«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Високата температура при децата – как да се борим с нея

Високата температура (Фебрилитет) не е заболяване, а симптом на много и разнообразни заболявания, но въпреки това предизвиква сериозни оплаквания, като отпадналост, главоболие, болка в ушите, обрив и др. При повишена температура бебето е неспокойно, плачливо или отпуснато, сънливо. Дишането и сърдечните му дейност са учестени, кожата на лицето и тялото е топла, зачервена, докато ръчичките и ходилата могат да бъдат студени. С повишена температура протичат инфекциозните заболявания, причинени от вируси (грип или настинка, как да ги различаваме), бактерии и гъби. Много неинфекциозни заболявания (алергични, имунни, злокачествени) също протичат с повишена температура. Температурата може да се повиши и след имунизации, при растеж на ново зъбче, след физическо натоварване, след прием на горещи течности и храни, при прегряване, при стрес.

Как да измерим температурата:

За да измерите най-точно температурата, това трябва да стане 30 минути след като детето се е успокоило (след като е плакало, тичало) или станало от сън, пило е гореща напитка или е яло топла храна. Аксиларно (под мишницата) – този метод дава сравнително точни резултати, стига детето да стои мирно достатъчно дълго. Ректално – този метод дава най точни резултати. Не забравяйте, че аксиларната температура е с 0,5 до 1 градус по–ниска от ректалната.  В устната кухина – резултатите са неясни, за по-точни резултати е нужно термометърът да се постави под езика, освен това върху резултатите може да окаже влияние и консумираната наскоро храна (например сладолед, топло мляко). На пазара се предлагат и дигитални термометри, които мерят температурата на слепоочието или в ушната мида.

Стойности на температурата:

При едно здраво бебе или малко дете нормалната  температура се движи в диапазон от 36,2 до 37,8 градуса, измерена ректално или аксиларно измерена – от 36 градуса до 37 градуса. Обичайно телесна температура е около 36,8 градуса. Тя обаче непрекъснато леко се покачва или спада в зависимост от времето на деня и от заниманията на детето. При едно здраво дете обикновено е най-ниска рано сутрин и най-висока – късно следобед. Тази промяна през деня обаче е много малка. Разликата между температурата, когато детето е в покой, и температурата, когато детето е в движение, е по-голяма. След като е тичало, температурата на напълно здравото малко дете може да е 37.6 – 37.8 градуса. Температурата се повишава например и след хранене. Понякога в края на заболяването, а също така в сутрешните часове при здрави бебета и малки деца температурата е под нормалната (до 36 градуса). Това не трябва да ви безпокои, ако детето се чувства добре.

Повишената температура условно се разделя на :

  • лека (субфебрилна) – до 38 градуса
  • умерена (фебрилна) – до 39 градуса
  • висока – до 40 градуса
  • много висока – над 40 градуса

При температура под 38 градуса не се налага лечение. Много клинични наблюдения показват, че даже и нелекувана, високата температура не може да надвиши 41 градуса аксиларно/42 градуса ректално. Човешкият организъм разполага със защитни механизми, които не позволяват неограничено покачване на телесната температурата.

Фази на висока температура.

Условно температурата минава през две фази – едната е когато се покачва, а другата е когато спира. Следващите любопитни факти ще ви помогнат да ги различите и да се противопоставите на температурата в аванс:

  • Ако детето е с висока температура, а тялото е студено, това е сигурен знак, че температурата ще се покачва още. Причината е, че организмът концентрира кръвта във вътрешността/коремната кухина/, а периферните кръвоносни съдове се стесняват. Това е първа фаза. В тази фаза, организмът на детето трябва да се затопля. Можете да направите сгряващи компреси (Арника или лимонов сок), които се слагат върху пулсиращите места – китките и глезените, да обуете на детето дебели чорапи, да го завиете с одеало или да му давате по малко топъл чай.
  • Когато китките и глезените вече са топли, това е втората фаза – чрез кръвта топлината на организма се отвежда към кожата, а кръвоносните съдове се разширяват, от което се отделя значително количество топлина. Тогава температурата спира да се покачва. Тук вече могат се прилагат и компреси за охлаждане – те не трябва да са леденостудени, а с около 2 градуса по-хладни от измерената температура на тялото.
  • Понякога отделянето на пот при децата е сигурен знак, че покачването на температурата е приключило окончателно.
  • Горещите прасци са знак, че температурата вече пада. След като температурата се нормализира, оставете детето леко облечено и леко завито.

