«Да се решиш да имаш дете, това означава да позволиш на сърцето си да се разхожда извън тялото»

Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?

Правилно ли слагате бебето на гърда?

Една от най-честите причини за недостига на мляко е безболезненият вариант на неправилното слагане на гърда, когато майката, която не дава на бебето шише или залъгалка, кърми го на поискване и е уверена, че бебето е правилно сложено, понеже не усеща неудобство, в действителност го слага неправилно и гърдите не получават достатъчна стимулация. И така независимо от честото кърмене и нощните хранения млякото не достига.

Смуче ли бебето ви залъгалка?

Ако смуче, то може при вас да се проявява т.нар. бутилково сучене – бебето не засуква съвсем правилно на гърдата и не я стимулира достатъчно. Освен това, ако смуче залъгалка, то по-рядко дава сигнал да се сложи на гърда.

Давате ли на бебето вода или чайче против колики?

Ако да, то недостигът на мляко при бебето в крайна сметка е в същото количество, колкото други течности получава. Ако изпива 150 мл чай, изпива 150 мл мляко по-малко.

Давате ли на бебето някакви лечебни препарати (смеси) в количество по-голямо от 10 мл на ден?

Някои мами по съвет на лекаря дават 1-2 пъти дневно лечебна смес за лечение на дисбактериоза или лактазна недостатъчност. Те се дават обикновено 10 дни в количество от 50 до 100 мл. Това също намалява количеството мляко, което бебето изсуква.

Преди да разрешавате проблема с недостатъчната лактация, разрешете тези проблеми.

Може би на вашето бебе не му достигат точно тези 50 – 100 мл дневно, които прекрасно ще се възстановят сами, ако престанете да давате на бебето добавки. Това е възможно да стане без особено изменение на храненето и т.н. Ако бебето е свикнало да се успокоява със залъгалка или шише с чайче, ще му трябва малко време да забрави този навик. Тук е много важна увереността на майката за правилността на нейните действия. Ако тя твърдо реши, че бебето повече няма да суче нищо освен гърдата, то бързо ще се съгласи с нея. А докато забрави и престане да се сърди, трябва да се придържате към следната тактика на поведение – ако в този момент, когато му предлагате гърдата, то засуква няколко пъти, а поксле изплюва зърното и започва да плаче, не трябва да се опитвате да му запушите устата с гърдата (на първо време бебето все още ще си чака обичайното шише с чайче против колики). Трябва да го махнете от гърдата, да го успокоите и отново да предложите гърдата след известно време, когато бебето е спокойно.
За да се изясни доколко правилно бебето захваща и суче на гърдата, е необходима консултация със специалист по кърмене. При липсата на такъв е необходимо да намерите майка, която кърми и никога не е имала проблеми със зърната, която внимава как се поставя бебето на гърда, не изпитва проблеми с количеството мляко и желателно да е кърмила не само първото си дете и да се посъветвате с нея.

Всичко това не се отнася за вас или вече сте се справили с тези проблеми, но остават съмнения за количеството кърма?

Тогава пребройте колко пъти пишка бебето за 24 часа. Махнете му памперса и започнете да броите подмокрянията. Резултатът ще бъде достоверен само ако бебето не получава никакви други течности освен кърма. Ако му давате вода, чай или смес, такъв експеримент няма смисъл.

Здравото бебе на възраст над 7 дни, което се кърми изключително, трябва да пишка по-често от 6-8 пъти за 24 часа, обикновено около 12 или повече пъти. Ако бебето в течение на няколко дни пишка 6 или по-малко пъти, му е нужна добавка, а на майката – спешни мерки за увеличаване количествата на кърмата – обърнете се към най-близкия сспециалист по кърмене. Ако бебето пишка 6 – 8 пъти за 24 часа, то добавки не са му нужни, но е възможно да има лек недостиг на мляко и трябва да се стимулира лактацията на майката.

Бебето пишка повече от 8 пъти, но вие все пак се съмнявате?

Тогава се опитайте да прецените колко наддава на седмица (разделете теглото, което е наддало за месеца, на 4). Минималното наддаване след втората седмица от живота трябва да е 125 гр седмично, най-добре 200 – 300 гр.
Ако бебето наддава по 500 гр или по-малко на месец, кърми се на поискване и не получава нищо друго освен кърма, е необходима консултация със специалист по кърмене и инструктор по грижите за новороденото, понеже по всяка вероятност има някакви грешки  в организацията на кърменето и грижата за бебето, които неопитната майка няма как да забележи – или пък съществува проблем с усвояването на млякото.

