«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Сървайвърски хляб

dscn0316Една много лесна и бърза рецепта, с която винаги можете да имате пресен и топъл хляб на масата за по-малко от час. А още по-хубавото й е, че съставките, с изключение на водата, са изцяло сухи, с голяма трайност и лесни за съхранение. Затова и аз му викам „Сървайвърски хляб“ 🙂

Съставки:

500 гр. брашноdscn0317
6 с.л. мляко на прах
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л лимoнена киселина (или 1 ч.л. лимонов сок)
500 мл.вода

Смесете всички сухи съставки в голямам купа и след това добавете водата. Разбъркайте на ръка, докато сместа стане хомогенна и сложете в тавичка, покрита с хартия за печене. С нож направете кръст отгоре на тестото, за да „излязат феичките“ 🙂 Поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин., докато горната част стане тъмно златиста. Когато хлябът е готов, изкарайте го от тавичката и го увийте в кърпа за 10 мин.

С удоволствие споделям, че в къщи ние сами си приготвяме и брашното. Домашната мелничка за зърно се оказа една от най-добрите ни инвестиции, като за направата на този хляб е нужно точно едно пакетче пшеница за покълване.

Ако пък желаете да разнообразите вкуса на хляба /оригиналната рецепта е на тъй наречения Irish soda bread/, към основните съставки можете да добавите и: 1.с.л. кимион или копър; 1 с.л. настъргана кора от лимон или портокал; 1/2 ч.ч. стафиди.