще е употребата на пръстите, за да удря или боцка с върха им, да опипва, пробва и вдига все по-малки и по-малки предмети. 9-месечното бебе вече е научило да запазва самообладание, въпреки че ще го е малко страх от непознатите – дори и членове на семейството, които вижда по-рядко. Бебето кипи от енергия и постоянно е заето с нещо. Все още изисква изцяло вниманието на околните, а когато не го получи се сърди и плаче. Това не е признак на разглезване, а на желание за комуникация и внимание. . Малкото разпознава размерите на предметите; предвижда резултатите от събитията и връщането на хората.

Как да подпомогнеш развитието на детето?
Поддържай постоянни разговори с твоето 9-месечно дете, като му говориш докато го обличаш, къпеш, храниш, играеш с него, разхождате се  или дори докато се возите в колата. Така го насърчаваш да се развива езиково.
Окуражавай игрите с подходящите за възрастта играчки. Бебетата обичат да подскачат, да се люлеят, да се протягат, да вдигат и пускат предмети, да блъскат неща едно в друго. Нечупливите домакински вещи също стават за прекрасни играчки.
Създай възможности за безопасно изследване. Никога не използвай шамари, като форма на дисциплина, дори и лекичко плясване през ръката. Ако се разгневиш на детето си, постави го в креватчето му или кошарката за една или две минути. Това ще ви позволи да се успокоите и ще му помогне да разбере, че е направило нещо нередно.
Обувките не са необходими на тази възраст (освен за показване). Затова и трябва да се използват само за предпазване краката от остри предмети или от студа.

Как да създадеш ритуал за лягане?
Насърчавай бебето си да се успокоява и приспива само, като го оставяш в леглото му будно. Заради появата на притесненията от непознатото, 9-месечното бебе може да се съпротивлява срещу заспиването за краткотрайни дрямки или през нощта. Някои малчугани в тази възраст започват да се будят посред нощ за кратки периоди. Ако това се случи, провери детето си, но се старай присъствието ти край креватчето да е максимално кратко. Не му давай допълнителни биберони, не го взимай с теб в леглото и не го люшкай, за да заспи отново. Това само ще засили буденето му посред нощ и ще се превърне в лош навик. Сънят се възпрепятства и понякога, когато детето се изправи само в креватчето и не се сеща да си легне обратно. Никога не слагай бебето да спи с биберон.

Храненето
През този месец децата трябва да опитват да пият от чашка и да се хранят сами. Първите опити ще бъдат основно размазване и хвърляне на храна навсякъде, но свикването с лъжичката е добро начало за самостоятелното хранене. Пиенето от чашка ще завършва често с намокряне и задавяне, но с времето, детето ще става все по-умело в опитите си. Храната в чинията на мама е много привлекателна и е добре бебето само да я хваща и поставя в устата си. Разбира се, всякакви храни, които могат да го задавят, са абсолютно непрепоръчителни . Детето винаги трябва да бъде наблюдавано, докато се храни само.Предложи на бебето си меки храни, за да увеличиш разнообразието на вида и състава на храните в неговата диета. Давай на детето си възможността да използва новоразвитите си способности да хваща и издърпва неща, като му предлагаш малки парченца меки храни. (Но може да се наложи да къпеш детето си след всяко подобно хранене!). Храната в твоята чиния е много апетитна за него, така че използвай това, за да въведеш нови видове храни. Никога не давай на 9-месечното бебе храна, която може да предизвика задавяне и задушаване. Винаги го наблюдавай докато се храни. Продължи с обучението му как да пие от чаша, за да може да се откаже от биберона преди да навърши 1 година.

Болести
Девет месеца е възрастта, когато детето става все по-податливо на инфекции, вероятно заради отслабването на придобитите от майката преди раждането антитела. В добавка и всичко попада в устата му, в това число и микробите! Не се обезкуражавай, ако детето ти прекара някоя и друга настинка между този период и първия му рожден ден.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?
Запомни – няма такова нещо като „детеустойчива” капачка. Твоето новородено вече е много по-подвижно, така че обезопасяването, ако вече не си го направила в предните месеци, е приоритет. Продължавай да използваш и детско столче за колата на задната седалка. Не оставяй детето си само във вана с вода или на високи места като масата за преповиване, легла, дивани, столове.
Продължавай да пазиш околната среда около детето без тютюнев дим. Избягвай продължителното излагане на слънчевите лъчи. Задължително нанасяй слънцезащитен крем за деца с фактор над 15, а най-добре през лятото да е над 50.

Първа помощ при хранително отравяне?
Поглъщането на заразени течности или храни почти винаги е причина за диария. Това състояние е много опасно за малките бебета и деца. Възможно е малчуганите да имат още повръщане, спазми на стомаха и треска. Симптомите могат да се появят до 30 минути след отравянето, до 12 часа или след 1 седмица. Заведи детето при педиатър, за да бъде определена причината.

Николета

От 6590 гр. на 6770 гр.-180 гр. Показа се четвъртото зъбче-горен ляв резец. Доста е неспокойна, нощем плаче и се буди, спи по-малко през деня; вечер като я сложа в леглото,се обръша да спи на обратно; вече спи и по корем; когато не стане на нейната, плаче, а когато й взема нещо от ръцете-пищи; дори ме ухапа няколко пъти. Новото в речника й е „нье-не!” и „мамма”. Забавлява се да рита топка, докато я водя за ръце; прави си смешки и сама им се смее; хваща си сянката на ръцете. Става все по-стабилна и мобилна-в банята се изправи на дръжката; изправи се от по корем в седнало положение; изправи се и в кошарата си (свалихме я, махнахме книгите) и прави стъпки в страни; мъчи се да се изправи и на нашето легло.

Хранене: Режимът се запазва същия: 6ч. (понякога)мляко-9ч.каша/попара/мляко с бисквити-12ч.пюре месно/зеленчуково с жълтък-15ч.каша-18ч.мляко-21ч.мляко-24ч.мляко. Количеството изядена храна обаче намаля. Нововъведените храни са: пшеница, каша „7 зърна” на HIPP, грис, броколи, карфиол, грах, царевица, зелен фасул, домати, боровинки, праскови, телешко, лук, копър, йогурт и сметана. Повечето неща въведох с пюрета (без пшеницата и кашата). Като цяло с кашите доста се борим, пробвах различни варианти, хапва по малко; закуската също е трудна. Където има месо обаче, се справяме без проблем; любимото й е „Заешко с моркови” на Gerber. Не харесва едрите консистенции на пюретата за след 8 месец и съм принудена да се придържам към тези за 4-5 месец. Пие по 10-20 гр. вода, макар че имаше 1 ден, в който изпи цели 120 гр.

При педиатъра: на 16.02.2011г., 6745гр., 68,5 см. височина, обиколка на главата 43 см. Здрави сме.