«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Жълтеница при бебетата

Бебешката жълтеница, наричана още хипербилирубинемия, се среща при (почти) всички новородени. Изразява се в жълтеникаво оцветяване на очните склери и кожата, която при натиск запазва белезникав отпечатък за няколко секунди. Това е нормален процес, за който дори се смята, че има защитни функции, като например предпазване на бебето от ефекта на свободните радикали на кислорода. Жълтеницата се получава, когато жълт пигмент на име билирубин се натрупва в тъканите, особено в кожата, където може да се види като жълтеникаво или оранжево оцветяване. Най-честият тип жълтеница, която прекарват повечето бебета, се нарича нормална или “физиологична” жълтеница. Физиологичната жълтеница не е болест – тя е безопасно състояние без неблагоприятни последствия докато количеството на билирубина е под опасните граници.

Какво представлява жълтеницата? Преди да се родят, бебетата се нуждаят от големи количества червени кръвни телца за извличане кислород от майчината кръв. Непосредствено след раждането, когато започнат сами да вдишват кислород от въздуха, те вече не се нуждаят от ембрионалния си хемоглобин. Червените кръвни телца, съдържащи ембрионалния хемоглобин, сега трябва да бъдат разрушени и изхвърлени от телата им. Билирубинат е страничен продукт от разпадането на тези кръвни телца, елиминира се от кръвта чрез работата на черния дроб и се изхвърля чрез изпражненията. Акумулира се в мекониума (ембрионалните изпражнения през първите дни след раждането) и ако не се изхвърли от тялото, може да се реабсорбира в бебешкия организъм. Незрелият черен дроб на бебето може да не успее да обработи и изхвърли достатъчно бързо билирубина през първите дни след раждането и  така често се развива жълтеница. Това е особено обичайно за преждевременно  родените бебета.

Черният дроб преработва билирубина във вид, който може да се изхвърли от тялото. Ако все пак дробът не функционира добре, както се случва при някои инфекции, или пътищата, по които билирубинът се придвижва към червата са запушени, този преработен билирубин може да се натрупа в кръвта и също да предизвика жълтеница. Когато това стане, преработеният билирубин (т.нар. свързан билирубин), се появява в урината и я оцветява в кафяво. Този кафяв цвят е знак, че жълтеницата не е от обикновения вид. Жълтеницата, която се дължи на свързан билирубин, винаги е ненормално явление, често е опасна и трябва да се изследва внимателно и веднага. Освен в някои изключително редки случаи на заболявания на метаболизма, кърменето може и трябва да бъде продължено.
Билирубинът се измерва в милиграми на децилитър кръв, или мг/дл. Средното ниво за възрастен е 1 мг/дл. В общия случай средното доносено бебе има пиково ниво от 6мг/дл на 3-4 ден от живота си. Нивата обикновено спадат на около 2-3 мг/дл до края на първата седмица, постепенно достигайки нивото за възрастни от 1мг/дл до края на втората седмица. Обичайното време, за което черният дроб на новороденото узрява достатъчно, за да се справи с производството на билирубин в кръвта е една-две седмици. Важно е да се знае следното: няма доказателства, че нива на билирубина под 20мг/дл през първата седмица от живота и под 25мг/дл след това, имат някакви вредни последици върху здравите, доносени бебета.
Видове жълтеница. Важно е да се разбират разликите между видовете жълтеници, понеже всяка от тях има различни причини, последствия и лечение. Има три вида жълтеница: нормална, или физиологична жълтеница, засягаща мнозинството новородени; патологична жълтеница, причинена от медицински състояния като кръвна несъвместимост (най-честата причина), както и преждевремненно раждане, инфекция, увреждане на черния дроб от рубеола, сифилис, токсоплазмоза и метаболични проблеми като хипотироидизъм; и късна жълтеница, или жълтеница, предизвикана от кърмата – вероятно причинена от фактор в кърмата при някои майки, който явно забавя или удължава изхвърлянето на излишния билирубин.

Физиологичната жълтеница засяга до някаква степен почти всички новородени. Тя преобладава в определени етнически групи, като китайци, японци, корейци, испанци и местните жители на Америка. Преждевременно родените бебета, както и тези с ниско рождено тегло, са по-предразположени към развитие на жълтеница. Бебетата, които не се хранят достатъчно често през първите дни и които не се изхождат често, също е по-вероятно да развият жълтеница. Това подчертава важността на честото кърмене през първите дни. Коластрата има разхлабващо действие. Билирубинът се натрупва в  бебешките екскременти и ако те не се изхвърлят, се връща отново в циркулация в организма. Честото изхождане води до спадане нивото на билирубина.