За ползата и вредата от високата температура:

Каква е ползата от нея? Първо – под въздействие на повишената температура в мозъка се образуват вещества, които водят до сънливост, децата понижават физическата си активност, а това подпомага оздравителния процес. Освен това повишената температура води и до загубата на апетит, по–дългъг и по–дълбок сън по време на боледуване, повишеното образуване в организма на ендорфини (т. нар. вътрешни опиати), увеличаващи прага на възприемане на болката и др. Второ – леката до умерено повишена температура (до 38 – 38,5 градуса) помага на организма да се бори с инфекциите, като се подтиска растежа и размножаването  на някои болестотворни микроорганизми и се активира имунната система; макар че, за да се унищожат микробите чрез прегряване при такава температура, са необходими около 36 часа. Трето – температурата е ценен свидетел, че тялото се бори с някаква инфекция, като същинското лечение се провежда именно след установяване на причината. При много вирусни инфекции температурата се държи 2-3 дена, при някои бактериални – 3 – 4 дена, което помага на лекаря да прецени необходимостта от назначаване на антибиотик.

Високата температура е вредна защото: Високата температура обезводнява организма, води до сърдечна и дихателна недостатъчност, понижава кръвното налягане, нарушава кръвообращението в белите дробове, бъбреците и черния дроб. Високата температура е опасна, защото може да стане причина за фебрилен гърч и съпътстващите го рискове.

Как да се борим с високата температура

Температурата в стаята трябва да е около 19-22 градуса. След като мине периода на „втрисане“, разсъблечете детето. Правете компреси. Не е задължително да използвате оцет. Можете да използвате мокри чорапки (на ръцете/китките и на крачетата) или мокра долничка на пижама, ако температурата е много висока. След това завийте детето със суха хавлия и после одеалце. След 5 мин. сменяйте компресите, поне докато свалите температурата до 38 градуса. Ако завивате детето с мокър чаршаф, внимавайте областта на сърцето да остане открита. След това пак завийте с хавлия и одеало. Аз лично предпочитам направо да влезем в банята за един душ или вана – така хем детето се забавлява, хем се охлажда. Не бива водата да е студена, достатъчно е да е с нормална температура, защото от хладката вода детето ще започне да трепери, а треперенето повишава температурата. Когато правите обтривки с влажна кърпа, целта е  кръвта да стигне до повръхността на кожата и чрез изпарението на водата да се охлади. Не правете разтривки с алкохол, тъй като той прониква през кожата и може да предизвика у детето токсична реакция, освен това алкохолните изпарения дразнят дихателните пътища. При повишена температура, вследствие на ускорената обмяна на веществата, учестеното дишане и изпотяване, от организма се отделя вода и има риск от обезводняване (дехидратация) на детето. Давайте на детето да пие по малко и на често. Подходящи са плодовите компоти, прясно изцедените и разредени с малко вода, тъй като те съдържат по-голямо количество витамин С, натурални сокове, чайове. Избягвайте студените и газираните напитки, както и следните храни: яйца, зърнени храни, месо, орехи, сладкиши. Най-добре е изобщо да не настоявате детето с температура да се храни – това допълнително ще покачи температурата му. Но ако поиска някоя определена храна, дори и например това да е вафла, не му отказвайте. Запомнете, че нито противотемпературните средства, нито влажните обтривания няма да понижат температурата на детето до нормалната. Ако то има 39,5 градуса, може да успеете да я смъкнете до 38 градуса.

Кога да се обадите на лекаря:
• детето безутешно плаче;
• остава раздразнително дори след като температурата падне;
• има помрачение на съзнанието;
• правило е гърчове в миналото;
• има сковаване във врата, главоболие или непоносимост към светлина;
• диша трудно, въпреки че няма хрема;
• повдига му се, има повръщане или диария;
• поддържа висока температура повече от 72 часа.

Възрастта на детето има особено значение при определяне на лечението.

