«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Никулски хляб

Продукти:

850 гр брашно
250-300 мл вода (топличка)
1/2 кубче прясна мая
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л зехтин
1 с.л оцет

Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), добавяме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по-средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета (той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво). Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото го омесваме, като целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. Връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. Премесваме.  Откъсваме едно парче тесто за фигурките.

Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно за да стане по-твърдо. Разточваме го  и изрязваме характерните за обредния хляб пластики – лодката на св.Никола, риба и кръст. Люспите на рибата може да направим с помощта на сламка. Самите фигурки леко навлажнете и закрепете върху питата.

Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 45 минути. Малко преди да е готов хляба, намазваме със зехтин питата (без фигурките) – за да се отличават по-добре.

Източник: hera.bg