Ако бебето наддава повече от 500 гр – МЛЯКОТО ВИ Е ДОСТАТЪЧНО!

 • Ако бебето е неспокойно по-често, отколкото би ви се искало или гърдите ви са станали меки, но то често пишка и добре наддава на тегло, можете смело да не правите абсолютно нищо – млякото ви е достатъчно!
 • Ако сте ходили в поликлиниката и сте правили пробно кърмене, при което бебето ви е изсукало малко мляко и са ви предписали добавка (и при положение, че кърмите на поискване, а то не суче нищо освен гърдата, иначе наддава добре и често пишка) – това не означава, че млякото ви недостига. Означава единствено, че вашият педиатър е некомпетентен по въпросите на кърменето. Поинтересувайте се дали има опит с кърменето и колко дълго е кърмила тя самата.
 • Ако сте ходили в поликлиниката и там се е установило, че бебето е наддало малкоИЗЧАКАЙТЕ  С ДОБАВКИТЕ. Опитайте се да измените стила си на кърмене според горните препоръки. Много често това е достатъчно за увеличаване на млякото. примерно през първия си месец и след като сте прочели написаното дотук сте открили, че неправилно сте организирали кърменето,

Възстановяване на лактацията

Преди да пристъпите към мерките, насочени към увеличаване на млякото, установете за себе си какви други грешки може би допускате:

Колко пъти в денонощието слагате бебето на гърда?
Ако го правите 5 – 8 пъти, то вашите гърди не получават достатъчна стимулация за изработката на необходимото количество мляко и поддържане на стабилна лактация.

Кърмите ли бебето в ранните часове (например между 3 и 8 часа сутрин)?
Ако не кърмите или бебето е спряло да се събужда, действително може да има недостиг на мялко заради отсъствието на достатъчна стимулация на хормона пролактин (който се отделя в най-големи количества точно в този промеждутък от време). Само едно кърмене в 6 часа сутринта не е достатъчна стимулация.
Ако кърмите бебето на поискване, слагате го правилно на гърда, често пишка, но лошо наддава на тегло, няма недостиг на мляко – има обаче проблем с усвояването на млякото. Причина за лошото наддаване може да е и друга, например заболяване – в такъв случай ви е необходима консултация с лекар.

Ако сте започнали дохранване с формула, то за прехода към изключително кърмене ще ви е необходима помощ от специалист. Има много организации, които се занимават с подкрепа на кърмещите майки и съществуват специалисти по кърмене (в България, естествено, такива специалисти почти няма, но може да се потърси съвет във форумите, където има опитни майки-кърмачки – там ще намерите подкрепа и ценни съвети).

Ако кърмата ви е малко, но още не сте започнали да дохранвате, действайте така:

При всяко положение ще ви е необходима компетентна подкрепа, дори само по телефона. За съжаление в нашето цивилизовано общество кърмещите майки не могат да намерят помощ при роднините или приятелките си, тъй като  и едните, и другите най-често нямат никакъв опит с кърменето. Ако не можете да намерите специалист по кърмене, тогава:

 1. Постарайте се да организирате така нещата, че да имате максимален физически контакт с бебето. Не се опитвайте да го сложите в леглото веднага след като заспи. Възползвайте се от помощта на слинг (приспособление за носене на бебето, много лесно за използване и различно от кенгуруто – бебето може и да лежи, и да стои в него). Ако ви е възможно, ходете облечена с облекло от две части, така по време на кърмене бебето ще може да се опира на голите ви крака и корем. Спете с бебето. Ако не може цяла нощ да спите заедно, то придвижете креватчето му плътно до вашето и го докосвайте през решетките – бебето има нужда постянно да чувства вашето присъствие. Но към 4 часа сутринта го вземайте при себе си в леглото.
 2. Обучете се да поставяте бебето правилно на гърда. Бебетата, които са опитали шише или залъгалка, много често захващат неправилно гърдата, поемат ареолата недостатъчно навътре в устата си. Това може да не е болезнено за майката, тъй като не се стига до крайния вариант на неправилното захващане (когато бебето захапва зърното – това е болезнено) – но гърдата се стимулира лошо, понеже на езика лежи зърното и само малка част от ареолата и бебето не успява да изцеди мялкото от жлезите, разположени около ареолата. Майки, които никога не са наблюдавали кърмене, трудно могат да определят дали бебето им суче правилно. Ако около вас няма специалист по кърмене, трябва да намерите майка, която кърми и то за предпочитане не за първи път, като бебето й няма опит в сученето на друго освен гърдата, а майката не е имала проблем със зърната – рагади и разраняване – нито в дадения момент,нито преди това. Невъзможно е да се научите на правилно поставяне само от книги и брошури! Не можете да разчитате на снимките в списанията, тъй като там много често се срещат снимки на бебета, захванали неправилно гърдата. Правилният захват е най-важния момент за възстановяване на нормална лактация. Ако майката не успее да оправи този проблем или счита безболезнения вариант на неправилното захващане за нормален, то нито честото кърмене, нито нощните хранения ще имат ефект.
 3. Слагайте бебето на гърда по ваша необходимост на всеки час с изключение на една нощна пауза от 12 до 4 сутринта. Кърмене по желание на майката означава, че бебето се слага на гърда не в зависимост от неговото желание, а от това на майката. Ако то проявява желание да суче и извън тези моменти, то разбира се, се слага и тогава. По време на нощната пауза от 12 до 4 бебето се слага на гърда само ако само пожелае.
 4. Организирайте непременно кърмене в ранните утринни часове. Ако бебето все още се буди само към 3-4 часа сутринта, не се опитвайте да го приспите, а го сложете на гърдата. Необходими са ви 2-3 кърмения в промеждутъка между 3 и 8 часа сутринта (времето на максимална концентрация на пролактин). Ако бебето е спряло да се буди, навийте си часовник за 4 часа и предлагайте на детето да суче в 4, 6 и 8 часа. Така бебето бързо ще си спомни за навика си да суче рано сутрин. Ако бебето спи с майката, то никога не забравя да си поиска да суче рано сутрин. При майки и бебета, спящи заедно още от раждането, след около седмица се получава синхронизиране на ритъма на съня. Майката се настройва към бебето и започва да спи по-леко. Бебето спи, като суче. Майката обикновено подремва или е в състояние на повърхностен сън (това е възможно само ако тя умее да лежи в удобна за кърмене поза, в която да може да се отпусне). Когато се насуче, бебето заспива дълбоко и майката също. След известно време бебето отново е в състояние на лек неспокоен сън и отново иска гърдата. Такива епизоди се случват по няколко пъти на нощ. Броят им се изменя с възрастта на бебето, както и продължителността им. Но това сутрешно кърмене не изчезва напълно даже и при големи деца. Дете на възраст  1,5 – 2 години например суче много активно някъде между 5.30 – 6.00 или 8.00 – 9.00 часа сутрин.
 5. Забравете за известно време тегленето и наддаването. Оставете теглилката на мира, даже най-добре я дайте на някого поне за седмица.
 6. Ако още не сте престанали – спрете да давате на детето вода или чай или сок. Всяка течност, която бебето получава, му създава лъжливо чувство за ситост и намалява потребността му да суче. Ако за 24 часа бебето изпива 100 мл вода, то получава 100 мл мляко по-малко.
 7. Ако още не сте престанали – спрете да давате залъгалка. Бебето трябва да забрави, че може да се суче и друго освен мамината гръд. (Може да суче юмручетата или палчетата си, но ако го видите, че интензивно суче повече от 5 минути, предложете гърдата).
 8. Ще ви е необходима помощ от близките за 1-2 седмици, за да не може нищо да отвлича вниманието ви от бебето. Такъв метод за възстановяване на лактацията се нарича “метод на гнездото”. Бебето трябва да е минимално облечено, за да стимулира чрез физическия контакт лактацията на майката. Вие се стимулирате един друг – майката стимулира детето чрез честото сучене, а бебето стимулира по-голямото производство на мляко. И просто няма да успявате да се занимавате с каквото и да е друго.