При бебета с физиологична жълтеница пикът на билирубиновото ниво е между третия и петия ден от живота им и обикновено е около 12-15 мг/дл. Нивото на билирубинасе следи чрез кръвни тестове взети от петата на новороденото. Ако нивото бързо се повишава или е 20мг/дл и нагоре (при недоносени деца се работи с по-ниски стойности), често се предлага фототерапия. Това е лечение чрез излагане кожата на бебето на синя светлина, която разрушава билирубина и така улеснява отделянето му. Преди години медицинските сестри забелязали, че бебетата в леглата до слънчеви прозорци имат по-ниски нива на билирубина. Тогава учените откриват, че фототерапията води до бързо спадане нивото на билирубина. В повечето случаи, нивата на билирубина спадат бързо след началото на фототерапията и веднъж почнали да падат, почти винаги продължават да намаляват. Обикновено е достатъчен един или два дни такова лечение. Фототерапията увеличава потребността от течности на бебето. Ако то суче добре, то честото кърмене ще бъде достатъчно, за да се навакса тази увеличена потребност. Ако обаче чувствате, че бебето има нужда от повече течности, додавайте изцедена кърма

Ето някои препоръки за предпазване и/или лечение на нормалната, физиологична жълтеница:

  • Хранете бебето си от рано и често. Помнете, че коластрата действа като слабително и честото изхождане понижава нивата на билирубина. Следете уринирането и изхождането на бебето;
  • Избягвайте даването на вода. Само 2% от булирубина се изхвърля с урината, а 98% – с изхожданията. Коластрата и млякото съдържат мазнини, кото стимулират чревната перисталтика, а водата може да напълни стомаха и желанието на бебето за сукане да намалее;
  • Давайте на бебето да се храни поне през два часа и се стремете да го държите будно по време на сукане. Една от последиците от жълтеницата е сънливостта, особено ако бебето е подложено на фототерапия;
  • Дохранвайте с вашата изцедена кърма. Ако бебето ви е поспаливо на гърдата и има по-малко от три по-сериозни изхождания за 24 часа, изцеждайте кърма след хранене и му я давайте (за препоръчване е да не се дава с шише на този етап, понеже бебето може да се обърка от гумения биберон, когато е само на няколко дни). Използвайте гутатор, спринцовка, чаша или сонда за хранене, ако е възможно.
  • Излагайте бебето на индиректна слънчева светлина. Съблечете го по памперс и го внесете в много слънчева стая. Кожата му е много чувствителна, така че никога не го излагайте на директна слънчева светлина.

Патологичната, или анормална жълтеница е причинена от медицински състояния и обикновено се открива при раждането или през първите 24 часа след това. Нивата на билирубина често скачат бързо (с 0.5мг/дл или повече за час). Коластрата и млякото, което бебето получава , ще активират чревната перисталтика, ускорявайки елиминирането на билирубина от тялото. В някои екстремни случаи  може да се приложи кръвопреливане. Това е най-бързият начин за сваляне нивото на билирубина, но рядко се налага в наши дни, понеже фототерапията обикновено е ефективна.
Кърмаческа жълтеница (late-onset, breastmilk jaundice). Този тип жълтеница се проявява през втората седмица от живота и пиковете на билирубина са около десетия ден или по-късно. Тя засяга много малък процент деца (между 2% и 33% в зависимост от дефиницията на граничното ниво на билирубина за наличие на жълтеница – обикновено между  5 и 10мг/дл). Количеството на билирубина може да остане повишено седмици, дори месеци, но в крайна сметка спада до нормалното ниво за възрастни – 1мг/дл. Диагнозата се поставя на здраво, добре развиващо се бебе, и то само след като са изключени всички патологични причини за жълтеницата. Често този тип жълтеница е наследствена, всички кърмени бебета  в едно семейство най-вероятно ще я развият. Никой не е сигурен защо се появява, но изглежда има нещо в млякото на някои майки, което повишава реабсорбцията на билирубина или намалява чернодробната му преработка. Когато на бебето временно се дава  адаптирано мляко като заместител или добавка към майчиното мляко, нивата на билирубина спадат бързо, повишавайки се отново когато бебето се върне на хранене изцяло с кърма.  Въпреки това продължаването на кърменето по никакъв начин не може да навреди на бебето.

 

Източник: breastfeeding-basics.com, bg-mamma.com