«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Прощъпулник – традиция и обичаи

С този ритуал се отбелязва един от важните етапи в развитието на твоето малко съкровище и се гадае/предопределя професията, към която ще се ориентира, когато порасне. В различните краища на България прощъпулникът се нарича по различен начин – престъпулка, пощръпулник, прощъпалник, престъпване, преходница.

Прощъпулник се нарича ритуалът, който се организира, когато детето направи първите си стабилни крачки без твоя помощ.

Много често прохождането на детето съвпада или е около първата му годинка, така че понякога родителите съчетават рождения ден с прощапулника. Логиката е – детето трябва да ходи стабилно и вече рядко да пада, а след прощъпалника съвсем да спре. Най-добре е детето да си ходи самостоятелно, иначе рискуваш да пропълзи след питката.

Според църковните вярвания прощъпулникът се прави в понеделник, сряда (за да не сяда, демек, т.е. да е работно и разтропано) или неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи, но днес повечето семейства предпочитат уикенда.

Покани близки роднини и приятелчета на малчугана, които заедно с теб да станат свидетели на това важно събитие в живота му.

В деня на прощъпулника ти или човек с двама живи родители трябва да замесите обредна питка.

Преди да я изпечеш, може да накараш детето да стъпи върху нея, за да остави отпечатък от крачето си в тестото.

Питката се дава на човек, който ходи бързо и е пъргав.

Той прави няколко бързи крачки из дома, имитирайки тичане, стремейки се да не се спъва; това се прави, за да расте детето пъргаво и сръчно.

Постели бял чаршаф на земята и в далечния му край нареди вещите, които сте избрали с таткото.

Внимавай те да не са му познати или с ярки цветове, защото идеята е малчуганът свободно да избере един от тях, който ще символизира заниманието му. Не прекалявай и с броя на предметите. Може да ги подредиш на земята или върху малка масичка.

Търкулни хляба към тях, за да тръгне детето в тази посока, но се погрижи да е предварително нахранено, защото в противен случай може да се хване за питката.

Търкулването на питката символизира пътя на детето , вървежа, както питката гладко се търкаля, така и на малкия да му е гладко ходенето. Според поверието първият предмет, който детето вземе, определя професията му.

Не забравяй, че според обичая, бъдещата му професия ще се определи от специално подбрани и наречени от родителите предмети. Затова е много важнопредварително да сте нарочили кой предмет коя професия ще символизира, а не да импровизирате след като мъника вече е избрал.

Някои хора поставят питката на маса и на нея нареждат предметите. Това се прави с цел детето да не тръгне и да хване питката, а не подредените вещи. След като твоето малко съкровище е направило своя избор, време е за всички ви да се повеселите и да опитате обредната питка за здравето на мъника. Питата се поднася с мед и сирене, но не забравяй първото залче да дадеш на малчугана. Според обичая всеки, който си вземе от нея трябва да обиколи около масата тичешком, за да му върви по пътя напред и то да ходи гладко.

Какви предмети може да сложиш на прощъпулника и какво символизират?

  • Книга – учен, учител, писател
  • Химикал – писател, журналист
  • Игла, кука, конец – шивач, моделиер
  • Компютърна мишка или клавиатура – компютърен специалист
  • Дреха – дизайнер, стилист
  • Кубче – архитект, строител
  • Спринцовка, слушалки, термометър – лекар, медицинска сестра
  • Отвертка – техник, инженер
  • Ножица, гребен – фризьор
  • Топка – футболист, спортист
  • Черпак – готвач, кулинар
  • Вестник, тефтер – журналист, репортер
  • Играчка – актьор
  • Касета, диск, китара – музикант
  • Портфейл – банкер, финансист, бизнесмен
  • Фотоапарат, Снимка – фотограф
  • Бижу – бижутер, модел / мистър
  • Международен паспорт – дипломат

Ето и една примерна рецепта за обредна питка:

Вита пита

Продукти:

2 яйца (част от 1 жълтък с малко вода отделете за намазване отгоре), 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 300 гр. вода, 1 мая, 1 кг. брашно, 1 пакет чисто масло (разтопено)

Приготвяне:

Омесват се: вода+мая – сол+захар – яйца – брашно – меси се около 30 мин. Разделя се на 6 топки, които се разточват / раздърпват като мекица. Между тях се маже с маслото и се редят една върху друга. Може да се сложе и сиренце. „Мекиците” се завиват на руло и се усукват като пешкир. Тук има два варианта. Единия е да се нареже „пешкира” на парчета по около 4 пръста дебели и да ги наредите в тавата (намазнена) обърнати настрани. Или – „пешкира” да се навие на охлюв и да се сложи в тавата(намазнена).  Втасва около 30 мин. Намазва се отгоре с жълтък, смесен с малко вода. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40 мин.

Една мисъл относно “Прощъпулник – традиция и обичаи”

Коментарите са изключени.