 9. Бъдете подготвени за това, че бебето, което най-сетне е получило възможност да суче толкова, колкото пожелае и да е в неограничен физически контакт с майката, може да увисне на гърдата за няколко часа, непрекъснато занимавайки се със сучене. Колкото по-изразено е такова поведение, толкова по-голям стрес е изживяло детето и не трябва да му се пречи да си компенсира това.
 10. Не се опитвайте да съблюдавате режима от предишните дни (разходки и прочее). Отпуснете се и се занимавайте само с кърмене.
 11. Не се огорчавайте, че от постоянното кърмене гърдите ви съвсем са омекнали. Това е съвършено нормално. При стабилна лактация гърдите на майката през цялото време са меки и мляко се произвежда само по време на сученето на бебето. Бройте колко пъти бебето пишка – броят им трябва да се увеличава.
 12. След една седмица можете да направите първото контролно мерене на детето. След още седмица го измерете за втори път – така ще започнете да контролирате наддаването на седмица. Ако то нараства – значи всичко е наред.
 13. След като броят на пишканията се установи на 11 – 12 пъти за 24 часа, продължете още 5 – 7 дена да слагате детето на гърда на всеки час, после за един ден го оставете то да определя кога да суче. Ако бебето отново си иска по веднъж на 3-4 часа, значи още не е възстановило естествената потребност за сучене, затова продължете още около седмица да го слагате на всеки час и отново опитайте да наблюдавате и т.н.
 14. Повечето деца си изработват нов режим след около 2-3 седмици, когато при тях започне да се пояява горе-долу постоянен ритъм на дневния сън. Сега бебето ви трябва да иска гърдата, за да заспи и след като се събуди. Много често се случва след около час сън бебето да започне да става неспокойно, а като го сложите на гърда, отново заспива.
 15. Ето как изглежда примерният режим на бебе, което е възстановило естествената си потребност от често сучене. Ако бебето ви е примерно на 2 месеца и спи 4 пъти дневно, се получава горе-долу такава честота на сучене – около 4-те заспивания по два пъти сучене, значи 8 пъти (бебето винаги заспива на гърдата, спи известно време, посуквайки и отпуска зърното, а после отново суче след събуждането), после идва вечерното кърмене, за да заспи и сутрин, когато се събуди – така се получават 10 кърмения, плюс 3-4 кърмения в ранните утринни часове – значи около 14 пъти. Освен това при толкова малко бебе то има потребност да се сгуши в мама по време на бодърстване (обикновено точно тогава му се дава залъгалка или шише с чай, защото майката смята, че след като е сукало преди половин час няма за какво да е пак на гърдата – а бебето просто иска физически контакт с майката, отново да усети близостта и нежността й, още малко да посуче по причини, несвързани със засищане – например ако иска да пишка! Има деца, които за да се изходят, имат нужда да посучат, а има и други, които сучат след изхождане…Възможни са разнообразни варианти, но обикновено вниманието на бебето бива отвличано със залъгалка…). Такива кратковременни слагания на гърда може да има около 5. И така за 24 часа се получават окло 19 слагания на бебето да суче!
 16. Друг способ за отчитане на свободното слагане на гърда изглежда така – около спането (заспива на гърдата и пак засуква, като се събуди) и приблизително на всеки два часа, когато е будно. Ако бебето не поиска да суче 3 часа и не спи, значи или пропускате някои от сигналите му, или то вече се е установило, че е безполезно да си иска… Децата са различни и потребностите им – също, но необходимостта от слагане на гърда практически никога не е по-малко от 12 пъти за денонощие. Ако при вас има по-малък брой – значи за да възстановите доверието на детето във вас ще ви трябва повече време.
 17. Ако бебето пишка повече от 12 пъти за денонощие, суче не по-малко от 12 пъти без да гледате часовника и е започнало да наддава 200 гр или повече седмично – значи сте се справили със задачата!
 18. Не бързайте да прекратите усилията си. Стабилна лактация се получава след около 1-2 месеца от началото на новия живот. Колкото повече време е минало след раждането, толкова по-дълго продължава възстановяването на лактацията. Често майката чувства, че млякото се е увеличило още на 2-3 ден, но стабилен резултат се получава не по-рано от седмица по-късно и е необходима поне още седмица, за да се формира устойчив навик за такъв начин на живот у бебето. Затова най-минималният срок, който е необходимо да посветите на възстановяване на лактацията е 2 седмици.
В много случаи за жената проблем да съдаде стабилна лактация е не липсата на 10-часов нощен сън или недостиг на време за разходки или на пари за витаминни комплекси за кърмачки и на свежи плодове през зимата. На майката пречат две идеи, трайно вкоренили се в съзнанието на съвременното общество:

 1. Бебето не трябва да свиква да бъде носено на ръце и да се тича при всяко негово проплакване – защото ще се разглези.
 2. Не трябва да се спи в едно легло с бебето – това е нехигиенично и вредно и после не можеш да го отучиш.

Постарайте се да забравите за тези две неща и животът ви ще стане много по-лек.