  • Новородени и кърмачета до 2 месеца – Повечето заболявания в тази възраст протичат със температура до 38,5 градуса. По-високи температури се срещат рядко. Прието е температура над 38 градуса, измерена ректално, да се счита за признак на заболяване. При около 10 % от децата с температура в тази възраст се проявяват сериозни бактериални инфекции (бактериемия, менингит, инфекции на пикочните пътища, пневмония, гноен артрит, остеомиелит).
  • Деца от 2 месеца до 36 месеца – Това е възрастта, в която децата най-често повишават температура, тъй като се срещат за първи път с различни инфекции и си изграждат имунитет. Най-честите заболявания в тази възраст са ринофарингит (хрема), тонзилофарингит (ангина), среден отит, възпаление на лимфните възли (лимфаденит), бронхит, бронхиолит. Температурата може да се повиши до 40 градуса. Възможно е влошаване на състоянието на деца с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. При стойности над 39 градуса ректално, детето тябва да бъде прегледано от лекар, да се постави диагноза и да се назначи лечение. Ако лекарят прецени, че детето може да остане за наблюдение вкъщи, родителите много внимателно трябва да следят състоянието му и при появата на тревожен според тях признак или влошаване, своевременно да го информират.
  • При по-големите деца заболяванията, които протичат с повишена  температура, по-лесно се локализират и откриват. В повечето случаи децата ги понасят по-леко, а родителите имат по-добър опит по отношение на преценката на температурното състояние и мерките, които да предприемат за понижаване на температурата и подобряване на състоянието на детето.

Препоръчва се лекарства за понижаване на температурата (антипиретици) да се прилагат при температура над 38 градуса, измерена аксиларно и влошено общо състояние. Не се препоръчва комбинирането на различни антипиретици за един прием. Даването на медикаменти трябва да става само при повишена температура, за да може да се следи състоянието на детето. Редовното даване на антипиретици може да маскира влошаване на състоянието и да забави поставянето на точна диагноза. Ефектът от лечението проличава минимум 1 час след приема на медикаментите.

  • от 38`C до 38,5`C (Лекарства с активна съставка Парацетамол)
    • Панадол
      • Възраст/кг.: От 4кг. до 42 кг. / от 2 мес. до 12 год.
      • Дозировка: 10-15 мг./кг., до 4 дози за 24 часа, макс. 3 дена
      • Интервал м/у приемите: През 4-6 часа
      • Трайност след отваряне: Срокът на годност на опаковката
      • Внимание: Редки нежелани реакции-напр. кожен обрив
    • Ефералган сироп / свещички (супозитории)
      • Възраст/кг.: От 4кг. до 32 кг. / от 1 мес. до 12 год.
      • Дозировка: 15 мг./кг., до 4 дози за 24 часа
      • Интервал м/у приемите: През 6-8 часа
      • Трайност след отваряне: Срокът на годност на опаковката
      • Внимание: Редки нежелани реакции-напр. кожен обрив
    • Калпол
      • Възраст/кг.: От 2 мес. до 12 год.
      • Дозировка: 10-15 мг./кг., до 4 дози за 24 часа
      • Интервал м/у приемите: През 4-6 часа
      • Трайност след отваряне: Срокът на годност на опаковката
      • Внимание: Редки нежелани реакции-напр. кожен обрив, диария
    • Рапидол табл. 125 мг.
      • Възраст/кг.: От 7 кг. до 25 кг./от 6мес. до 10 год.
      • Дозировка: 10-15 мг./кг., до 4 дози за 24 часа, макс. 3-5 дена
      • Интервал м/у приемите: През 6-8 часа, но не по-малко от 4 часа
      • Трайност след отваряне: Срокът на годност на опаковката
      • Внимание: Редки нежелани реакции-напр. кожен обрив
  • от 38,5`C до 39`C (Лекарства с активна съставка Ибупрофен)
    • Нурофен сироп / свещички (супозитории)
      • Възраст/кг.: От 3 мес. до 12 год.
      • Дозировка: 5-10 мг/кг., на 6-8 часа, до 3 дози за 24 часа, макс. 3 дена
      • Интервал м/у приемите: През 6-8 часа
      • Трайност след отваряне: До 6 мес. след отваряне.
      • Внимание: Риск от сърдечен инцидент!
  • над 39`C (Лекарства с активна съставка Метамизол)
    • Хексалгин
      • Възраст/кг.: Новородени над 3 месеца с тегло над 5 кг.
      • Дозировка: По 1 капка на кг. тегло. До 4 дози за 24 часа, макс. 3 или 5 дена. Да се приема с достатъчно количество течност.
      • Интервал м/у приемите: През 6-8 часа
      • Трайност след отваряне: До 6 мес. след отваряне.
      • Внимание: Риск от шок и агранулоцитоза! Може да предизвика гърч, аритмия, алергии, понижаване на кръвното налягане, усилване на кървенето.
  • Салицилова киселина – Аспирин
    • Ацетизал, Упсарин – Да не се дава на деца под 12 години и тегло под 30 кг. поради риск от появата на синдрома на Рей (Reye), който макар и много рядък е животозастрашаващ. Появата на продължително и упорито повръщане на фона на лечение с Аспирин трябва да се счита за признак на синдрома на Рей!

