«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Кои растения са опасни за нашите деца

Когато вашето мъниче стане мобилно и с радост открие колко интересен е светът наоколо и с безкрайното си любопитство иска да пипне и опита от всичко, време да се огледате за опасностите по пътя му, дори и това да означава временно да се разделите с любимите си растения, докато  дечко започне да разбира какво е това „опасност”.

За да можем да сме спокойни и да реагираме адекватно в създала се ситуация, е нужно не само да познаваме растенията, но и да знаем как да реагираме, в случай че детето ни пипа, къса, мирише или лапне отровно растение.

Важно е да говорим с децата си за опасностите, които крият някои растенията, от които не бива в никакъв случай да вкусват, да им обясним защо и да ги предупредим да не слагат в устата си нищо, за което не са абсолютно сигурни, че става за ядене, да наложим пълна забрана да берат сами гъби, и особено пък да ги опитват.

Ето кратък списък на някои отровни растения:

Дифенбахия (Diffenbachia)-едно от най-популярните декоративни растения, съдържа отрова във всичките си части. При попадане върху кожата или лигавиците тя причинява силни изгаряния.
Филодендрон (Philodendron) и Монстера (Monstera deliciosa)– Отровният сок на листата му е много опасен за очите и при контакт с кожата причинява изгаряния.
Кала (Zantedeschia aethiopica)-отровен е сокът на растението.
Аглаонема (Aglaonema)– отровен е сокът на растението.
Еуфорбия (Euphobia)-Всички части на растението, включително семена и корените, са отровни. Причинява тежки изгаряния, дори мехури, възпаление на кожата, а при попадане в очите може да доведе до временна слепота. Животните, например козите, са имунизирани срещу токсините в растението, но те могат да се предадат чрез млякото им.
Азалия/Рододендрон (Azalea indica/Rhododendron ) съдържа отровни вещества в листата и нектара. Те могат да предизвикат секреция от носа, слюноотделяне, сълзене и дори повръщане.
Бровалия(Browallia) отровате се съдържа във всички части на растението. Отравянето с Бровалия причинява гадене и сънливост.
Адениум (Пустинна роза) съдържа отрова в стъблата и листата. Тя причинява възпаление на кожата и други алергични реакции.
Глориоза (Gloriosa)– съдържа отрова във всички части на растението. Ако тя попадане в организма, в големи количества, предизвиква диария, повръщане и гадене.
Фикусите( Ficus Benjamina, Ficus Elastica и т.н.) – съдържат отрова в стъблата и листата, заради сока, който изпускат. Той може да предизвика алергична реакция и възпаление на кожата.
Олеандър, зокум, (Nerium oleander)– Всички части на растението са отровни, особено листата. Симптоми при отравяне: стомашно-чревни оплаквания с болки в корема, гадене, диария, рядко нарушение на сърдечния ритъм. Първа помощ: приемане на много течности и евентуално активен въглен на таблетки.
Момина сълза (Convallaria majalis)– Отровни са преди всичко червените семена (юли-август), както и цветовете, и младите листа, дори съдържащия се в цветята нектар. Симптоми при отравяне: гадене, повръщане, смущения в зрението, рядко нарушения на сърдечния ритъм. Първа помощ: най-добре е да потърсите лекарска помощ; прием на активен въглен на таблетки.
Татул (Datura stramonium)-силно токсично растение. Всичките му части са силно отровни. В по-големи дози приемането му е дори смъртоносно. Съдържа алкалоиди, които водят до халюцинации. Симптоми при отравяне: зачервена, гореща, суха кожа, разширени зеници на очите, силно сълзене, повръщане, диария, жажда, обърканост и неадекватност, сърдечни смущения. Първа помощ: Незабавно идете в болница!
Беладона (Atropa belladonna)– Известна е още под имената лудо биле, старо биле или отровно биле. Беладоната е силно токсично растение, съдържащо алкалоида атропин. Има случаи на деца, отровени само от три плода, а добре сдъвкано листо може да бъде смъртоносно за възрастен човек. Коренът най-често е най-отровната част на растението. Симптоми при отравяне: веднага след изяждането на няколко плодчета зениците на очите се разширяват, появява се усещане за сухота в устата, ускорено сърцебиене и халюцинации, кожата се зачервява, тялото се усеща прегряло. Първа помощ: Незабавно идете в болница!
Жълта акация (Cytisus laburnaum)– Цветовете и семената му (приличат на бобчета) са силно отровни. Симптоми при отравяне: веднага след изяждането се появява усещане за парене в устата, гадене, повръщане, треперене до застрашаващ живота колапс на кръвообращението, придружен от задух и спиране на дишането. Първа помощ: Незабавно идете в болница!
Жълт цветилник (Sarothamnus vulgaris)– Отровни са преди всичко цветовете и семената. Симптоми: повръщане, диария, при големи дози колапс на кръвообращението. Първа помощ: приемане на много течности, таблетки с активен въглен, измиване на контактната кожа или лигавица. При поглъщане на повече от 5 семена и липса на спонтанно повръщане е задължителна консултацията с лекар.
