Site icon Дневникът на принцесите

Кърмаческа стачка

Това явление – кърмаческата стачка, съвсем не е рядкост. На възраст между три и осем месеца, се случва бебето внезапно да откаже гърдата, то не поема зърното, не суче истински, пищи, отказва упорито майчиното мляко. Стачката може да има различни проявления:

Стачката обикновено трае само няколко дена (3-5 дена), но може да продължи и седмица или повече. Важното е да запазите спокойствие и да се опитате да откриете каква е причината. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието. Някои майки пък избират този момент, за да отбият детето, особено ако то е по-голямо от шест месеца.

Възможни причини за кърмаческата стачка са:

Ето няколко препоръки за преодоляване на кърмаческа стачка:

Кърмаческите стачки са обезсърчаващи и разстройващи както за майката, така и за бебето. От една страна кърмачето е нещастно и неспокойно поради някоя от по-горе изброените причини и има нужда от вас, за да го успокоите. От друга страна майката се чувства отблъсната, виновна, безпомощна, разочарована,  притеснена, че детето й не се храни. За да се справите с проблема, трябва да бъдете изключително търпеливи и настойчиви. Нужно е да обръщате още повече внимание на бебето, предлагайте гърдата често, не спирайте да се изцеждате, за да поддържате лактацията и да избегнете запушване на млечните канали. Опитайте да предложите изцеденото мляко с малка чашка, лъжичка, капкомер или спринцовка с мек накрайник, използвайте шише само в краен случай, защото това може да задълбочи проблема. Ако се притеснявате, че бебето не приема достатъчно храна, наблюдавайте памперса му: пет-шест мокри памперса за деня показват, че всичко е наред.

Мнима кърмаческа стачка:

Запомнете: Каквито и да са причините за отказа на бебето ви да суче, вие можете (почти) винаги да го убедите да се върне към гърдата, стига да сте достатъчно търпеливи и упорити. Няма по-добра „инвестиция“ за вашето дете от кърмата, така че – не се предавайте 😉

Вижте клипчето: Игра ли е…? Стачка ли е…? Реална ли е или мнима…?

Източници:breastfeedingbasics.com

babycenter.com

Exit mobile version