Site icon Дневникът на принцесите

Сънят на вашето бебе

Новородените общо спят или дремят от 16 да 20 часа дневно. Техният най-дълъг период, прекаран в сън е общо около 4 или 5 часа, защото толкова могат да издържат без храна. Обаче, някои бебета  могат понякога да спят почти 10 часа непробудно, докато други спят единствено по 2 часа. Няма формула, по която бихте могли да определите колко трябва да спи новороденото, защото техните вътрешни часовници не са напълно разработени.Често за младите родители е трудно да определят колко дълго и колко често би трябвало да е будно бебето. Поначало бебето няма режим и доста често то разменя деня и нощта.
Средно бебето спи 8-9 часа през деня и 8 часа през нощта. Повечето бебета до 3-месечна възраст не спят без прекъсване през нощта. Причината е че стомахчетата им са малки и се будят на всеки няколко часа, за да ядат. Не е необходимо да будите бебето, за да яде, освен ако това не е изискване на Вашия лекар. Все пак не оставяйте новороденото (до 6 седмици) да спи непрекъснато повече от 5 часа.
Наблюдавайте внимателно съня на бебето. Ако то спи продължително и се буди внезапно, може да има инфекция на ушите. Никога не хранете бебето докато е легнало – това е погрешна практика, която може да доведе до задавяне на бебето.

На 6 месеца пеленачето може да прекарва в дрямка едва около 3 часа през деня и да спи около 11 часа нощем.

Фази на бебешкия сън

Бебетата, както и възрастните имат различни фази на съня си. През различните фази бебето може да мърда или да лежи неподвижно. Тези фази се формират още по време на бременността. Те са:

  1. Задремване – клепачите се затварят.
  2. Лек сън – бебето се движи и може да се стряска и издава звуци.
  3. Дълбок сън – бебето не се движи.
  4. Много дълбок сън – бебето не се движи.

Сънят на бебето представлява: етап 1 – етап 2 – етап 3 – етап 4 – етап 3 – етап 2 – REM. Този цикъл може да се повтори няколко пъти по време на съня. Бебето може да се събуди при прехода етап 3 – етап 2 и после трудно може да заспи (особено през първите месеци).

Събуждане

Събуждането при бебето също може да се раздели на два етапа;

  1. Първи етап – бебето е неподвижно и тихо. През този етап бебето възприема звуци и гледки.
  2. Втори етап – бебето се активизира и започва да се движи. Започва да плаче и да се движи по – динамично. Тогава е необходимо то да бъде успокоено. Добре е бебето да бъде хранено преди да достигне края на този етап – плача. Обикновено при новородените плача е сигнал, че бебето вече е гладно.

Да помогнем на бебето да спи

Първоначално бебетата нямат режим за сън и будене. Можете да му помогнете, като следите за сигнали на бебето, с които то показва, че заспива. Тези сигнали са:

Не всички бебета могат да заспят без чужда помощ. Много родители предпочитат да люлеят бебето на ръце или да го нахранят, за да заспи. Не оставяйте бебето да записва в ръцете Ви – това може да се превърне в негов навик и няма да може да заспи, когато го слагате в леглото. Освен това, когато го оставите заспало в леглото и поради някаква причина то се събуди, няма да може да заспи отново, освен ако пак не го приспите в ръцете си.

Няколко съвета относно подготвянето на бебето за сън:

REM фаза:

Exit mobile version