Жълт Жасмин  (Gelsemium sempervirens)-Нарежда се сред 20те най-отровни растения в света. Всички части на стението съдържат токсичното вещество стрихнин. Може да предизвика дразнене на кожата при чувствителни хора. Има случаи на деца, които са объркали това цвете с орловите нокти и са се отровили като са смучили нектара му, който е токсичен дори и за пчелите.
Страшник, меча стъпка ( Acantus mollis)– Най-вече сокът от стъблото е отровен. Понякога е достатъчно само едно докосване. Симптоми при отравяне: парещо, сърбящо зачервяване на контактната кожа, след 1-2 дни на пострадалото място се появява кожно възпаление с мехури. Първа помощ: пострадалото място трябва бързо да се измие, да се намаже с противооточен гел и да не се излага на слънце.
Кармихаелова самакитка (Aconitum carmichaelii) – известно също като леопардовата отрова, проклятието на жените. Дори минимално количество от съдържащата се във всички части отрова аконитин е смъртоносно. Китайски и японски племена са използвали за лов и за военни цели стрели, намазани със сока му. Пречистеният аконитин парализира двигателните и нервни функции на човека, води до анестетичен ефект на кожата. Ако се погълне която и да е част от растението, това води до забавен пулс, сърцебиене, спад на кръвното налягане.
Сангвинария (Sanguinaria Canadensis, Bloodroot) – Съдържа морфин и токсини, които са концентрирани в коренището на растението. Тези токсини убиват клетките, при контакт с кожата унищожават тъканите и водят до образуването на болезнедни струпеи.
Делфиниум, Ралица (Delphinium consolida L. / Larkspur) -Всички части на растението съдържа алкалоида делфинидин, който е  токсичен и причинява повръщане и смърт както при хора, така и при животни. Парализира сърдечната, двигателна и нервна система. Отровен е при концентрация на алколоида от 0.4 до 0.6%; младите листа са по-силно отровни, още по-токсични са семенните шушулки.
В малки количества, екстракти от растението се използват в билковата медицина, но това не е препоръчително.
Опиум – съдържа токсични вещества, известни като морфин и опиати – алкалоид. Сока на растението причинява затруднено дишане, кома, сърдечен или дихателен колапс. Дозата от 120-250 мг. е смъртоносна, тя се съдържа в около 2 гр. опиум. Редовната му употреба може да доведе до отклонения или физическа зависимост.
Бучиниш (Conium maculatum) – известен също като канадска ела. Цялото растение съдържа до 2% пиперидинови алкалоиди. С прецъфтяването на растението, съдържанието на алкалоидите в листата силно намалява, но пък се натрупват в плодовете. Пиперидиновите алкалоиди са летливи и при изсушаване на растенията количеството им намалява. Може да доведе до спад на дихателните функции и смърт поради парализа на дихателната мускулатура и липса на приток на кислород към сърцето. Поглъщането на 6 до 8 свежи листа от възрастен човек е смъртоносно. Това количество съответства на 100 mg от съдържащия се в растението отровен алкалоид кониин. Сократ е умрял след отравяне с бучиниш. За медицински цели се използват плодовете (отвара), надземната част (лапи).
Pokeweeds – известен също като pokebush, pokeberry, pokeroot, inkberry, мушкам, съдържа отровни вещества като phytolaccatoxin и phytolaccigenin. може причини сърбеж, повръщане, задух, изпотяване, спазми, тремор, водниста диария и гърчове. При тежки отравяния причинява забавено дишането, сърцебиене, виене на свят, припадъци, кома и дори смърт.  Ако обаче билката се използва правилно, тя е средства за защита срещу инфекции на горните дихателни пътища, инфекции, ревматизъм, язви, артрит и краста.

Мерки при първа помощ при растително отравяне:

1. Oткрийте какво растение е погълнало детето и вземете със себе си образец, в случай, че ви се наложи да потърсите специализирана помощ.
2. Веднага го накарайте да изпие големи количества течности (негазирани, неподсладени и без мляко!, напр. разреден плодов сок), за да се разгради отровата и да се подпомогне по-бързото й отвеждане извън организма.
3. Обилно изплакнете устната кухина или измийте контактното място по кожата.
4. При силно отровни, непознати ви или приети в големи дози по-слабо отровни растения идете незабавно в болница. Контакти за гр. Варна

  • Спешен детски център (в Терапията) 052 302 851
  • Токсикология (Военоморска болница) 052 386 382 или 052 386 336

Рани, предизвикани от растенията
Природата е направила някои растения способни за самоотбрана, снабдявайки ги с бодли, шипове, иглички. Всеки човек поне веднъж е изпитал колко болезнено може да бъде убождането на кактусите. Твърдите листа на юката (Yucca), а и на някои видове агаве и алое също оставят драскотини и рани, ако случайно си ги закачил при почистване. А ако децата се увлекат в бурна игра и се убодат, травмата може да бъде и по-сериозна.