«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Нощното кърмене-трикове и истини

Всяко дете има свои лични потребности от сън. В началото на живота си почти всички бебета се будят нощем, понякога многократно. След няколко седмици едни започват да спят по-дълго, други продължават да се събуждат нощем и доста време остават будни и активни. Вие можете или да се наслаждавате на интимността и усамотението на нощното кърмене, или да се поддадете на изтощението и да дадете воля на натрупаното напрежение. Сама избирате. Но помнете: като майка, през нощта имате две цели: да си починете вие самата и да отговорите на хранителните и емоционални нужди на кърмачето.

Не забравяйте целта на родителските грижи през нощта. Не можете насила да накарате детето да спи. Ролята ви като родител е да създадете условия, които предразполагат сънят да обземе детето естествено. За да постигнете тази цел, ще трябва да положите много усилия и грижи, да бъдете търпеливи и бебето само ще се справи с останалото. Не бива да оставяте бебето да плаче, като по този начин го лишавате от родителска утеха и любов. Това може да доведе до негативно отношение към съня. Много по-лошо: бебетата се научават, че не могат да разчитат на родителите си.  А междувременно, майката и бащата губят от чувствителността си спрямо сигналите, които им подават децата.
Гледайте на нощното кърмене реално. Не си създавайте предварително нагласи как бебето ще спи през нощта. Така ще ви бъде по-лесно да се примирите с безсънието. Може да имате спокойно бебе, което се храни на равни и предвидими интервали през деня и спи по 4-6 часови интервали, за късмет, през нощта.
Разберете, че когато бебето се буди често да суче, то го прави, за да се развива – физически, емоционално и интелектуално. Почти всички бебета интуитивно знаят колко да сучат, за да се нахранят и успокоят. Помнете, че на тази възраст това, което бебето иска е това, от което се нуждае. Така че когато то се събуди през нощта да суче, уважете желанието му. Бебето наистина има нужда да суче.
Експериментирайте с различни техники за спане. Няма правилно или неправилно място, на което бебето да спи. Каквото и да правите, така че семейството да спи през нощта, то значи е подходящо за вас. Обстановката може да се променя през различните етапи от живота на бебето.
Давайте на детето да суче често през деня. Когато бебетата растат, те стават по-заети през деня и забравят да ядат и съвсем нормално наваксват пропуснатото през нощта. Това се случва на бебетата след 6-я месец. В този случай майката трябва да е тази, която кърми “на поискване” през 3 часа през деня, така че да не се налага често хранене през нощта.
Напълнете стомахчето преди да легнете. Събудете бебето точно преди вие да си легнете. Ако бебето заспи на гърдата в 9, а вие си лягате в 10:30, то тогава бебето може да ви събуди в 11:00 или 11:30: точно тогава, когато едва сте успели да заспите. По-добре е да дадете на бебето да суче, дори и без да го будите, така че да напълни стомахчето си преди вие да си легнете и двамата да се насладите на по-дълъг интервал сън.
Сменете памперса преди хранене. Ако памперса на бебето е мокър или мръсен, сменете го преди хранене, така че то да заспи веднага след хранене.
Да оригнем ли бебето, което се храни през нощта? Много бебета сучат по-спокойно през нощта. Те поглъщат по-малко въздух и няма нужда да бъдат оригвани.  Дори ако трябва да помогнете на бебето да изкара въздух след кърмене в легнала поза, няма нужда да ставате или сядате. Подкрепяйте бебето изправено с главичка и коремче срещу вашето тяло и потупвайте по гръба докато си оригне.
Изправете бебето под ъгъл около 30 градуса. Повечето бебета могат да сучат легнали на плоска повърхност, някои бебета имат гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) и се събуждат със стомашни болки по време или след хранене. При храненето на бебета с ГЕР, земното притегляне е най-големият ви съюзник. Вместо да кърмите бебето в легнала позиция на плоска повърхност, издигнете бебето под ъгъл между 30 и 45 градуса и дръжте бебето изправено 10-на минути след хранене докато земното притегляне изпразни стомаха.
Нощното кърмене подържа добрата лактация. Как става това? В предната част на хипофизата (жлеза в главния мозък) се изработва хормонът пролактин. Пролактинът стимулира образуването на кърма в клетките на млечните жлези. Всеки път, когато детето суче от гърдата, се стимулират нервните окончания около ареолата и зърното. Те изпращат сигнал в предния дял на хипофизата и отделяният хормон пролактин започва да работи, благодарение на което се образува кърма за следващото кърмене. По този начин процесът на сучене стимулира образуването на кърма. А Нощно време хипофизата отделя най-много пролактин.

В заключение, на тези които твърдят, че нощното хранене на бебето е вредно и „стомахчето трябва да си почива”, ще отговоря следното: Стомахчето е създадено да обработва храна и „почивката на стомахчето” на нормален език се нарича глад 😉 Гладът е неприятно усещане за нас възрастните, а какво остава за бебето, за което гладът е многократно по-страшен. Да давате на бебето вода или да го люлеете до припадък в момент, в който то има нужда от храна е нездравословно и стресиращо за бебето, а също и една от честите причини за намаляване на кърмата.

www.askdrsears.com