Листовка на пациента с пълна информация и точните дози на медикаментите може да видите тук: Панадол, Ефералган, Калпол, Рапидол, Нурофен, Хексалгин, Ацетизал, Упсарин.

Температурен ( фебрилен ) гърч.

Получават го 3 до 5% от децата във възрастта от 6 мес. до 5 години. Той е винаги провокиран от повишение на телесната температура, обикновено при стойности над 38 градуса и най-често е краткотраен (до 15 мин) генерализиран (обхващащ цялото тяло). Тялото е извито като дъга отворена назад, главата е извита в крайно задно положение, погледът е забит нагоре, ръцете и краката извършват бързи некоординирани движения с малка амплитуда, дишането е бавно и шумно, като може и да спре за 1-2 минути (в такива случаи се появява и посиняване на устните). Това е картината на т.нар. „прост“ или неусложнен температурен гърч. Когато той е с по-голяма продължителност (над 15 мин.), появява се два или повече пъти в денонощието и има остатъчни симптоми след преминаването му, то тогава се говори за усложнен фебрилен гърч. Това разделяне служи за преценка на риска от развитие на Епилепсия у тези деца. Рискът за поява на Епилепсия след прост температурен гърч е 1%, а след поява на усложнен такъв вероятността нараства десетократно. Рискът от поява на повторен фебрилен гърч зависи от наличието на наследственост (около 10-20%) и възрастта на детето при първата му поява. Така температурен гърч, появил се преди 1-годишна възраст, има 50% вероятност да се повтори. Лечение. Обикновено след гърча педиатрите изписват свещички Диазепам които се поставят ректално в продължение на няколко дни за профилактика на повторен гърч в рамките на същото заболяване, предизвикало високата телесна температура, като същевременно се предприемат мерки за нейното понижаване. Профилактиката на повторните фебрилни гърчове изисква ранно прилагане на температуропонижаващи средства. Интермитентна профилактика включваща бързодействащ антиконвулсант (Diazepam, Phenobarbital) във формата на свещички само при висока температура. Има мнения, че употребата на фенобарбитал води до леко изоставане в умственото развитие на детето, а при диазепама трябва да имате готовност за дихателна реанимация.

Какво да правите в случай на фебрилен гърч?

– Не изпадайте в паника! Детето ви има нужда от вас!

– Не се опитвайте да го свестявате и не се опитвайте да вадите езика;

– Обърнете детето настрани – Така му осигурявате възможност да диша, а в случай че повърне, няма да се задави;

– Осигурете пространство – Не ограничавайте конвулсивните движения на детето, освободете шията му, не пипайте устата му, освен ако не се налага отстраняването на повърнатата храна;

– Когато гърчът премине, незабавно потърсете лекар, който да прецени дали детето има нужда от успокояващо или предпазващо лекарство от повторен гърч, след което задължително трябва да постъпите в болница за изследвания и консулт с детски невролог;

– След като детето е направило температурен гърч, не се дават антипиретици през устата.

Източници: www.pramed.com,www.doctorsbg.com,www.azibebe.com

9 мисли относно “Високата температура при децата – как да се борим с нея”

Коментарите са изключени.