Site icon Дневникът на принцесите

Нов имунизационен календар за 2015г.

От  месец  ЯНУАРИ 2015г. в  България  се  въведе  нов  имунизационен  календар, който включва задължителните планови имунизации и реимунизации, като същите се заплащат от НЗОК (Национална здравноосигурителна каса).

За сведение имунизация се нарича поставянето на една или няколко дози от една определена ваксина с цел постигане на едно достатъчно високо ниво на имунитет (имунна защита) срещу болестта за която е предназначена ваксината. Реимунизация е поставянето след определен период на допълнителна доза от същата ваксина,чието предназначение е поддържане на имунитета срещу болестта във времето.
Каква е разликата между имунизация и ваксинация? Имунизацията може да бъде пасивна-чрез преболедуване от една инфекциозна болест също се изработва имунитет срещу нея в организма на човека. Докато ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на ваксина ( живи, но неопасни или мъртви микроби,или части от тях, срещу които организмът изработва антитела или бели кръвни клетки предпазващи го от истински опасните бактерии и вируси и така, дори при зараза, болестта ще бъде преодоляна много по-леко и бързо).

Кои  са  новите  имунизации от 2015 г.  ? Въвежда  се  шествалентна  ваксина – срещу  Дифтерия – Полиомиелит – Тетанус – Коклюш – Хемофилус В – Хепатит В, т.е. към  предишната Пентаксим/Pentaxim е прибавена  компонента  срещу  Хепатит  Б. Промяната касае всички, родени след 1 юни 2014 г.

Изпълнението на ваксините от имунизационния календар е задължително за всички граждани на Република България, като за отказ от това задължение, пациентът или неговите родители (когато е под 18г.) подлежат на финансова санкция от РИОКОЗ (бившата ХЕИ). Смисълът на тази мярка е да не остават неимунизирани лица, тъй като те представляват опасност и за обществото като болни и заразоносители (преносители) на опасни инфекциозни заболявания.

НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ (по желание на родителите).

От мес. ноември 2012г. е въведена незадължителна ваксина против HPV (човешки папилома вирус), Cervarix или Silgard по избор на родителите.Ваксината е безплатна! А от 1 април 2010г към препоръчителните имунизации се добави имунизацията срещу ротавирусна инфекция. С тази ваксина, която се приема през устата, детето може да бъде имунизирано между 6-седмична и 6-месечна възраст, като интервалът между първата и втората доза трябва да е най-малко 4 седмици. Допълнително детето може да бъде имунизирано срещу менингококов менингит за тип А и за тип С, хепатит А и грип. Тези ваксини не се заплащат от НЗОК. Подробно за тях може да прочетете тук.

Exit mobile version