«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Десети месец

– Повечето бебета лазят спокойно, други направо се учат да ходят.
– Владее основните движения – преминаване от стоеж в седеж и обратно.
– Прави движения, които изискват координация очи-ръце, напр.  отваря шкафчета или бърка с пръстчета в предмети с отвори.
– Мисли и запомня разни неща – показване на лампа, части на тялото и други(мозъкът на бебето вече е с двойно по-големи размери от тези при раждането).
– Разбира прости команди, като: „Дай ми това!“, „Кажи здравей/чао“, „Дай целувка!“, познава името си, когато го повикат.
– Има свой бебешки говор, който използва, докато си играе.
– Търси предмети.

Движение

Това са, може би последните месеци, в които все още мама ще има спокойствие, преди прохождането на малкото човече. Още отсега детето се нуждае от пространство, за да се чувства свободно. Сега е моментът за реорганизация на предметите в стаите. Нека да има личен шкаф или голяма кутия, в която детето да слага и вади играчките си. Нека всичко, с което си играе детето да е на достъпно за него място. Заякналите гръбначни мускули са от ключово значение за движението на детето, затова е хубаво те да се тренират – нека малкото прекарва достатъчно време легнало по корем, като се повдига нагоре на ръце. Твоето бебе може да седи седнало още от шестия месец, но сега вече се навежда и се клати назад-напред ентусиазирано, когато види наблизо желаната играчка. Желанието да вземе исканата играчка може да мотивира детето да тръгне към нея на четири крака.

Характер

Не се учудвайте, ако детето ви започне да проявява характер, да протестира за неща, които не иска да прави в момента или да се опъва, че не иска да седне в количката и столчето в колата. Това поставя на изпитание нервите и издържливостта на майката, която все по-често си задава въпроса дали не греши някъде. Гневът и раздразнението в подобни моменти са напълно нормални и не трябва да се срамувате от тях. Колкото повече расте детето, толкова повече добри и лоши дни ще има.

Как да стимулираш развитието на детето?

Бебето се радва на песнички, които включват лесни думички и пляскане с ръце. Харесва му да взема играчки, като се изправя или лази, за да ги достигне. Обича да ги удря една в друга. Изпитва голямо удоволствие да показва познати предмети /картина, лапма, летящ самолет/, хора, животни, части на тялото. Разпознава кратки команди да помаха, да покаже части на тялото си, да даде целувка, да ръкопляска и т.н. Прикани го да вземе малък интересен предмет, целта е да използва палеца и показалеца си. Измисли ваша си песничка, в която да има повтарящи се лесни думи (като мама, тати и др.), пейте си я често –  по няколко пъти на ден. Започни да експериментираш с даването на лесни команди, като “Ела тук!” или “Дай ми това!”. Избери игри, в които да оставиш детето да опита да поседи само поне за малко.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Най-често срещаните инциденти в този период са паданията, задавянията, изгарянията или отравянията. За да се предотврати всичко това, приберете от достъпните места всички дребни храни и ядки. Заключете всички шкафове, в които има чупливи или тежки предмети. Най-опасни са препаратите за почистване. Разберете, не съществува капачка на препарат, която детето да не може да отвори. За да е по-спокойно малкото, то се нуждае от свое пространство, където да играе на воля и да слага нещата си. Най-добре подреди шкафче, където му показвай как да прибира играчките си. Постави играчките на детето и вещите му, така че да може да ги достигне. Не позволявай да се докопа до царевица, ядки и други храни, с които може да се задави. В колата задължително поставяй детето в специално столче.

Николета


 

От 6770гр. на 6940гр.-170гр. Като я сложа на люлката, сама се държи. На 04 април, докато я водех за ръце, се пусна и седя права сама няколко секунди. Изправя се като се „държи” за стената. Много е гъвкава. Пак падна от леглото, плака малко, явно вече не се впечатлява особено от това. Когато й дам нещо ново, първо внимателно го оглежа и след това го лапа за проба. Подсвирка с уста. Прави като индианец „А-у-у-у-у” и с различна  интонация казва как прави вълка „Ауууууу”. Казва като кучето „бау-бау” и показва сама как прави рибката като я види. Много бърборосва, казва сложни изречения на бебешки с различна интонация. Въодушевено се обяснява нещо на сянката си. Познава чаша и шише, забавни са й как звучат. Показва колко голяяяма ще стане. Посяга да хапе, доста стръвнишки. Дава целувки. Забавлява се в банята да пука сапунените мехурчета. Спокойно и сама ака по два пъти на ден, макар че за съжаление дори и от малко банан, се запича. Вече има достатъчно коса, за да й направя кукуригу. На 27 март се появиха сополи, купихме си BabyVac, лекувам я с Еуфорбиум спрей и Осцилококцинум. В края на месеца най-накрая минахме на Pampers 4!

Хранене: Това е месец на реформите. Първо махнах млякото в 24ч., след по-малко от седмица-и това в 6ч. Тръгнахме на кухня, на седмото небе съм-детето прояде с голям апетит; чака с отворена уста следващата лъжица и омита всичко, което е в бурканчето. Новите храни този месец са: от плодовете-маракуя, вишна; зеленчуци-червени чушки, спанак; меса-пилешко, риба хек; десерт Здраве с кисело мляко. Драстично намали приема на вечерното си мляко в 21ч.-едва по 20-80мл. Затова минах на варианта-за вечеря супа, после баня, после мляко и сън. Режимът, сега е: 8ч. закуска-12ч. обяд-16ч. следобедна закуска-19ч.вечеря-21ч. мляко.

При педиатъра: Д-р Желева на 17.03.2011г., тегло 6890гр., ръст 70 см., обиколко на главата 44 см. (от всички показатели само последния ни е в норма, макар и в долна граница)