«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Млечница при новородените

Какво представлява?
Млечницата (соор,гъбички в устата,кандидоза) се предизвиква от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans),която нормално присъства в храносмилателната система на човека, но когато се наруши естествения баланс в организма,  се стига до инфекция.
Среща се предимно у новородени поради недоразвитие на имунната система, както и у възрастни пациенти с имунен дефицит, след продължително антибиотично лечение поради ефекта наречен “дисбактериоза” или при лица, страдащи от диабет.
При новороденото, млечницата е често срещана и безобидна гъбична инфекция, която се развива в устата му. Тя може да засегне и зърната на гърдите на кърмещата майка. Тази инфекция се развива в топла, влажна и сладка среда и затова устата на бебето и зърната на гърдите по време на кърмене са идеалното място за нея.

При много новородени млечницата се появява вследствие на преминаването на бебето през родовия канал по време на раждането (майката е имала вагинална гъбична инфекция по време на бременността и не е знаела за това). Причина за появата на млечница е също и приема на антибиотици от майката или от бебето след раждането. Антибиотиците, които слизат в кърмата унищожават „добрите” бактерии, отговорни за здравословната микрофлора. При бебета, родени с цезарово сечение, млечницата може да се развие, ако майката е приемала антибиотици веднага след операцията. Подобно е положението и при майки, които са приемали антибиотици против стрептококи група В непосредствено преди раждането.

Други фактори за възникването на млечница са употребата на контрацептиви съдържащи естроген, недостатъчната хигиена на кърменето, използването на влажни тампони за гърди или такива, които съдържат изкуствени материали, използване на биберон от бебето, грешки в диетата на майката, като например изкуствени подсладители и захарни изделия в голямо количество.
Тъй като млечницата може да се предаде от бебето на майката, е необходимо и тя, и бебето да се лекуват едновременно. В противен случай, инфекцията само ще се предава от единия на другия.

Ето и няколко от най-често срещаните симптоми на млечницата при кърмещите майки:
• сърбеж, порозовяване, зачервяване, изприщване, горящи зърна (може да са напукани); (имайте предвид, че когато зърната са порозовели и болезнени може да се касае за бактериална инфекция или дерматит, затова най-добре да се консултирате с лекар).
• дълбока, пронизваща болка по време и след кърмене. При някои майки болката при кърмене е толкова силна, че те почти не могат да кърмят. Тогава остава варианта кърмата да се изцежда и така да се дава на бебето;
• вагинална гъбична инфекция.

Повечето новородени бебета проявяват симптомите на млечницата, докато при по-големите те не се проявяват. Симптомите могат да бъдат:
• бели налепи по вътрешната страна на устните и бузите, които приличат на извара и не могат лесно да се отмият; ако забележите бял слой върху езика на бебето и никъде другаде, вероятно това е просто остатък от кърма.
• ако детето плаче, докато суче от гърдата или пък докато суче биберон-залъгалка, пие от шише; белите налепи може да причиняват болка на бебето и да го карат да се чувства некомфортно, ако инфекцията е тежка.
• неравни светло или тъмно-червени обриви по дупето на бебето с ясно очертани ръбове. Малки, червени пъпчици често появяващи се около краищата на основния обрив. Засегнатата област е зачервена и чувствителна, дори болезнена. Може да се разпространи по сгъвките на кожата около гениталиите и краката на детето.

Какво да правите?
Ако имате съмнения за млечница, се свържете с вашия лекар. Млечницата отшумява за няколко дена при правилно лечение. И бебето и майката трябва да се лекуват едновременно. Трябва да се има предвид, че кандидата може да е съпроводена и с други бактериални инфекции, така че, ако не се усеща облекчение, трябва да се обърнете към специалист.
При възрастни се провежда комбинирано орално (през устата) и местно лечение, като най често използваните лекарства са: 1. Орални (през устата) медикаменти: Нистатин; Фунголон; Низорал и 2. Медикаменти за местно приложение: Фунгостатин (Нистатин) суспензия за мазане в устата, и крем за приложение по други места по тялото; Дактарин орал гел за мазане в устата,и крем за мазане по други места по тялото. Други лекарства без лекарско предписание са антимикотичните препарати за мазане Lotrimin и Monistat. Те се прилагат върху зърната след всяко кърмене за период от една седмица до десет дена. Ако след това лечение няма резултат, би могло да бъде предписано и по-силното лекарство за перорална употреба Diflucan. За облекчаване на силната болка в гърдите, майката може да взема по 600 mgs ибупрофен на всеки шест часа (максимум 1,200 mgs в рамките на 24 часа), докато най-силните болки преминат и лечението започне да действа.

За лекуване на млечницата при детето, напоследък стандартно ( и с гарантиран ефект) се прилагат медикаментите-Фунгостатин (Нистатин) суспензия или Дактарин орал гел за мазане минимум 3 пъти дневно след хранене, като след тази процедура кърмачето не трябва да поема никаква храна или течности в продължение на 1/2 – 1 час. Ще трябва да го нанасяте върху белите налепи в устата на детето няколко пъти на ден в продължение на десет дена. Мазането трябва да се прави след кърмене, за да остане колкото се може по-дълго в устата. Вероятно лечението на инфекцията ще отнеме поне седмица.

Ако млечницата при детето не се изчисти, обадете се на лекаря си. При някои бебета тя се появява и в областта на пелените. В този случай лекарят ще ви предпише антимикотичен крем с приложение в областта на пелените.

Алтернативен метод на лечение е нанасянето на 1% разтвор от синя тинтява (ще го откриете в аптеките) в устата на бебето. Тъй като има силни багрилни свойства, всичко, до което се докосне устата на бебето, ще се изцапа. Синята тинтява е по-ефективна от Нистатина, тъй като прониква в мембраните на лигавицата и унищожава гъбичките.
Много е важно да се спазват следните хигиенни правила за предотвратяване на повторно инфектиране: често измиване на ръцете и зърната на гърдите, изваряване по 20 мин. на всички шишета, биберони, играчки, които са в контакт с бебето, използването на памучни пелени вместо памперси за определен период, дезинфекция с белина на дрехите, сушене на слънце на прането.

За да заселите „добрата бактерия” lactobacillus acidophilus, която поддържа здравословната микрофлора в стомашно-чревния тракт, ще е необходимо да обърнете внимание на хранителния си режим. Яжте кисело мляко, което съдържа живи lactobacillus acidophilis. Излагайте гърдите си на слънце и оставете зърната си да изсъхнат на въздух между храненията.